Saxofónista Nikola Bankov: debutový album, svetový hosť a zahraničná zostava.

Mladý, len 20 ročný saxofónista Nikola Bankov pred nedávnom nahral svoj debutový album a posiela do sveta jeho video teaser. Nikola študuje na prestížnej The Royal Academy of Music v Dánsku, no svojmu remeslu sa priúčal aj na svetoznámej Berklee College of Music a Conservatorium van Amsterdam.

Nikola podpísal kontrakt s nórskym vydavateľstvom AMP Music & Records AS a jeho debutový album “Bright Future” výjde na jeseň 2019. Na albume mu hosťuje svetová hviezda, tenor saxofónista Seamus Blake, ktorý sa o Nikolovi takto vyjadril:

“Nikola Bankov je fantastický alt saxofónista, ktorý píše chytľavé skladby a predvádza ich s bohatou elektrizujúcou zvukovou paletou. Bola to radosť s ním spolupracovať.”

Na albume budeme môcť počuť originálne kompozície od mladého saxofónistu, ktorý ich postupne zbieral od jeho šestnástich rokov. Ide o mix súčasného jazzu s elektronikou a efektami, čo vytvára čerstvý a moderný zvuk.

“Stále hľadáme nové zvuky a polohy. Nechceme znieť ako jazzová kapela. Keďže mám len 20 rokov, som ovplyvnený inými žánrami a trendmi. Snažím sa, aby moja hudba znela ako z toho daného obdobia a roku, v ktorom vyšla. Nie zaseknutá v minulom storočí.”

Nikola a Seamus používajú rôzné FX efekty aplikované na zvuk saxofónu a experimentujú s farbami. Kapelu dopĺňajú jední z najlepších a najvyťaženejších hudobníkov v Dánsku – August Korsgaard (synth), Jonas Gravlund (guitar), Jens Mikkel Madsen (bass), John Riddell (drums).

  • Nikola Bankov – alto saxophone
  • Seamus Blake – tenor saxophone
  • Jonas Gravlund – el. guitar
  • August Korsgaard – synth
  • Jens Mikkel Madsen – bass
  • John Riddell – drums

Nahral, zmixoval a zmastroval Jacob S. Worm v Apríli 2019 vo FinlandStudio – Aarhus, Dánsko
Vydavateľstvo – AMP Music & Records AS (Oslo, Nórsko)

Zdroj: TS