SKUPINA PREßBURGER KLEZMER BAND NA „KONCERTE PRE DVA HLASY“ SLÁVNOSTNE UVEDIE NOVÝ KLIP

Stálica world music – kapela Preßburger Klezmer Band (PKB), ktorej posledný album Korene / Roots vydavateľstva Real Music House úspešne boduje v prestížnom rebríčku World Music Charts Europe a je čerstvo nominovaný na Radio_Head Awards v kategórii World Music, si pre bratislavské publikum pripravila svieži jarný koncert s priliehavým pomenovaním „Koncert pre dva hlasy“. Ako napovedá sám názov, diváci sa môžu tešiť okrem samotných „klezmerákov“, ako ich familiárne volajú ich fanúšikovia, na dva hlasy – spevákov Martu Potančokovú a Juraja Adamuščina. Tí sa predstavia nielen v duetoch, ale aj samostatne, to všetko v najkrajších jidiš šlágroch tak, ako ich mala možnosť poznať tiež Bratislava (v jidiš Preßburg alebo Prešborik) v predvojnovom období. Hra bratislavských klezmerov bola už vtedy v Prešporku známa a pochvalne sa o nich vyjadril aj svetoznámy hudobný skladateľ Ferenc Liszt.

Kapela, ktorej vizitkou je deväť CD albumov, dve „elpéčka“ aj prestížne ocenenie Radio_head Award, očarila divákov na stovkách koncertov nielen u nás doma, ale aj v desiatkach európskych krajín a zámorí. PKB prichádza s niečím špeciálnym. Na rozdiel od nedávneho turné Preßburger Klezmer BIG Band, na ktorom sa predstavila tanečne s hosťujúcou dychovou sekciou, opäť prináša niečo osobité. Nebudú to len dva krásne hlasy, ale aj slávnostné uvedenie nového videoklipu k skladbe „Di Mame Kokht Varenikes“. Rezkú skladbu, v ktorej sa spieva chutných ukrajinských „varenikoch“ a zaľúbenom páre v Odese, aranžoval kontrabasista skupiny a jej zakladajúci člen Samo Alexander. Klipu sa skvele zhostil Braňo Špaček, ktorého s kapelou spája úspešná spolupráca na predchádzajúcich klipoch k skladbách „Karshelekh / Čerešne“ a „Vigndik a fremd kind“ z albumu Baladen.

Málokto vie, že táto dnes už legendárna kapela, začala amatérskym muzicírovaním. Stalo sa to v roku 1995, a tak sa bratislavskí klezmeri pomaly, ale iste, blížia neuveriteľným 30 rokom od svojho založenia.

Napriek tomu, že klezmer – ľudovú hudbu východných Židov (Aškenázov) – pôvodne predstavovali malé zoskupenia potulných muzikantov, postupne, aj vďaka masovej emigrácii Židov do Ameriky, nadobudla iný ráz. Jednoducho pôsobiaci hudobníci sa postupne transformovali do noblesných tanečných orchestrov alebo zoskupení podobných slávnym džezovým ansámblom. Klezmer hudba tak koketovala s džezom a šansónom a čerpali z nej inšpiráciu v svojich slávnych kompozíciách aj takí velikáni ako Benny Goodman a George Gershwin. Nielen v Amerike, ale tiež predvojnovej Európe, prekvitali piesne v jazyku jidiš. Nielen na koncertoch, v nóbl podnikoch, kabaretoch, ba aj na doskách, ktoré znamenajú svet. Aj o tom sa na jarnom koncerte etablovanej bratislavskej formácie, pre ktorú sa židovská hudba stala vášňou, môžete presvedčiť,

Nechajte sa preniesť do nostalgickej atmosféry dávnych čias a užite si tie najkrajšie z jidiš piesní, ktoré bratislavskí klezmeri s láskou vybrali pre vás.

4.  marca 2023 o 19.00 hod. vo V-klube, Nám. SNP č. 12, Bratislava, https://v-klub.sk
www.klezmer.sk

Zdroj: REAL MUSIC HOUSE