Richard Müller má nový album Hodina medzi psom a vlkom. Pripomína ním, že aj v týchto ťažkých časoch má poézia a krása v našich životoch svoje miesto!

Fanúšikovia sa konečne dočkali! Richard Müller ich po dlhých rokoch potešil novým albumom. Nečakané voľno, ktoré mu priniesla korona kríza, využil tvorivo a skladal hudbu. Krásne skladby, ktoré zložil sám Richard, otextoval Peter Uličný, s ktorým slovenská hudobná legenda nespolupracovala po prvý raz. Pesničky majú aj poetické názvy. Okrem skladby Hodina medzi psom a vlkom, podľa ktorej je nazvaný celý album, spomeňme napríklad Siedme nebo, Defekt na duši, či Mária Televízia alebo Zlodeji pamäti. 

Tak toto je jedna z udalostí roka 2020, ktorý naozaj nepraje hudobnej brandži! Richard Müller využil pandémiu tvorivo a po dlhých rokoch potešil fanúšikov novým albumom Hodina medzi psom a vlkom. Dokonca si naň všetku hudbu zložil sám!

„Mne pandémia veľmi prospela, venoval som sa knihám,  synovi, hudbe a vlastnej tvorbe. Pesničky na album vznikli práve počas korony. Tvoril som veľmi rýchlo a intenzívne. Povedal som si, že dlhé roky som si nič nezložil sám a tak kedy, ak nie teraz. Bilanciu na albume mi „kazí“ len skladba Anomália, ktorú napísal Laco Rychtárika. Je to naozaj skvelý pocit mať zase vlastné skladby. Najprv som sa bál, že nebudú dobré, ale vďaka Petrovi Grausovi, ktorý to aranžoval, sú veľmi dobré,“ vraví Richard Müller.

Album je pomenovaný po magickej nočnej hodine medzi treťou a štvrtou nad ránom, keď podľa mágie umelci tvoria najlepšie diela, rodí sa najviac detí, ale tiež najviac ľudí umiera. Hudbu Richardovi otextoval jeho dlhoročný spolupracovník Peter Uličný.

„Žijeme časy, ktoré majú dosť ďaleko od poézie. Ak si ju teda veľmi nemôžeme dopriať v bežnom živote, doprajme si ju aspoň v pesničkách.  Keby autori piesní rezignovali na takúto možnosť, bol by svet ešte šedivejší a surovejší, než v skutočnosti je. Ak by som mal parafrázovať názov tohto albumu, už by sme si nemohli vychutnať tú magickú hodinu medzi psom a vlkom,  pretože by sme boli  dávno celkom „zvlčilí“. Preto je na svete poézia a preto som sa snažil aspoň čosi z nej prepašovať aj na tento album,“ poznamenal Peter Uličný.

Album nahrával a produkoval Peter Graus.

„V júni ma oslovil Richard na spoluprácu. Poslal mi texty, a chcel hudbu. Presvedčil som ho, aby ich zhudobnil sám. Je to jeho prvý kompletne autorský album. Prizvali sme mladých zaujímavých hudobníkov, napríklad skvelú basgitaristku Lauru Jaškovú. V skladbe Zlodeji pamäti sme chceli trombón, a oslovili sme člena skupiny Freak Power, ktorý to doma v Brightone nahral, a poslal nám to. Takže Ashley Slater hosťuje vo veľkom štýle,“ vraví Peter Graus.

Album vychádza na CD a digitálne, ale tiež ako 2-LP. 16 fotografií do bookletu a na obal albumu nafotil Mayo Hirc a fotografickú postprodukciu robil Marián Uhrín. Z toho každá z 11 skladieb na albume má vlastnú fotku.

„Veľmi ma potešilo, že z fotky, ktorá vznikla ako darček pre Richarda, sa Richard rozhodol urobiť cover svojho nového albumu. Fotografie k projektu sa nerodili ľahko. Keď som mal k dispozícii iba texty, mal som úplne inú predstavu. V priebehu leta sa CD nahrávalo, mal som možnosť vidieť a hlavne počuť, ako to všetko vzniká a hudba spolu s textom dávali výslednú emóciu. Navrhol som k daným skladbám inscenované-ilustračné fotografie, oslovil Mariána Uhrína, výborného, technicky precízneho retušéra, a keďže Marián žije v Prahe, všetky fotografie vznikali v  “telemoste” približne mesiac,“ opisuje proces tvorby Mayo Hirc.

Ako prvý singel dvojice Müller / Uličný prichádza skladba Siedme nebo

  • Music by Richard Müller
  • Lyrics by Peter Uličný
  • Produced by Peter Graus
  • Executive Producer: Tomáš Zubák
  • Executive Producer: Adnan Hamzič
  • Mastering Engineer: CreativeMusicHouse
  • Mixed by CreativeMusicHouse
  • MAYO HIRC fotografie a grafika / MARIÁN UHRÍN fotografická postprodukcia
  • Strih/réžia videa : Tomáš Slávik
  • Peter Graus – klávesy, programovanie
  • Marián Kachút – gitary
  • Laura Jašková – basgitara
  • Ivana Regešová, Janka Daňová – vokál
  • ISRC : SK-A01-20-00089
  • (P) 2020 OYSTER Agency / Universal Music s.r.o

Album vychádza na CD a na všetkých digitálnych streamovacích službách od dnes (13.10.2020). Ako 2-LP vychádza 23. októbra.

https://richardmuller.lnk.to/HodinaMedziPsomAVlkom

Siedme nebo

Defekt na duši

Sviatok trinásteho

Mária Televízia

Zlodeji Pamäti

Za všetko môže Keith Richards

V ateliéri u Jana S

Hodina medzi psom a vlkom

Ešte ťa nepoznám

Človek nevie dňa ani hodiny

Anomália

Zdroj: PROPAGANDA HOUSE