Raz sa musia nájsť. Matej Koreň a Lilly Maníčková strhli zo seba nálepku „bývalí superstaristi“.

Už niekoľko mesiacov spolupracuje Matej Koreň s autorskou dvojicou Henrich Leško – Marek Maďarič. Pôvodný zámer trojice vytvárať skladby pre publikum, ktoré sa nenechá osloviť na „prvú“, sa darí naďalej napĺňať.

Po vyslovene šansónovej skladbe Ešte na to mám a rockovej Zo žúru pripravili skladbu Raz sa musia nájsť, ktorú možno zaradiť do nepísanej kategórie „dospelý pop“. V duete je Matejovým rovnocenným partnerom Lilly Maníčková.

Skladba pre nezadaných s nádejou

Ako už v súčasnosti býva pomerne častým zvykom, k osobnému stretnutiu oboch spevákov počas nahrávania nedošlo. „Skladba je o ľuďoch vo veku nad 35 rokov, ktorí sú nezadaní, ale stále veria, že nájdu svojho životného partnera. V našej predstave to naozaj bolo v reštaurácii, náhodné stretnutie čašníčky a samotára,“ hovorí o skladbe Matej Koreň a dodáva: „Hľadali sme speváčku, ktorej hlas a prejav by túto predstavu vedel naplniť a Lilly túto našu predstavu jednoznačne naplnila.“

Ladislava „Lilly“ Maníčková sa po prvýkrát predstavila ešte ako študentka konzervatória v košickom naštudovaní muzikálu Matúš Čák Trenčiansky. Neskôr, v roku 2013 súťažila v relácii Česko-Slovensko hľadá Superstar, kde sa dostala do semifinále a zaspievala skladbu od Emeli Sandé Read All About It. Od tohto obdobia toho Lilly Maníčková stihla skutočne veľa – spievala vo viacerých projektoch, zúčastnila sa súťaže Miss východného Slovenska a začiatkom minulého roka doma porodila syna Félixa.

Dospelý pop

Bolo by zradné zaradiť dueto Raz sa musia nájsť do všeobecnej kategórie hudobných žánrov. Henrich Leško pripravil podklad, ktorý nie je prvoplánovo komerčný, popový a ktorý by mal ľahko a rýchlo zapamätateľnú melódiu. Hudobný motív absolútne vystihuje príbeh v texte Mareka Maďariča, strieda pomalšie, melancholické melódie s rýchlejším tempom, v ktorom prevláda nádej muža a ženy, že sa raz stretnú.

Obaja speváci, Lilly Maníčková aj Matej Koreň, v tejto skladbe zo seba absolútne strhli prívlastok, pod ktorým ich pozná veľa Slovákov – „bývalí superstaristi“. Emóciami nabitú skladbu premiérujú deň po sviatku zamilovaných, ako nádej pre všetkých, ktorí tento deň strávili bez životného partnera.

Matej Koreň & Lilly Maníčková – Raz sa musia nájsť
Hudba: Henrich Leško
Text: Marek Maďarič
ISRC: SKM241900001
(c) 2019, SysCom s.r.o.

Zdroj: Mgr. Andrea Čurná