Silné spojenie českých a slovenských umelcov. Novou skladbou chcú pomôcť k väčšiemu rešpektu a empatii voči menšinám

Slovenské hudobníčky Katarzia, Meowlau, Val a ich českí kolegovia Ján Cina, TEZA, Ridina Ahmedová a ďalší zástupcovia rôznych umeleckých odvetví sa spojili v novej skladbe na podporu menšín. Piesňou a videom “Propojený” chcú tvorcovia prispieť k väčšiemu rešpektu a empatii na Slovensku a zároveň odkázať LGBTQ+ aj ďalším „minoritným“ komunitám u nás aj vo svete, že ich nenecháme žiť v strachu.

Pieseň vzišla zo stretnutia niekoľkých hudobníčok a producentiek – Katarzie (SK), Meowlau (SK), Blanky Maderovej (ČR) a Terezy Lavičkovej alias TEZY (ČR), ktorú slovenskí poslucháči môžu poznať z kapely teepee. Spevom, synťákmi a bicími sa na nej podieľali českí muzikanti Ján Cina, Aid Kid, Tonda Procházka, Ridina Ahmedová a Valentina Vlková. Vo videoklipe (kamera: Zdenka Sýkorová) vystupujú okrem spomínaných mien aj tanečníci z českého Národného divadla Fraser Roach a Jakub Rašek, ďalej Lenka Králová, Lejla Abbasová, Daniel Krejčík a ďalší hostia. Podstatnú emóciu dodávajú klipu domáce videá queer párov.

Prvá sloha piesne patrí speváčke Katarzii. Tá sa už dlhšiu dobu zaoberá otázkami queer komunít a rovnoprávnosti. Rovnako so znepokojením sleduje situáciu na Slovensku: „Všetci máme právo žiť svoj vlastný príbeh a nikto nemá právo nás za neho súdiť alebo odsudzovať. Na Slovensku sme v rámci otázky prijímania inakosti stále “za opicami”. Osobne sa ma táto téma vždy dotýkala, pretože nemám rada akúkoľvek diskrimináciu. Preto sa rada zúčastňujem projektov, ktorými môžem aspoň emocionálne a hudobne podporiť všetkých, ktorí sa cítia odsudzovaní a napádaní za niečo, čo je súčasťou rozmanitosti našich osobností a životov.“

Cieľom skladby je vyjadriť pocity a zážitky niekoľkých českých a slovenských queer umelkýň, umelcov a ich „spojencov“ v reakcii na to, čo vnímajú ako stmievanie sa nad demokraciou. Či už ide o nárast násilia, nevraživosti a neporozumenia voči LGBTQ+ ľuďom a ľuďom inej rasy a etnicity v ČR a na Slovensku, alebo o rasistické a homofóbne prejavy politikov, spoločne pomocou hudby chcú tieto javy odmietnuť a zvýšiť prepojenie a viditeľnosť rôznych skupín v spoločnosti.

V texte sa priamo reaguje na streľbu v komunitnom LGBTQ+ priestore Tepláreň v Bratislave na jeseň 2022, pri ktorej zomreli dvaja mladí ľudia. Táto udalosť sa všetkých zúčastnených osobne veľmi dotkla a predstavujú tak emotívnu pieseň ponúkajúcu pohľad ľudí z „minorít“, ktoré často v médiách nie sú dostatočne reprezentované.

„Vražda Juraja a Matúša mnou veľmi otriasla, pretože sa ma to osobne týka. V Čechách a na Slovensku chýbajú queer vzory aj obsah a toto je jedna z možností, ako prezentovať pohľad na svet a takú desivú udalosť queer očami,“ hovorí spoluautorka piesne, speváčka, hudobníčka a členka queer komunity TEZA.

Ústrednú úlohu v klipe hrá český herec a spevák Ján Cina. V jeho očiach sa vo videu odrážajú  strach, obavy, ale aj nádej na zmenu. „Podstatu piesne vnímam v tom, ako – bohužiaľ bolestne, tragicky a pre mňa stále úplne nepochopiteľne dokazuje prípad vraždy Matúša a Juraja v Bratislave – sme aj napriek rôznym odlišnostiam, zaujímavostiam a inakostiam z podstaty rovnakí. Sme ľudské bytosti. To ale stále niektorým z nás nedochádza, a práve s týmito ľuďmi je nutné viesť debatu. Napríklad práve aj formou songu.“

 Pieseň Propojený vychádza spolu s videom v 15. júna 2023. Všetky príjmy z nej poputujú do českých a slovenských organizácií bojujúcich s homo-bi-trans-fóbiou, konkrétne do kampane občianskeho združenia Saplinq o.z. Dúhová stužka (SR) a S barvou ven (ČR).

Propojený (video): https://youtu.be/1EDf-qU5Zqc
Propojený (stream): https://slnko.lnk.to/propojeny

KATARZIA je producentka, skladateľka filmovej, divadelnej hudby a textárka. Tvorbu stavia predovšetkým na slovenských textoch, spieva o emóciách, dokáže znieť veľmi melancholicky, inokedy zas hravo ale aj temne. Dôležitú úlohu hrajú v jej hudbe moderné technológie, obzvlášť elektronické synthy a efekty. V piesňach vyjadruje dobre čitateľný postoj – proti násiliu, zdôrazňujúci dôležitosť perspektív žien a menšín. Dokáže byť vtipne ironická vzhľadom na súčasné vzťahy, sociálne médiá a pretvárky všetkého druhu.

TEZA aka Tereza Lavičková je speváčka, skladateľka, hudobníčka a producentka. So svojou indie popovou kapelou teepee absolvovala niekoľko európskych turné, vydala dva štúdiové albumy a bola nominovaná na ceny českej hudobnej kritiky Apollo 2020. Minulý rok sa – ako TEZA – rozhodla využiť svoj hlas na to, aby zdieľala svoju skúsenosť a vytvorila platformu pre ďalších queer ľudí, ktorí môžu nájsť útočisko v jej textoch. V nich sa otvorene hlási k feminizmu aj svojej sexuálnej orientácii.

BLANCHE (Blanka Maderová) je hudobná producentka, lektorka a skladateľka. Už viac ako 9 rokov spoluorganizuje Festival Iný Pohľad/Queer Eye, ktorý podporuje ženy a “minoritných” umelcov a umelkyne z oblasti hudby a performance. Po štúdiu hudby a literatúry na Harvarde sa začala venovať hudobnej produkcii a výučbe kurzov o rase, etnicite a rode na univerzitách v Prahe. V štúdiu Faust tvorila s mnohými umelcami/umelkyňami z českej i zahraničnej scény (Aiko, Giudi, Sharkass, Ján Bendig, Hiram Bullock, Lenka Dusilová, Steve Walsh atď.).

JAN CINA je uznávaný český herec. Detskú rolu si zahral už v 11 rokoch vo filme Smradi (2002). Účinkoval v mnohých televíznych reláciach a seriáloch, v divadelných predstaveniach aj v dabingu. Pôsobí tiež ako moderátor. Za svoje filmové role bol nominovaný na niekoľko cien. Sám Ján Cina je aktívny v boji za práva LGBTQ+ ľudí a vložil sa aj do kampane za uzákonenie zväzkov ľudí rovnakého pohlavia. Ako polovičný Róm sa venuje aj otázkam diskriminácie v rómskych komunitách.

Pieseň PROPOJENÝ
Hudba a text: TEZA (Tereza Lavičková), Blanche (Blanka Maderová)
Mix: Nic Coolidge
Mastering: Caduceus studios

Zdroj: TS