Raper MOMO je každým dňom silnejší: Konkurentom šlape na krk s novým albumom Rival!

Bratislavská hip-hopová scéna vychovala v posledných desaťročiach nejednu silnú hudobnú osobnosť. Jedna z tých najvýraznejších vyrástla v raperovi s umeleckým menom MOMO.

V týchto dňoch rezonuje na hudobnej scéne predovšetkým vďaka svojmu 4. štúdiovému albumu „RIVAL“ s newschoolovým zvukom, na ktorom hosťujú Tina, Separ, Ektor či DJ Wich.

momo1

Presne rok po vydaní poslednej štúdiovky Za očami” prináša raper MOMO nový, v poradí štvrtý album s názvom RIVAL”. Vydanie albumovej novinky sprevádza hneď niekoľko trackov na čele s rovnomenným titulným singlom Rival”.

Podľa raperových vlastných slov pojem rival v tomto prípade nesie hneď niekoľko významov. Na jednej strane do textov pretavil svoju schopnosť byť rivalom pre ostatných top raperov na hudobnej scéne – k čomu časom a skúsenosťami prirodzene dospel. Na druhej strane vníma existenciu súpera v sebe samom pri prekonávaní vlastných limitov a hraníc.

Za posledných 12 mesiacov cítim výrazný umelecký posun, keďže som sa celý rok naplno venoval rapu. Bol to prvý rok, v ktorom som mal na to dostatok času, za čo vďačím albumu Za očami”. Zase som to vychytal o niečo viac (o dosť),” hodnotí raper svoju uplynulú sezónu na scéne a jedným dychom dodáva, čo očakáva od roka, ktorý práve prichádza: „Uplynulý rok bol pre mňa osobne najplodnejší. Vykonal som veľa práce a verím, že budúci rok bude odozvou na ten, ktorý sa práve končí,” hovorí na margo roku 2014, ktorého umeleckú stránku intenzívne ovplyvnilo dianie v raperovom súkromí – stal sa otcom a napísal skladbu „Zodpovednosť chlapa”, ktorej vznik sa spája práve s obdobím, kedy sa radostnú správu dozvedel.

„Je to srdcovka – skladba o tom, ako som celé toto obdobie vnímal a o mojom postoji voči tomu,” dodáva čerstvý otec, ktorý si pre tento dôležitý track vybral hudbu od producenta menom Maiky Beatz. Okrem neho si na albume našli miesto skladby od ďalších producentov na čele s veľkými menami DJ Wich či G-Bod, v ktorého štúdiu Anapol sa album nahrával i mixoval. „Samotná výroba vrátane nahrávania a mixovania trvala pár mesiacov, album ale vznikal celý rok (texty, hudby, atď),” vysvetľuje raper a s úsmevom dodáva, že spomínané štúdio sa stalo na nemalú časť roka jeho druhým domovom…  

momo_01

Ďalšie zaujímavé mená sa objavili medzi rapujúcimi či spievajúcimi hosťami. „Na dvoch featoch je pre mňa osobne najlepší český raper Ektor, s ktorým o hudbe dosť komunikujem a riešim, čo a ako – sme kamoši a navzájom si hosťujeme na albumoch. Zverejnil som skladbu „Naplno“, v ktorej mi hosťuje. Ďalej je tu Separ, s ktorým spolupracujem už dlhšie a stále to funguje. V jednom refréne sa objaví aj Igor Kmeťo ml., s ktorým sa tiež poznáme už nejakú dobu a uznávam ho ako speváka či producenta. A tiež je tu duet „Raj“ s Tinou.“ 

Momovi sa nedostatok singlových, videoklipových ani albumových releasov rozhodne vytknúť nedá. Aké sú raperove pracovné plány na najbližšie mesiace? Čím poteší fanúšikov v ďalšom roku? „Budú ďalšie videoklipy k albumu, nové spolupráce, nové projekty. A samozrejme Rival Tour 2015. Pre viac info treba sledovať Facebook: www.facebook.com/MOMOakaRIVAL,“ dodáva.  

MOMO | BIO

Momo, vlastným menom Roman Grigely (v minulosti známy aj ako eMO2), je slovenský rapper, pôvodom z bratislavskej Petržalky. Patrí medzi pôvodných členov bratislavskej hip-hopovej skupiny XIV (Štrnásť). V roku 2008 vydal debutový album Nepatrím medzi…   pod vydavateľstvom Hip-Hop.sk/EMI. Počas svojej hudobnej kariéry veľakrát spolupracoval so skupinou Druhá Strana i s jej členmi na ich sólových projektoch. V roku 2011 vydal druhý album Stratená rovnováha, ktorý sa niesol oproti debutovému CD v modernejšom, miernejšom a menej agresívnejšom duchu. Koncom roka 2013 vydal tretí album Za očami pod hlavičkou vlastného vydavateľstva Nedám sa okoňovať records, z ktorého sa k januáru 2014 predalo približne 2 000 kusov.

www.facebook.com/MOMOakaRIVAL

Album RIVAL je dostupný na shop.rukahore.sk, ale aj na iTunes, Deezer, Spotify a v každej lepšej kamennej predajni s hudbou.

rvl_final

Zdroj: SOUL FOR SHOW