Skupina ČECHOMOR neklesá na duchu a vydáva album Radosti života.

Čechomor sa ani v neľahkej dobe nehodlá poddať smútku a vydáva štúdiovú novinku Radosti života. Album vychádza na digitálnych službách, CD a vinyle v piatok 6. novembra.

Na novom štúdiovom albume pracovali František Černý a Karel Holas hlavne v období koronavírusu, ktoré skupinu „uzamklo“ v štúdiu. Vybrali skladby, ktoré chceli spracovať už dávno. „Původně jsme chtěli nahrát album ze skladeb, které jsme si už dávno schraňovali ve svých šuplících‘, ale protože jsme ve studiu trávili několik měsíců téměř nepřetržitě, vzniklo neplánovaně i hodně nových písniček,“ hovorí Karel Holas, huslista a spevák Čechomoru.

K ľudovým piesňam v typických „čechomorských“ úpravách pripojili zhudobnenú báseň Františka Gellnera Napsala mi psaní. Ďalšou trochu netypickou skladbou na albume je i pieseň Pijácké mravy, ktorú František Černý objavil v knihe Středověké písně cechu žákovského. „V době, kdy jsme nemohli koncertovat, jsem měl konečně čas uklidit v garáži a právě tam jsem našel zastrčenou knihu Středověké písně cechu žákovského. Najednou jsem zjistil, že středověká poetika je velmi blízká poetice lidových písní“, dodáva František Černý.

Po dlhej dobe sa ako hráč na albume Čechomoru podieľal aj jeho bývalý člen Radek Pobořil, ktorý počas leta so skupinou odohral viac ako tridsať koncertov.

Obal tvorí zaujímavú časť celého titulu. Je na ňom použitý obraz priateľa Karla Holasa a Františka Černého, maliara a ilustrátora Jindra Čapka.Špeciálne pre obal albumu, tento výtvarník svetového renomé, domaľoval motív na jeho zadnú stranu. „Zajímavé je, že obraz, jehož reprodukce tvoří titulní stranu alba, vznikl dávno před tím, než nastala celá coronavirová krize. Když jsme ho poprvé uviděli, bylo nám jasné, že odpovídá jak době, ve které jsme se nechtěně ocitli, tak vlastně obsahu našeho nového alba“, poznamenal František Černý.

www.cechomor.cz/ 
www.facebook.com/cechooomor/

Zdroj: TS