Koncert roka pre Roba Opatovského. V Bratislave uviedol do života aj vinyl Šťastné a Veselé + rozhovor

Vo štvrtok večer sa v priestoroch Slovenského rozhlasu uskutočnil druhý z koncertov Roba Opatovského v rámci turné Šťastné a Veselé Tour 2023. Okrem takmer dvojhodinového koncertu, ktorý na Štedrý deň zo záznamu odvysiela Rádio Slovensko, uskutočnil aj krst vinylu Šťastné a Veselé.

„Bolo to famózne. Pre mňa osobne to bol koncert roka,“ netajil nadšenie spevák Robo Opatovský. Počas koncertu vystúpilo aj viacero hostí ako a capella For You, detský spevácky zbor zo ZUŠ Jána Albrechta pod vedením Dariny Andučič Tóthovej, tanečný pár Patrik a Silvia, spevák Lucius, speváčka Nikol Barláková, s ktorou zaspieval skladbu Čas sviečok či Bystrík, ktorý s ním spieval aktuálny singel Na kopce!

„Rozhodol som sa začať bombasticky, skladbou Šťastné a veselé, je tam atmosféra, tanec, detský zbor. Na koncertoch je so mnou kapela s fantastickými muzikantmi – Romanom Mečiarom, Michalom Fedorom a na druhú časť turné som pozval aj Roba Tkáča z Košíc, trúbkara a akordeonistu Ondreja Jurášiho, Ernesta Vizváryho. Teda ďalších úžasných muzikantov,“ hovorí spevák R. Opatovský aj o ďalšom priebehu turné Šťastné a Veselé. „Všetky tieto veci sa mi hodili do repertoáru a dramaturgie. Hráme aj klasiky ako Vianočná pošta alebo Čas sviečok, ale aj nové skladby ako Poďme si priať, Vianočný kráľ.“

Súčasťou bratislavského koncertu bolo aj uvedenie do života vinylového vydania albumu Šťastné a Veselé, ktorý vyšiel minulý rok. „Vinyl uviedli do života Bystrík a Roman Bomboš slovenským červeným vínom,“ prezradil Opatovský, ktorého už zajtra (pozn. v sobotu 3.12.) čaká ďalší koncert v Tatranskej Lomnici, odkiaľ sa presunie do Košíc a Trenčína. Počas takmer dvojhodinového koncertu odznelo dvadsať skladieb zo všetkých štyroch spevákových vianočných albumov a zahral aj obľúbené „nevianočné“ skladby Modlím sa hudbou alebo Keď muž miluje ženu.

https://youtu.be/g5DVzVh_t4c 

Vstupenky na turné sú k dispozícii v sieti Predpredaj.sk

ROBO OPATOVSKÝ Šťastné a Veselé Tour
03.12.2022 Tatranská Lomnica (VYPREDANÉ)
04.12.2022 Košice (VYPREDANÉ)
05.12.2022 Trenčín
09.12.2022 Bardejov
11.12.2022 Topoľčany (VYPREDANÉ)

ROZHOVOR

Aký bol pre teba doteraz rok 2022?
Je určite šťastný a veselý. Pripravujeme sa na turné a podarilo sa mi v priebehu tohto roka zrealizovať aj vinylovú edíciu albumu Šťastné a veselé. To ma robí aj šťasťným aj veselým.

Musel si nejako upravovať túto vinylovú edíciu? Ona má svoje napríklad časové limity… nemá k dispozícii toľko minút ako klasické cdčko, je tam trocha iný zvuk…
Museli sme urobiť nový mastering skladieb. To si vyžaduje iný pohľad od masteringového odborníka na celý master. Podarilo sa. Mám dvanásť skladieb, takže šesť na jednu stranu a šesť na druhú stranu.

Máš už ohlasy na vinyl…?
Každý hovorí: ‘Nejak to puká.’ (úsmev) Samozrejme, ohlasy sú pozitívne. Master je bravúrny a znie to vynikajúco. Som rád, že môj otec, ktorý má dobré uši a je audiofil, uznal kvalitu.

Ako si prijal svoj vinyl ako hudobník a konzument?
Je to taký posun. Kto nemá vinyl, ten v šoubiznise neznamená nič  Povedal som si, že album, ktorý vyšiel minulý rok, ktorý som nahrával aj so symfonickým orchestrom a viacerými hosťami, mal úspech aj za situácie, aká vtedy bola, a pesničky sa vydarili, tak si to zaslúži. Hoci musím povedať, že ja sám ešte nemám gramofón. A mám aj viacero známych, ktorý si kúpili vinyl a teraz si musia kúpiť aj gramofón.

Ako zostavuješ dramaturgiu jednotlivých pesničiek, aby si vytvoril priebeh koncertu a kto všetko s tebou na týchto koncertoch bude hrať?
Rozhodol som sa začať bombasticky, skladbou Šťastné a veselé, je tam atmosféra, tanec, detský zbor. Prizval som si tanečný pár Patrika a Silviu, detský zbor zo ZUŠ Jána Albrechta pod vedením Dariny Andučič Tóthovej, mojej vokálnej koučky, samozrejme, kapela s fantastickými muzikantmi Romanom Mečiarom, Michalom Fedorom a na druhú časť turné som pozval aj Roba Tkáča z Košíc, trúbkara a akordeonistu Ondreja Jurášiho, Ernesta Vizváryho. Teda úžasných muzikantov. Rovnako tak aj hostí, napríklad Bystríka, Niku a Luciusa z formácie FOR YOU  acapella. Všetky tieto veci sa mi hodili do repertoáru a dramaturgie. Budú aj klasiky ako Vianočná pošta alebo Čas sviečok, ale aj nové skladby ako Poďme si priať, Vianočný kráľ.

Skladba s Bystríkom dostala nedávno videoklipovú podobu. Ako vznikal videoklip?
Pri nakrúcaní sme si museli počkať na sneh. Najskôr sme mali ísť v januári na pár dní do Oravského hája, ale vtedy nebol sneh. Čakali sme teda, kým nasneží. No potom prišiel druhý extrém, kedy bolo mínus dvanásť stupňov Celzia a pán režisér sa rozhodol, že pôjdem do vody. V zamrznutom jazere sme vysekali otvor, do ktorého som sa ponoril, pričom nezbedné detská mi zobrali šaty a ja som ich v plavkách – v mraze naháňal. Môžem prezradiť, že sa mi veľmi páči film S tebou mě baví svět, a tak sme si povedali, že urobím niečo v tomto štýle. Traja chlapi a ich deti, bez žien. Teraz tie deti treba zabaviť, máme ich zobrať na kopce, pripraviť pre nich večerný program… oni nám občas robia zle a nevychádza to úplne podľa našich predstáv. Klip je veselý, zasnežený a som šťastný, že mám aj takýto videoklip.

Ako budú vyzerať Vianoce u teba doma. Čo ostane zachované a čo možno pribudne?
Hanka už je väčšia, má osem rokov. Nie je to o tom, že ideme spievať a hrať. Je samostatne činná a sám som zvedavý, ako to bude prebiehať. Chodí na hodiny klavíra a podobne ako som to mal ja v tom veku, musím jej ako otec pomáhať a byť možno trochu prísnejší. Snažím sa ju však motivovať. Verím, že si niečo pripraví a zahrá nám na klavíri. Že si spolu zaspievame. Hanka sa síce tváriť, že sa jej to tak úplne netýka, ale potom keď má chvíľu, že ma počuje spievať pesničku, tak príde a zaspieva si so mnou. Asi budem musieť premyslieť stratégiu.

Darčeky už máš pripravené?
Darčeky ešte nemám, pretože každý deň niekde behám. Mám však pripravené tri dni voľna, takže v tomto období to budem riešiť. Všetkým ľudom by som zaželal zdravie a nech je mier. Nechcem, aby to znelo ako fráza, ale skutočne by som si prial, aby bol mier. Nech máme každý deň Vianoce. Tak ako spievajú aj Marián Kochanský a Miro Žbirka. Túto pesničku budeme spolu aj s ostatnými mojimi skladbami spievať aj na turné. Týchto dvoch umelcov by sme si chceli uctiť a ich skladbu venovať všetkým. Myslím si, že je to dôležité, aby bol kľud, aby bol pokoj, aby bol mier.

Zdroj: WooWoo
Foto: Filip Cemper