Rock for People sa bude tento rok hemžiť zlými chlapcami s nápadnými tetovaniami a silným posolstvom.

Tvrdú žánrovú linku Rock for People zvýrazňuje tento rok dramaturgia festivalu ďalšími veľkými menami! Line-up festivalu, ktorý sa v Hradci Králové obsadí letisko od 2. do 5. júla, sa po nadšene prijatých správach o kapelách Billy Talent, A Day To Remember či Papa Roach rozrastá o ďalšie zvučné mená zo spolku tvrdých chlapov. Kapelou, ktorá má potenciál rozochvieť najviac sŕdc je THE DEVIL WEARS PRADA.

Táto americká metalcoreová kapela, ktorej vystúpenie na Rock for People bude jej českou premiérou, sa už teraz teší veľkému počtu fanúšikov nielen ženského pohlavia. Vďaka tomuto kvintetu fanúšikovia zažijú úplný vrchol technicky ladeného metalu, ktorý opantal hudobný svet vďaka zapojeniu cudnej elektroniky do robusnej architektúry skladieb.

Za to kalifornskí THE GHOST INSIDE na českých pódiách nie sú žiadnymi nováčikmi. Vynikajúci dojem zanechali po viacerých koncertoch a na Rock for People v roku 2011 sa osvedčili ako skúsení a neúnavní kotolníci.

Trojicu skvelých mien dopĺňajú zástupcovia hardcore scény z južného Anglicka – HEART IN HAND. Päťčlenná banda ponúka hutný sound nabitý emóciami, metajúce sa blesky aj publikum zmáčané vnútornými prejavmi – podobne ako počasie na ostrovoch pri Severnom mori…

Mimochodom, partia okolo speváka Charlieho Holmesa ponúkne iný (hudobný) pohľad na súčasnú vyhranenú ostrovnú scénu než už potvrdení Hacktivist, ktorí čerpajú inšpiráciu z temného undergroundu elektroniky.

Rock for People počas blížiaceho sa 19. ročníka ponúkne kombináciu preverených mien a nových talentov objavených európskými showcasovými prehliadkami. Už teraz festival, ktorý sa bude konať v Hradci Králové od 2. do 5. júla, ponúka skvelé kapely ako sú Thirty Seconds To Mars (USA), Queens of the Stone Age (USA), The Parov Stelar Band (AT), Foals (UK), Billy Talent (CAN), Gogol Bordello (USA), Klaxons (UK), Modestep (UK), Papa Roach (USA) či A Day To Remember (USA). Aktuálne sú vstupenky v predaji už od 63 Eur prostredníctvom oficiálneho predaja na www.ticketsforpeople.cz s bezproblémovom platbou aj prostredníctvom slovenských bánk. Viac informácií o festivale na www.rockforpeople.cz.

THE DEVIL WEARS PRADA

Toto leto dorazí po prvý raz do Českej republiky úplná špička Christian metalu, v žiadnom prípade nezanedbateľnej odnože americkej hudobnej scény. Je výsadou, že melodický metalcore The Devil Wears Prada rozochvele aj základné kolíky pódií na Rock for People!

Kapela vznikla v americkom Daytone v štáte Ohio v roku 2005, kde ju založili spevák Mike Hranica, gitarista Chris Rubey a bubeník Daniel Williams. Druhý gitarista a spevák Jeremy DePoyster a basgitarista Andy Trick sa ku kapele pridali tesne po jej vzniku. Až do roku 2012 v kapele hrali aj klávesák James Baney. The Devil Wears Prada má za sebou úspešnú kariéru so státisícmi fanúšikov a siedmymi radovými albumami, jedným DVD, jedným EP a siedmymi videoklipmi.

Kľúčovou postavou kapely je spevák a frontman Mike Hranica, ktorého exaltovaný prejav (sám svoju pozíciu v kapele vtipne označuje výrazom „unclean vocals“) by sa bez problémov mohol uplatniť v niektorej deathmetalovej kapele pôsobiacej na opačnom póle ideového spektra. Muzika sa pod nekompromisným diktátom presne rachotiacej rytmiky ženie vpred, protipólom drsného Hranicovho spevu je jasný a čistý hlas doprovodného gitaristu Jeremyho DePoystera (uvádzaný s podobou štipkou humoru ako u Hranicu ako „clean vocals“).

Už prvý album Dear Love: A Beautiful Discord usadil kapelu na čelo žánrovej metalovej scény, ktorej hranice však veľmi skoro prekračuje. O necelý rok neskôr už Plagues dosahujú v rebríčku 200 Top časopisu Billboard na 57. pozíciu a ďalší album The Devil Wears Prada s názvom With Roots Above and Branches Below sa v Billboard 200 dostáva na jedenáste miesto. Stále obľúbenejšia kapela úspech potvrdzuje aj s EP Zombie a ďalším albumom v roku 2011 pod názvom Death Throne, ktorý sa dostal na Billboarde na 10. pozíciu, ovládol hitparády Christian a Independent a na treťom mieste sa objavil v tabuľkách Rock a Hard Rock. V súčasnej dobe kapela nahráva nový album.

Názov kapely The Devil Wears Prada (Ďiabol nosí Pradu) si hudobníci vybrali podľa poviedky, o ktorej podľa názvu predpokladali, že nesie antimaterialistický morálny apel. Neskôr zistili, že tomu tak vôbec nie je. Pri pôvodnom názve ale zostali a rozhodli sa mu dať nový význam. Mike Hranica o tom prezradil: „… my veríme, že pravým významom je fakt, že majetok vôbec nič neznamená a jedného dňa si to všetci uvedomia. Až budete stát pred Bohom, nemu bude úplne jedno, či máte na sebe šaty od Prady, topánky od Gucciho alebo čokoľvek iné.“

Pokiaľ vás toto poselstvo bez ohľadu na konfesiu oslovuje podobne ako mnohých fanúšikov kapely a dramaturgov festivalu, tohtoročný RfP vás nesklame.

https://www.tdwpband.com/
https://www.facebook.com/tdwp

https://twitter.com/tdwpband

https://www.youtube.com/channel/HCdBW-gv_LdFI?feature=artistob
https://tdwpband.tumblr.com/

THE GHOST INSIDE

Energickí reprezentanti melodického hardcore nie sú neznámou veličinou ani pre návštevníkov Rock for People a dokonca ani pre pražskú klubovú scénu. Ich elektrizujúce vystúpenia mohli fanúšikovia vidieť predminulý rok v Hradci a tento rok ako headlinerov vydareného koncertu v klube Futurum. Renomé kapely, ktorej cieľom je nezostať spútaná metalovými a hardcoreovými klišé, stojí na skvelom živom koncertovaní, tvrdo opracovanom a vycibrenom stovkami koncertov po celom svete.

Svoj podiel na tom zrejme má i aj fakt, že spevák Jonathan Vigil je zástancom životného štýlu straight edge, odmietajúceho akékoľvek drogy, alkohol, tabak, ale i promiskuitný sex. Takže sily má na rozdávanie.

The Ghost Inside vznikli v roku 2007 a snažia sa od začiatku odlíšiť od štandardov HC a metalovej scény dôrazom na melodickú zložku piesní a energickú pódiovú prezentáciu. Vydali tri štúdiové albumy, z nich si logicky najviac cenia ten posledný Get What You Give. „Tento album je najlepší hudobne, textársky aj spevácky,“ prezradil frontman kapely Jonathan Vigil a dodáva: „Po tom ako sme strávili dva roky na cestách s našim predchádzajúcim albumom Returners, podarilo sa nám konečne vytvoriť nezameniteľný zvuk našej kapely. Všetci sme sa posunuli až na hranice svojich možností a vytvorili tak niečo, na čo môžeme byť hrdí a plne za tým stáť. Vždy totiž platí Get What You Give – vráti sa ti len to, čo dáš.“

Platnosť tejto snahy a to, ako si s ňou Th Ghost Inside poradili, si budú môcť fanúšikovia kapely i ďalší návštevníci RfP overiť v praxi. A všetko nasvedčuje tomu, že sa bude opäť na čo pozerať a čo počúvať.

https://theghostinside.com/
https://www.youtube.com/watch?v=Gc_nr8U10Lc&feature=share&list=PLF753500C304564E1

https://www.facebook.com/theghostinside
https://twitter.com/theghostinside

HEART IN HAND

Táto partička z juhoanglického Bermouthu privezie na Rock for People srdce na dlani pekne prešpikované hardcoreovým rachotom a okořeněné originálnym prejavom frontmana Charlieho Holmesa. V najnovšom čiernobielom klipe k titulnej piesni nového album Almost There viac než svojho legendárneho menovca detektíva pripomína spevák naštvaného a potetovaného Bohuša z Bratstva mačacej labky – hrdinu z legendárneho klasického českého komiksu, ktorý sa ale svojimi kolegami na miesto zbytočných súbojov s Rýchlymi šípmi pustil do nadupaného hardcore.

Heart In Hand vznikli na juhu Anglicka v roku 2008 a poctivo si odmakali prvé roky po kluboch celej Veľkej Británie. Štýlovo bývajú označovaní najčastejšie ako melodic HC.

Poslucháčov zaujalo už ich prvé demo Loyalty i následné eponymné EP. Zlom nastal v roku 2010, kedy kapela začala spolupracovať s agentúrou SGR, ktorej práca kapelu posunula na podstatne vyšší level. Debutový album Only Memories produkoval Andy Hayball, známy zo spoluprác s Slipknot alebo Bring Me The Horizon. Od tejto doby sa kapela dostala do povedomia aj v USA a Európe, kde už pravidelne úspešne koncertuje. Nový album Amost There vyšiel pred niekoľkými dňami a prvé reakcie dávajú tušiť, že dynamický vzostup Heart In Hand ani zďaleka nekončí.

V úvodnom krátkom profile sme si dovolili žartovať trochu v „old school“ štýle, realita je však opačná: kapela, popri úplne súčasnom zvuku, pracuje veľmi aktívne so súčasnými sociálnymi sieťami. Ako zaujímavosť uvedieme, že už nemá ani klasickú webovú stránku. Takže Heart In Hand so srdcom na dlani prinesú na RfP tú najhorúcejšiu hardcoreovú energiu dneška.

https://www.facebook.com/heartinhandukmh
https://www.myspace.com/heartinhandband

https://heartinhand.tumblr.com/

https://twitter.com/heartinhand
https://www.youtube.com/user/HEARTINHANDOFFICIAL

Zdroj: Rock for People