Rozmanitú tvár Košíc poodhalí festival Rozmanitosť!

Projekt SPOTs spolu s množstvom partnerov pripravujú multižánrový festival Rozmanitosť, ktorý kreatívnym spôsobom predstaví množstvo tradičných i nových menšín žijúcich v Košiciach.

Jeho cieľom je vytvoriť priestor na dialóg o tolerancii a vzájomnom spolužití medzi majoritou tohto mesta a nielen národnostnými menšinami. „Najdôležitejšie je však to, že Košičania budú môcť aj reálne zažiť multikultúrnosť mesta, v ktorom žijú a osobne sa stretnúť s ľuďmi, ktorí vytvárajú rozmanitú tvár Košíc. Aj oni sa tu cítia doma, vedia však poskytnúť iný pohľad na Košice a zároveň sprostredkovať priamu skúsenosť z rôznych kultúr sveta, povedal Christian Potiron zodpovedný za programovú časť festivalu.

Rozmanitý program

Súčasná opera v mantáckom nárečí. Netradičné slovné spojenie a zároveň otvorenie festivalu Rozmanitosť netradičnou operou Kráľ duchov pod taktovkou Mareka Piačeka s Dychovým orchestrom Štós v nedeľu 7. októbra. Program pokračuje počas ďalších dní výstavou fotografií prezentujúcou rozmanitú tvár mesta, verejnou diskusiou a premietaním tematických dokumentárnych filmov. Zároveň sme pripravili špeciálny program pre školy a samostatný kultúrny program pre Luník IX v spolupráci s Rómskym mediálnym centrom. Festival uzavrieme 14. októbra slovenským večerom a predstavením „Barabere idú“ divadelného súboru Jozefa Gregora Tajovského z Jakloviec a folklórnym vystúpením súboru Červené Chustečky.

Multikultúrny Polievkový festival

Vyvrcholením všetkých podujatí bude Polievkový festival. Jeho hlavnou myšlienkou je spojiť Košičanov a menšiny žijúce v Košiciach a dať všetkým možnosť sa prezentovať sa pred množstvom ľudí špecifickou polievkou a rôznorodým sprievodným programom. Počas Polievkového festivalu budú ľudia a porota, ktorej predsedom bude známy séfkuchár Jaroslav Židek, hodnotiť jedlo budete môcť pomocou hlasovacích lístkov a spoločne určia víťaza, ktorý získa „Zlatú lyžicu“ a dary od sponzorov a partnerov festivalu.

O 12:00 otvoríme brány Ryba Anička, aby mohli vojsť prví návštevníci. Vstup je voľný, každý môže prísť a vychutnať si napríklad bohatý hudobný program s menami ako Kal Band zo Srbska alebo La3no Cubano. Zároveň budete môcť vidieť indických, arabských, juhoamerických alebo jedinečných židovský tanečníkov zo súboru Yocheved z južnej Moravy a zároveň sa budete môcť zapojiť aj do množstva workshopov ako napríklad do atraktívnej Etnobubnovej školy Rytmika. Nato, aby sa zúčastnili návštevníci aj degustácie a hodnotenia najlepšej polievky, si budú musieť kúpiť 3-eurové konzumné, ktorého súčasťou bude aj malý darček od organizátorov festivalu a hlasovací lístok,“ vysvetlil Ján Hološ z organizačného tímu.

Viac informácií nájdete na www.spots.sk. Všetci ste srdečne vítaní!

Zdroj: Košice 2013