Radio_FM Nudance: Rozhovor s MC Fokus (UK)!

MC Fokus vystúpi v piatok o polnoci v klube MMC Bratislava. Precíznymi textami a výdatnými rýmami bude doprevádzať svetovú deepovú špičku Skeptical. So svojou celoživotnou vášňou pre slová a zvuky, experimentoval s hudbou už od mladého veku. S rastúcou reputáciou začal hrávať nielen v UK, ale aj v celej Európe, na akciách Intrigue, Renegade Hardware, Fabric Live, Therapy Sessions, Dezibel a Atmosphere.

Fokus je MC so skúsenosťami a talentom. Nový typ MC, ktorého texty majú zmysel, rytmus a obsah. Ľahko ho spoznáte pre jeho všestranný a kreatívny štýl. Pokračuje v práci po boku celej rady umelcov, od deepových a progresívnych až temným.

Podľa jeho vlastných slov: „Myslím, že pre MC na drum and bassovej scéne je dôležité vyhnúť sa rôznym klišé. Trávim veľa času pri písaní mojich rýmov, ale venujem sa aj freestylu najviac ako je možné. Je to viac spontánne a dav sa vie na to lepšie vyhecovať.”

Ahoj, skutočne sa tešíme na DJ set, ktorý onedlho odohráte na Slovensku. Ako sa momentálne máš?
F: Veľmi dobre, ďakujem! Aj my sa obaja tešíme, že príde a zahráme si u Vás.

Môžte sa predstaviť ľuďom na Slovensku, ak o vás doteraz ešte nepočuli?
F: Obaja sme súčasťou dnb scény a už sme priateľmi dlhšiu dobu. Skepticala ľudia v poslednej dobe spoznávajú vďaka jeho hudbe z labelov Exit a Critical, Ja som MC, rezident vydavateľstva Renegade Hardware Dispatch Recordings. Spolupracovali sme na trackoch Structure a Fluctuate.

Na Slovensku budeš vystupovať po prvý raz? Počul si niečo o našom publiku alebo dnb scéne?
F:Už som na Slovensku pred časom vystupoval, s Nookiem, ale názov mesta si presne nepamätám. Viem len, že som stretol producenta menom Smote, a zdalo sa mi, že on má v slovenskom dnb celkom dobré meno. Nemôžem sa dočkať, keď prídeme a Bratislava nám ukáže, ako sa vie baviť.

Na čom momentálne robíš, aké sú tvoje plány v blízkej budúcnosti?
F: V súčasnosti mám rozrobených niekoľko projektov, aj nejaké nové veci so Skepticalom. Podieľal som sa na novom release Amoss and Octane&DLR, ktorý sa onedlho objaví na Dispatch-i.

fokus

Čo ťa pritiahlo práve k drum and bassu? Čo ťa najviac ovplyvnilo?
F: Mňa drum and bass očaril okolo roku 1990. Registroval som mená Mikey Finn, Randall a Stevie
Hyper D. Svoju cestičku k MC-ingu som si našiel, keď som začal chodiť na párty. Som tiež fanúšikom hip-hopu a ovplyvnili ma britskí umelci Jehst a Task&Force.

Kde berieš inšpiráciu a energiu na to, aby si robil dobrú hudbu?
F: Inšpirujú ma hlavne veci a ľudia okolo mňa. Je ťažké sa donútiť byť kreatívny. Na to musíte byť naladený na správnej vlnovej dåžke. Keď ma niečo napadne a behá mi to vkuse po rozume, musím sa toho chytiť a proste sa nechať viesť.


Kde ťa môžme vidieť hrať nabudúce?
F: Pre bližšie info o mojich vystúpeniach sledujte stránku vydavateľstva Dispatch. Určite budem na London Fabric a aj nejakých iných miestach v Európe.

Máš okrem hudby aj nejakú inú prácu?
F: Pracujem normálne, každý deň od 9-17, vo firme, ktorá dováža kamenné krby. Vediem dvojitý život. V noci ma živí hudba, cez deň predaj.

Kedy si objavil dnb? Pamätáš si ten príbeh?
F: Môj kamarát mi dal v škole jednu pásku, kde boli nahraté veci z londýnskej stanice Don FM. Mohol som mať takých 14 rokov. Prvý track, ktorý som počul, bol Nookie – Sound of Music. To ma dostalo. Páčila sa mi piano melódia s beatmi. Tam začala moja cesta k hardcoru, jungle a dnb.

Kedy prišiel u teba ten moment, keď si si uvedomil, že by si v hudbe mohol spraviť aj kariéru?
F: Asi vtedy, keď mi ľudia začali platiť za to, aby som prišiel na ich párty. Makal som roky na tom, aby som si vybudoval vlastný štýl, a je fajn, že vás za to ľudia vedia oceniť. Keď počujete, že v klube na dobrom soundsystéme hrajú váš track,  na ktorom ste robili hodiny a hodiny, je to skvelý pocit.

Akú párty alebo festival by si odporučil?
F: Skvelá akcia bola, keď sme so Skeppym hrali na Farr festivale, tento rok sa teším na Outlook,
počul som, že to bude masaker.

Máš nejaký klub, kam by si sa rád opäť vrátil?
F: Hrali sme v klube Cable, v Londýne. Tam sme to úplne odpálili. Dúfam, že sa tam čoskoro vrátim.


Čo zvykneš robiť, keď sa nevenuješ hudbe?
F: Som zaťažený na fitness, takže chodím do posilňovne alebo idem behať.

Máš ešte niečo, čo by si chcel na záver dodať alebo odkázať?
F: Určite prídite do Bratislavy, berieme so sebou aj dva exkluzívne nové tracky, ktoré budete mať možnosť počuť ako prví. Ďakujem labelom Dispatch, Hardware, GRAMagency a Code Apparel. Tiež si vypočujte môj podcast The Full Specification, ktorý je na iTunes a SoundCloude. Big up pre Nudance! Vidíme sa čoskoro v Bratislave!

nudance

Zdroj: Nudance
Publikoval: Redakcia GREGI.NET