Silvestrovská noc má svoju zvláštnu moc – 5 tipov na skvelé silvestrovské foto.

Silvestrovská noc má svoje výnimočné čaro – niečo staré končí a niečo nové (všetci veríme, že omnoho lepšie) predsa začína. Kto z nás by netúžil zachytiť práve tieto chvíle? Môcť si uchovať jedinečné spomienky navždy vo forme fotky je ten najlepší nápad. Ako však urobiť, aby neboli rozmazané a neostré?

„Pri tomto zábere som využil Nikon D810 a veľkú hĺbku ostrosti širokouhlého objektívu Nikon 14-24mm/2,8, ktorý bol umiestený na statíve. ISO bolo nastavené na 500, aby som sa vyhol zbytočnému šumu, clona 6,3 a čas 2 sekundy v manuálnom expozičnom režime.

Výsledný záber je vo photoshope poskladaný z 500 jednotlivých záberov s 2 sekundovou expozíciou a zachytáva silvestrovské “orgie” na sídlisku v Devínskej Novej Vsi asi 5 minút pred polnocou roku 2015 a 20 minút po polnoci roku 2016,“ objasňuje Tomáš Hulík, Nikon ambasádor a pridáva svojich 5 tipov, ako urobiť dokonalú fotku polnočného ohňostroja:

  1. Dobré fotky nočnej krajiny či ohňostroja s mobilom neurobíte, radšej siahnite po zrkadlovke. Ich skvelou vlastnosťou je, že sa ako fotograf – amatér nemusíte trápiť nad fotografickými technikami, stačí len využiť prednastavený program a scénu fotoaparátu, či už je to portrét, interiér, nočná krajina alebo aj motívový režim ohňostroj. Prístroj tak zvolí optimálne nastavenie pre dokonalú fotku za vás.
  2. Ak chcete mať záber pod vašou kontrolou bude nutné využiť poloautomatické režimy s prioritou času (S) alebo prioritou clony (A), resp. sa spoľahnúť na vaše skúsenosti a prejsť do úplne manuálneho režimu. Odraz vo vode či snehová pokrývka sú výborné na odrážanie všetkých ligotavých svetielok ohňostroja a vy sa tak môžete pokúsiť napríklad o zrkadlový efekt fotky.
  3. Keďže svetla nie je úplne dostatok, nutnosťou bude “zafixovať” sa, pretože čas expozície je dlhší ako pri dennom fotení. A to buď za pomoci statívu alebo si jednoducho fotoaparát niekam položiť, či sa s ním oprieť, aby ste zvládli dlhší čas nepohnuto stáť. Výhodu tu majú objektívy s redukciou vibrácií (VR), kedy fotoaparát s objektívom za vás vykompenzuje trasenie rúk pri dlhom čase.
  4. Kvalitný nočný portrét vyžaduje kombináciu expozície portrétovanej osoby a pozadia – fotky, pri ktorých bude pozadie správne exponované, využite aj pri portrétovaní spolu s bleskom, nie však tým vo fotoaparáte, ten vypnite, použite ideálne externý a pokiaľ možno nie priamo nasadený na fotoaparát, resp. využite odrazku. Na to, aby ste mali dobre naexponovanú osobu aj pozadie napr. s ohňostrojom, musíte nastaviť fotoaparát na synchronizáciu blesku s druhou lamelou uzávierky. 
  5. Na dobré zachytenie ohňostroja odporúčam používať nasledovné hodnoty: clona od 5,6 – 8, uzávierka zhruba na 1 sekundy, ISO podľa intenzity svetla maximálne do 800. Digitálne fotoaparáty priniesli výhodu okamžitej expozície – pozriete sa na práve urobené fotky a hneď vidíte, či sa nimi budete môcť pochváliť, alebo to musíte skúsiť ešte raz s korigovaným nastavením času, clony alebo ISO. Pre tých, ktorí sa radi chvália svojimi výtvormi na sociálnych sieťach, je ideálne, ak majú fotoaparát umožňujúci okamžite prenesenie fotiek do svojho smartfónu, v ponuke je ich už množstvo J

„A posledná rada alebo skôr prosba – prosím, berte pri silvestrovskom ohňostroji ohľad na okoloidúcich alebo postávajúcich ľudí a najmä na domáce aj divožijúce zvieratá, ktoré veľmi ťažko nesú naše bujarie, petardy a rachot počas silvestrovskej noci,“ vyjadruje svoju túžbu Nikon ambasádor Tomáš Hulík a dodáva: „Tajomný nočný svet sa dá fotiť aj inak – stačí len nechať vyniknúť nádherné svetlá, tiene a jeho magickú atmosféru.“

Zdroj: TS