Preßburger Klezmer Band v NYC: „Do tretice to vyšlo,“ hovoria členovia PKB

Bratislavská skupina Preßburger Klezmer Band, ktorá sa už takmer 30 rokov úspešne pohybuje na európskej scéne world music, bravúrne absolvovala koncerty priamo vo svetovom centre hudobného života, v New Yorku.

Z tejto Mekky hudobného života sa iba pred pár dňami hudobníci vrátili nadšení a vďační za to, že sa „zájazd“ konečne i vďaka grantu od Fondu na podporu umenia a finančnej podpore od Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR podarilo uskutočniť. Prvýkrát bola totiž skupina oslovená s ponukou koncertovať v USA už v roku 2001, pričom jeden z predbežných termínov koncertov znie dnes až neuveriteľne, malo to byť 11. septembra 2001 v New Yorku. Vtedy sa však dostatočné množstvo financií na letenky a ubytovanie získať nepodarilo. Na prípravách koncertov sa začalo pracovať už na jar 2023, pričom pôvodný plán bol realizovať ich ešte v minulom roku, čo sa však vzhľadom na krátkosť času nepodarilo zrealizovať. O rok neskôr to už však vyšlo a podarilo sa zabezpečiť všetko potrebné.

Preßburger Klezmer Band už v minulosti s úspechom koncertoval s členmi najslávnejšej klezmerovej skupiny The Klezmatics (konkrétne trúbkarom Frankom Londonom a spevákom Lorinom Sklambergom), ktorá pôsobí v New Yorku a je nielen držiteľom prestížnej ceny Grammy v kategórii world music, ale mnohým je známa aj z účinkovania v kultovom seriáli Sex v meste. Núkala sa teda výnimočná príležitosť zopakovať spoluprácu priamo v New Yorku a rovno s obidvomi naraz. Po dohodnutí programu koncertu a uskutočnení umeleckých skúšok sa skupina a jej hostia stretli v piatok 3. mája 2024 priamo v krásnej sále Bohemian National Hall na 73. ulici v časti New Yorku Upper East Manhattan, aby program definitívne doladili a pripravili sa na večerný koncert pred plnou sálou. Publikum tvorili najmä ľudia za okruhu slovenskej a českej komunity v New Yorku a takisto miestni fanúšikovia a uznávaní hráči klezmeru, medzi nimi aj niekoľko slávnych mien, ako ďalší členovia Klezmatics Lisa Gutkin a Matt Darriau, alebo speváčka Sarah Gordon, bubeník Aaron Alexander a vydavateľ Aaron Bendich.

Koncert otvoril nový projekt trubkára Franka Londona – Old Bohemians aka Polka Loca. Bol to energický a zábavný prístup k stredoeurópskym polkám pod vedením tohto známeho lídra a tvorcu hudobných konceptov, s príchuťou „newyorskej downtown scény“, ktorý roztancoval časť publika. So skupinou si ako hostia zaspievali herečka Katarina Vizina, spevák Lorin Sklamberg i newyorsko-český bábkar Vít Hořejš. Po prestávke už vyšli na newyorské pódium po prvýkrát vo svojej histórii členovia Preßburger Klezmer Bandu. V prvej časti koncertu sa s úspechom predviedli sami a potom sa k nim pridali už spomínaní hostia. Spolu predviedli ako dávno zohratá partia pestrú zmes jidiš piesní a klezmerových tancov z východnej Európy, z amerického prostredia židovských prisťahovalcov i z prostredia ortodoxných chasidov a zazneli aj slovenské piesne. Pri niektorých piesňach sa publikum aj v tejto časti koncertu spontánne roztancovalo a na záver sa hudobníkom poďakovalo standing ováciami. Kapele sa na druhý deň podarilo predviesť tento program spolu aj v Bohemian Hall and Beer Garden, známej veľkej letnej záhrade v newyorskej štvrti Astoria, kde si ho vypočuli aj viacerí náhodní hostia, ktorých vystúpenie prekvapilo, nadchlo a zaujímali sa o pôvod skupiny a jej nahrávky.

Pre členov Preßburger Klezmer Bandu bolo veľkou poctou, že dostali možnosť vystúpiť v New Yorku, hrať so svetoznámymi miestnymi hudobníkmi a tak isto spoznať toto slávne mesto aj s jeho džezovými klubmi, stretnúť sa so známymi žijúcimi v New Yorku aj so slovenskými džezovými hudobníkmi, ktorí tam momentálne žijú – Hanka G a Alan Bartuš. Po úspechu veria, že tam nevystupovali naposledy a že nabudúce by sa s fanúšikmi klezmeru mohli stretnúť aj v iných amerických mestách.

A čo čaká bratislavských klezmerov v blízkej budúcnosti? Kapela v očakávaní budúcoročných osláv 30. výročia jej založenia nezaháľa. Pripravuje svoj nový program založený na tradíciách židovskej svadby, s ktorým sa koncertne predstaví na Slovensku ešte na jeseň tohto roku a čo je ešte potešujúcejšie, v spolupráci s vydavateľom Real Music House avizuje aj novú nahrávku projektu Preßburger Klezmer BIG Band, s ktorým sa koncertne predstavila obecenstvu na mimoriadne úspešnom turné počas posledných dvoch rokoch.

Preßburger Klezmer Band v NYC

Na hladkom priebehu kultúrneho podujatia sa zúčastnila vyladená kombinácia organizátorov: Generálny konzulát Slovenskej republiky v New Yorku, agentúra GOH productions, Katarina Vizina, Bohemian Benevolent and Literary Association (Česká benevolentní a literární asociace v New Yorku), Czechoslovak Society of Arts & Sciences -SVU- New York Chapter, Generálny konzulát Českej republiky v New Yorku.

TS – REAL MUSIC HOUSE