SKLENENÁ IZBA nový film Juliusa Ševčíka s hviezdou seriálu Hra o tróny.

Nový film režiséra Juliusa Ševčíka Sklenená izba (The Glass room) nakrúteného podľa rovnomenného svetového bestselleru vstupuje do poslednej etapy postprodukcie.

„Sklenená izba je adaptáciou románu Simona Mawera, ktorý mapuje dejiny Československa 20. storočia a zároveň rozpráva milostné príbehy o trojici postáv, ktoré vilu Tugendhat počas desiatok rokov obývali. Oba rozmery knihy sme sa snažili vo filme zachovať, „hovorí režisér Julius Ševčík. „Inšpiráciou nám boli klasické filmy ako Anglický pacient i konceptuálne milostné príbehy ako Stvorení pre lásku. Sklenená izba je drobnokresbou milostného príbehu na pozadí dejín,“ dodáva režisér.

V hlavných úlohách sa objavia zahraničné i československé herecké hviezdy ako Carice van Houten, Hanna Alström, Claes Bang, Alexandra Borbély, Roland Møller, Karel Roden, Martin Hoffmann, Karel Dobrý, Zuzana Fialová a Vladimír Polívka.

Hlavnými hrdinkami filmu, ktorý rozpráva príbeh o láske, priateľstve a zásadných životných rozhodnutiach, sú Liesel Landauerová a jej priateľka Hana. Dve ženy, ktoré spojil celoživotný vzťah a jeden mimoriadny dom, ktorý pre Liesel a jej muža Viktora postavil architekt Von Abt.

„Všetko, čo osudovo poznamenáva Hanu a Liesel, sa nejakým spôsobom vzťahuje k vile – sklenenej izbe, ktorá je vo filmovom fiktívnom príbehu dielom vizionárskeho architekta Von Abta,“ hovorí producent Rudolf Biermann. „Slovo room však má v angličtine nielen význam izby, ale tiež priestoru, a tento preklad dáva nové súvislosti. Ak je náš život v priehľadnom, sklenenom priestore, vymykáme sa zo zavedených pravidiel a zvyklostí,“ dodáva producent.

„Film Sklenená izba je o ľuďoch, ktorí vybočili z radu, a práve to, že je na človeka vidieť, vyžaduje veľkú odvahu,“ povedal pri nakrúcaní predstaviteľ Von Abta Karel Roden.

„Keď som si prvýkrát prečítala scenár, nadchlo ma, že vila je vlastne hlavnou postavou celého príbehu,“ hovorí herečka Carice van Houten. „Sklenená izba je akousi metaforou transparentnosti. A to ako v príbehoch, ktoré sa v ňom v priebehu rokov odohrali, tak v emóciách, ktoré ich sprevádzali. Vo vile sa nič neukryje. Páčilo sa mi, že Hana je veľmi moderná žena, čo mi bolo veľmi blízke,“ dodáva k svojej postave.

„Liesel je plná nádejí, ale aj veľmi silná a na svoju dobu moderná žena, keď si uvedomíme, že ten príbeh začína niekedy v polovici 30.rokov,“ hovorí herečka Hanna Alströmová.

„Hlavné postavy filmu Hana a Liesel nikdy neprestanú veriť v lásku, ktorá ich posilňuje v zlomových momentoch a nakoniec naplní zmysel ich života,“ dopĺňa producent Rudolf Biermann.

Holandská herečka Carice van Houten, je známa zo seriálu Hra o tróny, vojnovej drámy Valkýra, kde hrala po boku Toma Cruisa, či oceňovaného filmu Paula Verhoevena Čierna kniha, tiež filmov Love Life, The Happy Housewife and Black Butterflies. K jej najnovším projektom patrí ôsma a finálna séria Hry o tróny a nezávislý film Instinct. V súčasnosti nakrúca v produkcii Sky Atlantic napínavú minisériu s prvkami čierneho humoru Temple, v ktorej sa objaví spoločne s Markom Strongom.

Hannu Alström, švédsku herečku slovenskí diváci videli v dvoch pokračovaniach úspešnej akčnej komédie Kingsman.

Ďalšiu ženskú úlohu vytvorila slovenská herečka maďarského pôvodu Alexandra Borbély, ocenená Európskou filmovou cenou pre najlepšiu herečku roku 2017 za rolu vo filme O tele a duši, ktorý zvíťazil na Berlinale.

Dánsky herec Claes Bang je držiteľom Európskej filmovej ceny za rok 2017 pre najlepšieho herca za film Štvorec, ktorý získal Zlatú palmu na MFF v Cannes. Dánsky herec Roland Møller vytvoril hlavnú úlohu vo filme V piesku-Prísľub slobody, ktorý bol v roku 2017 nominovaný za Dánsko na Oscara pre najlepší cudzojazyčný film. Je známy z thrillerov Atomic Blonde: Bez ľútosti, Cudzinec vo vlaku, aktuálne dokončuje film Lyrebird, kde vytvoril jednu z hlavných postáv po boku Guya Pearca.

Strihačom filmu Sklenená izba je renomovaný poľský tvorca Jaroslaw Kaminski, ktorý je podpísaný pod strihom oscarového filmu Ida a aj najnovším filmom Pawła Pawlikowského Studená vojna, oceneného na festivale v Cannes.

Román Simona Mawera The Glass room (Sklenená izba) sa stal svetovým bestsellerom, bol preložený do desiatok jazykov a bol nominovaný na prestížne literárne ocenenie The Man Booker Prize.

Realizácia rozsiahleho filmového projektu trvala od prvotného nápadu takmer desať rokov.

Producent: Sklenená izba vzniká v produkcii spoločnosti IN Film Rudolfa Biermanna, producenta divácky úspešných snímok Účastníci zájazdu, Obsluhoval som anglického kráľa, Román pre mužov alebo drámy Masaryk, oceneného 12 Českými levmi.

Koproducenti: Česká televízia Televízia JOJ aspoločnosť Investito Igora Rattaja

Film vznikol za finančnej podpory mesta Brna a spoločnosti JET Investment. Výroba filmu bola podporená Českou republikou prostredníctvom Štátneho fondu kinematografie z programu filmových stimulov a programom Kreatívna Európa – MEDIA. Partnerom filmu je Hotel Emblem, oficiálnym dopravcom je ČSA.

Premiéra filmu je naplánovaná na jar 2019, do kín ju uvedie spoločnosť Garfield Film.

Zdroj: TS
Foto: Barbora Jančárová – © In Film Praha www.garfieldfilm.sk www.glassroommovie.com