Sám na javisku prichádza aj tento rok s originálnym programom. V októbri sa v Trenčíne uskutoční už 27. ročník divadelného festivalu jedného herca Sám na javisku.

Festival Sám na javisku poskytuje priestor na prezentáciu domácich a zahraničných divadelných produkcií, zameraných na netradičnú, inšpiratívnu, nekonformnú, novátorskú divadelnú tvorbu. Tento rok sa bude konať termíne 13.10 -17. 10. 2021.

Ako prvý sa na festivale predstaví český herec, básnik a hudobník Petr Váša so svojim Fyzickým básnictvom, ktorému sa nepretržite venuje od roku 1991.

Vo štvrtok sa diváci môžu tešiť na fínskeho performera Pasi Mäkelä a jeho absurdnú inscenáciu o hľadaní zmyslu a nemožnosti ovplyvniť priebeh vecí okolo nás Warlus vampire show. Nasledovať bude monodráma Denisy Cupákovej WER ICH, inšpirovaná životom Zdeny Werichovej.

V piatok budú mať diváci možnosť zúčastniť sa unikátneho predstavenia palestínskeho umelca Husama Abeda  Hladký život – príbeh muža, ktorý vyrastal v najväčšom utečeneckom tábore v Jordánsku. Netradičnú autobiografickú monodrámu, ktorá je určená iba pre 8 divákov, bude možné navštíviť ešte raz, v sobotu o 20:00.  

Piatok večer bude patriť pravidelnému hosťovi festivalu Petrovi Čižmárovi, ktorý tentokrát prichádza s projektom scénického čítania Morálna dilema. Autorom monodrámy Rozhrešenie je etablovaný írsky komik Owen O’Neill.

Originálne bábkové predstavenie Přemysla Bukovského Punch & Judy je určené nielen deťom, ale aj dospelým. Hoci vychádza z klasického britského maňuškovského predstavenia Punch & Judy, nevyhýba ani prvkom násilia a brutality. Na festivale Sám na javisku bude uvedené dvakrát – v sobotu o 19:00 vo verzii pre dospelých a v nedeľu o 15:00 v detskej verzii.

V sobotu sa predstaví tiež Viktórie Jehlárová s performance Tak či inak, láska, ktorá podporuje rozmanitosť a toleranciu voči ľuďom rôznej sexuálnej orientácie a rodovej identity.

O tom, aká je úloha umenia v živote človeka, rozpráva predstavenie Štefana Jurča a Renáty Jurčovej Matilda, ktoré sa bude konať v nedeľu o 17:00.

Záver festivalu bude patriť Anne Polívkovej s predstavením Tak já letím, ktorého autorom je svetoznámy dramatik Peter Quliter.

Súčasťou sprievodného programu festivalu je aj výstava fotografií Rada Stoklasu, dva živé koncerty a premietanie. V piatok o 22:00 predstaví projekt Timber rattle amerického hudobníka Adama Parksa. V sobotu 16. októbra sa diváci môžu tešiť na český retro-elektronický projekt Ventolin.

Festival sa uskutoční v režime OTP. Vstupné na všetky predstavenia okrem Tak já letím, Ventolin Fyzické básnictvo je dobrovoľné. Vstupenky na predstavenia sú k dispozícii na stránke klubluc.sk alebo v KIC Trenčín na Mierovom námestí.

Hlavným partnerom festivalu Sám na javisku je Fond na podporu umenia, ktorý festival podporil z verejných zdrojov.

 Zdroj: TS