Skladby Martina Haricha prearanžoval a odohral veľký orchester!

Výnimočný koncert má za sebou spevák Martin Harich. Mladý hudobník si na Slovensku poprvýkrát zahral po boku skúsených muzikantov z Big Bandu Gustáva Broma. Urobil tak, aby podporil charitatívny galakoncert Večer ľudí dobre vôle.

Spevák a gitarista Martin Harich spojil poprvýkrát svoje sily s orchestrom, aby svojim fanúšikom priniesol koncert a zážitok, na aký nezabudnú. Krátke 15-minútové vystúpenie bolo súčasťou série koncertov benefičného galaprogramu Večer ľudí dobrej vôle, ktorého televízny i rozhlasový prenos odvysielal RTVS 4. júla. Na galakoncerte vystúpili tiež Ewa Farna so skupinou, Peter Nagy, Miro Dvorský a Linda Ballová či spevácky zbor Cantica Nova. Večerom divákov sprevádzala Alena Heribanová.

DSC_5291.JPG

Na koncert s orchestrom sa Martin tešil od prvého okamihu, odkedy sa o ňom dozvedel. „Väčšinou sa to s koncertmi začína tak, že manažérovi v aute zazvoní mobil… Zrazu všetci stíchnu a počúvajú. Keď sme sa dozvedeli, že si zahráme s orchestrom, hneď bol deň krajší.“ Zážitok z výnimočného koncertu mladý hudobník označil ako neopísateľný. „Je to jediné výstižné slovo, ktoré mi napadá, pretože to neviem vysvetliť. Nejde až tak o samotné hranie, ktoré samo o sebe bolo pôžitkom, pretože na pódiu som mal 100 %-nú istotu. Skôr ma fascinuje výsledok,“ vysvetľuje Martin. „Hudbu, ktorú tvorili 15-roční chalani, ktorí sú svojim spôsobom na začiatku dlhočiznej cesty, hrajú vyzretí páni v rokoch, ktorí si už čo-to zažili… Ako to mám opísať ? Toto ma na tom vystúpení najviac fascinovalo!“

Ako spevák ďalej rozpráva, na svoje prekvapenie nemal pred netradičným koncertom vôbec trému. Možno to spôsobil fakt, že s Big Bandom Gustáva Broma si už raz mal tú česť zahrať na českej pôde. „Cítil som skôr obrovskú zodpovednosť. S orchestrom Gustáva Broma som už vystupoval v jednom českom programe. Sú to chlapi, ktorí sú tak veľmi zohratí, až si z toho robia doslova srandu v priamom prenose! A najviac im závidím to, že to znie aj tak vždy dobre.“ Bezprostredne po koncerte Harich priznal, že v súvislosti s tým sa od starších a skúsenejších kolegov z orchestra naučil minimálne jednu dôležitú vec: „Myslím si, že trošku z tohto príjemného „stavu“ na nás preniesli. Publikum totiž vždy dokáže vycítiť, či sa cítim uvoľnene alebo nie. A na tomto koncerte bola atmosféra naozaj úžasná.“

Hoci šlo o výnimočný koncert, Martin trvá na tom, že preto ešte nebol náročnejší ako tie ostatné. „Na mojich koncertoch si skladby aranžujem sám. Znejú tak, ako ich cítim. Harichovsky. Pre túto príležitosť boli prearanžované do špeciálne „bigbandovej“ podoby. Čo je lepšie a zaujímavejšie, to už musia posúdiť ľudia. Pre mňa je neskutočne zaujímavé porovnávať to. Ozvali sa tam aj nástroje, ktoré na mojich koncertoch nikdy neodznejú. Celý koncert bol ladený do klasického štýlu. Čo je v dnešnej dobe – plnej samplov, samohrajok a počítačov – iste príjemný zážitok pre ucho poslucháča.“ Ako spevák dodáva, netradičný projekt ho inšpiroval k ďalším koncertom ladeným v podobnom duchu. „Keď bude projekt pripravený a najmä istý, budem o ňom svojich fanúšikov hneď informovať,“ uzatvára.

6. ročník podujatia Večer ľudí dobrej vôle pripravili Nadácia Prameň, mesto Trnava a Trnavská arcidiecéza. Program je prepojený s rovnomenným podujatím v moravskom Velehrade. Podujatie má ambíciu preniknúť do širokého domáceho a zahraničného povedomia ako jedinečný kultúrno-spoločenský projekt, ktorý tvorivo a dôstojne hľadá odpovede na zásadné otázky ľudského porozumenia, spolupatričnosti, solidarity a tolerancie. Programová skladba koncertu je koncipovaná tak, aby zohľadňovala nielen multigeneračné a multižánrové hľadiská, ale aj korešpondovala s tradíciou kresťanskej kultúry, ktorá je z aspektu vzdelanosti a duchovnej podstavy našej štátnosti neodmysliteľne spojená v pôsobením vierozvestcov sv.Cyrila a Metoda.

Zdroj: Mgr. Adriána Čahojová, PR manažér Soul For Show
Foto: Nadácia Prameň
Publikoval: Redakcia GREGI.NET