Salón výtvarníkov 2019 – radosť tvoriť, tvorbou radosť šíriť.

Salón výtvarníkov je každoročne mimoriadnou kultúrno-umeleckou príležitosťou pre výtvarníkov spod Malých Karpát, Bratislavy a Bratislavského kraja sprostredkovať svoju tvorbu širokej verejnosti na výstave v moderných priestoroch  galérie Zoya Museum – ELESKO Wine Park v Modre

Tak ako po minulé roky je hlavným organizátorom podujatia Malokarpatské osvetové stredisko v Modre v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. Toto výnimočné podujatie z verejných zdrojov podporuje Fond na podporu umenia. Salón výtvarníkov je pestrou paletou žánrov, techník, farieb a osobností – od zanietených, už skúsených amatérov, až po renomovaných umelcov – profesionálov a svojou rozmanitosťou priťahuje širokú škálu návštevníkov.

Platformou pre Salón výtvarníkov 2019 sa opätovne stalo  Zoya Museum – ELESKO Wine Park v Modre. Svojou veľkosťou, vzdušným priestorom a záplavou svetla, prenikajúceho ponad úbočia Malých Karpát až do priestorov galérie, umožní tento výnimočný priestor rozohrať sa všetkej tej kráse umenia, ktorú Salón výtvarníkov ponúka.

V portfóliu 23. ročníka Salónu výtvarníkov sa predstaví po umení bažiacemu publiku 80 výtvarníkov, čo je ďalší nárast oproti predchádzajúcim rokom. Účasti na podujatí sa zhostili nielen tradične vystavujúci autori, ale aj mnohí noví umelci. Vďaka ich tvorbe sa strohé sály galérie rozospievajú farbami obrazov, a fotografií, rozvlnia tvarmi sôch a plastík, ozdobia šperkami a umeleckými textíliami. Každý rok salón privíta pár hostí, ktorí žijú a tvoria mimo náš región, či už na Slovensku, alebo v zahraničí. Tými tohtoročnými sú česká výtvarníčka Ivana Barazi, maliarka Anita Bartos a fotograf Josef Mann z Rakúska a ukrajinský maliar žijúci v Nitre Igor Navrotskyi. Kurátorom výstavy je Mgr. Pavol Šima-Juriček.

O všetkých výtvarníkoch sa dočítate v krátkych anotáciách v prehľadnom katalógu Salón výtvarníkov 2019.

Výstava Salón výtvarníkov v Zoya Museum – ELESKO Wine Park v Modre je pre verejnosť prístupná od 21. júna 2019 do 24. septembra 2019 počas návštevných hodín od stredy do nedele v čase od 11.30 do 18.30. Viacej informácií o možnosti jej návštevy nájdete na stránke www.elesko.sk

Populárnym podujatím, ktoré nadväzuje na Salón výtvarníkov je Deň otvorených ateliérov 2019, ktoré sa uskutoční 19. 10. 2019. Počas tejto októbrovej soboty, od 10.00 do 21.00, môžete i Vy nahliadnuť do ateliérov a výtvarných dielní nielen autorov, ktorí vystavujú na salóne, ale mnohých ďalších s pôsobiskom v Bratislavskom samosprávnom kraji. Je to jedinečná príležitosť, ktorá je zážitkom pre oko i ducha – môžete vnímať prostredie, v ktorom vzniká krása, hrajú farby a tvary, dýcha na Vás vôňa terpentínu, dreva, kovu a hliny. Môžete si podať ruku s Vašim obľúbeným umelcom, zoznámiť sa s ním a spoznať jeho svet. Prvé indície vedúce do ateliérov jednotlivých autorov nájdete už v katalógu Salón výtvarníkov 2019 pod logom podujatia „DOA“. Spektrum výtvarníkov, ktorí budú otvárať tento rok svoje ateliéry, bude však oveľa širšie a dozviete sa o ňom koncom leta 2019 na stránke www.moska.sk, kde bude zverejnená mapa Dňa otvorených ateliérov.

Deň otvorených ateliérov 2019 sa organizuje v súlade s projektom „Kultúrno-kreatívne oživenie tradícií“ (Heritage SK-AT), ktorý je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Rakúsko.

Malokarpatské osvetové stredisko v Modre je príspevkovou organizáciou s právnou subjektivitou, ktorého zriaďovateľom je od 1.4.2002 Bratislavský samosprávny kraj. Svojím poslaním, ktorého cieľom je rozvoj miestnej a regionálnej kultúry, je jediným zariadením v Bratislavskom samosprávnom kraji.

Zdroj: Malokarpatské osvetové stredisko v Modre