Seven Ate: “Obuvníkové deti chodia bosé”

Určite mnohí z vás vedia o kom je reč a prečo sme sa rozhodli na chvíľku venovať pozornosť Žilinskému, Grunge/Progresívnemu triu Seven Ate.

Jej členovia Juraj „Truba“ Jaroščiak (gitara a spev), Branislav „Kveto“ Galuška (bicie) a Dušan Labuda (basitara), známi tiež z viacerích veľmi úspešných skúpín (Hoten Toten, Mass Perception či Kalijuge!), vydali na štedrý deň bonusový pilotný singel pod názvom „Wait“, na podporu dlhoočakávaného debutového albumu „As Late As Possible“ ktorý uzrie svetlo sveta na jar budúceho roku.

Skladba Wait je zo začiatku veľmi melancholická až atmosferická, môžme teda čakať niečo podobné pri ostatných skladbách ktoré sa objavia na Vašom debute?

Juraj:  Táto skladba je samozrejme veľmi špecifická, úmysel nebol ani tak v tom aby singel nejakým spôsobom reprezentoval celý sound a obsah albumu, preto je skladba označená tiež ako bonusová, ale na druhej strane ľudia ktorí našu hudbu už poznajú z koncertov vedia že tiež nieje až tak vzdialená od našej tak povediac „bežnej tvorby“.

Aby som to nejako zhrnul, na albume sa samozrejme objavia skladby ktoré bežne hrávame na koncertoch a to hneď v dvoch podobách. Wait je jednoducho bonus, možno ukážka toho čo sa môže/nemusí diať v budúcnosti, kedže máme obrovské zásoby, povedal by som, nahonobeného materiálu. V Seven Ate ale chvalabohu neexistujú nejaké hranice pokiaľ ide o tvorbu, je to len o radosti z hudby, niekedy sú preto skladby priamočiarejšie, inokedy komplikovanejšie, niekedy krátke, inokedy dvojnásobne prekračujú hrateľnosť v rádiách. (smiech)

Čo si máme predstaviť pod pojmom „v dvoch podobách“

Juraj: Má to byť z našej strany v podstate ďakovné gesto fanúšikom Seve Ate za trpezlivosť, kedže fungujeme už od roku 2013 a skladby ktoré hrávame naživo si mnoho ľudí už spieva spamäti napriek tomu že album nikdy nebol vydaný, ale ako asi vieš, všeci traja sa venujeme projektom ktoré sú časovo a finančne náročné a napriek veľkému ohlasu bolo priam nemožné donahrávať všetky skladby, tak aby sme s tým boli všetci traja spokojní, čo ale v konečnom dôsledku viedlo k tomu že máme nahratého kopec materiálu ktorý zo spomínaných dôvodov nikdy neuzrel svetlo sveta a teda rozhodli sme sa že vydáme celý jeden samostatný album obsahujúci 10 skladieb, pod názvom „Demotivations“, ktorý sa už dokonca dá kúpiť v predpredaji na iTunes. Tu nájdu ľudia všetky skladby tak povediac v tvrdom šate. Táto nahrávka mala byť pôvodne debutovým albumom. Neboli sme s ňou však nikdy úplne spokojný, akýkoľvek dôvod sme už na to mali, napriek tomu nám prišlo ľúto aby to naveky zapadlo niekde prachom, rozhodli sme sa to teda vydať ako Demo. No a druhá podoba albumu je naša druhá stránka, tá jemnejšia – akustická. Často hrávame unpluggdové koncerty, možno častejšie ako tie „tvrdé“ a kedže všetky skladby boli napísané na akustickej gitare, rozhodli sme sa ich nahrať nakoniec aj v tejto podobe a album vydať tak ako bol napísaný. Samozrejme nie všetky sladby sú identické. Na „deme“ je pár skladieb ktoré na akustickom albume nahradili iné skladby, takže rozdiel nieje len v prevedení a pocite ale aj v samotnom obsahu.

Je pravda že ste si album vyprodukovali nakoniec sami?

Juraj: Je to tak. V prípadne „dema“ tomu ale tak nebolo. Celá nahrávka sa pôvodne točila v štúdiu LVGNC v Bratislave s Marekom Rakovickým, s ktorým máme stále výborný vzťah, no napriek tomu sme sa rozhodli skladby časom pozmeniť a nahrať ešte raz za použitia čisto akustických nástrojov. Je to myslím bežná vec, nieje to nič čo by sa predtým nikdy nestalo, kapely toto poznajú veľmi dobre. Kedže ja sám sa roky venujem produkcii a v podstate všetkým čo je s tým spojené a tiež vlastním nahrávacie štúdio čo pred nejakým časom ešte nebola pravda, bolo logické aby sme všetky skladby nahrávali ako my hovoríme v klude v pyžamku bez všetkého toho finančného a časového tlaku ale štúdio je vyťažené aj inými projektami takže problém je vždy žonglovanie s časom. Presne ako sa hovorí: „obuvníkové deti chodia bosé“, takže všetko je natočené len Seven Ate nie. (smiech)

Kedy a kde budú teda albumy dostupné?

Juraj: Ako som spomínal, celý album „Demotivations“ sa už dá kúpiť v predpredaji na iTunes, kde je tiež zverejnený aj celkový tracklist. Dostupný bude 2.2.2020 na kedy je stanovený oficiálny dátum vydania. Pokial ide o akustický „As Late As Possible“, snažíme sa aby vyšili tieto dva albumy spoločne v ten istý deň a veľmi dúfame že sa nám to aj podarí. Momentálne ho usilovne dokončujeme a ak by sa nám nepodarilo splnit 683-tí deadline (smiech) tak sa nám to určite podarí v následujúcich týždňoch. Oba albumy budú dostupné na všetkých hlavných streamovacích platformách, tak ako aj spomínaný singel „Wait“ ktorý vyšiel ako ochutnávka presne na vianoce.

„As Late As Possible“ je teda pre Váš album asi názov dosť výstižný.

Juraj: Presne tak, mýslím si že to okamžite pochopil každý kto Seven Ate celé tie roky sleduje a pozná. Zároveň tiež poukazujeme na to že aj my sami sme si vedomí faktu že to čakanie nemá konca kraja (smiech)

Budeme sa teda veľmi tešiť a držíme palce.

www.facebook.com/sevenateband

Zdroj: TS