Rádio Devín pokračuje v oslavách 50. výročia spoločným vysielaním s Rádiom Vltava aj špeciálnym galavečerom

Rádio Devín oslávi 4. septembra 2022 svoje 50. narodeniny vo veľkom štýle. Po 50. rokoch sa v nedeľu opäť spojí s Rádiom Vltava ako Československý okruh 3 v spoločnom prúdovom vysielaní od 12.00 h 15.00 h. Večer o 19.00 h čaká na poslucháčov Rádia Devín slávnostný galavečer, ktorý prinesie mnoho originality a umenia.

Rádio Devín odštartovalo svoje vysielanie spolu s Rádiom Vltava 4. septembra 1972 slávnostným príhovorom vtedajšieho ministra kultúry Miroslava Válka. Hlavnou ambíciou bolo v tom čase priniesť  verejnoprávnu platformu pre literárno-dramatické žánre, rozhlasové hry, dramatické pásma, čítanie ako aj špičkové hudobné diela a pozývať širokú verejnosť k spolutvorbe kultúrnych hodnôt. V nedeľu od 12.00 h sa budú o minulosti, súčasnosti, ale aj budúcnosti okruhov rozprávať šéfdramaturgička Rádia Vltava Jaroslava Haladová a intendantka Rádia Devín Jana Orlická.

Od 19.00 h čaká v nedeľu poslucháčov slávnostný Galavečer 50. výročia Rádia Devín. Udalosť bude stáť na jedinečných ideách, ktoré tento okruh ponúka, teda nevšednosti, jedinečnosti a originalite.  Programom budú sprevádzať moderátori prúdového vysielania Rádia Devín Eva Kopecká, Jarmila Vitovičová, Andrea Makýšová Volárová, Zuzana Golianová, Mariana Jaremková, Hana Rodová, Tomáš Bartoněk a Juraj Ďuriš.

V programe budú účinkovať ambasádori vizuálnej kampane 50. výročia Rádia Devín Ľubica Čekovská, Robo Roth aVeronika Šikulová, herci Jakub Nvota, Lucia Hurajová, Juraj Kemka či Dominika Žiaranová. Vystúpi aj Symfonický orchester slovenského rozhlasu so sólistom Albínom Blahom a s dirigentom Konstantinom Ilievskym, jazzový trubkár Juraj Bartoš, basový gitarista Juraj Griglák, klavirista Ľuboš Šrámek, saxofonista Nikolaj Nikitin, bicie Matia Mulle, gitara Michal Bugala a sólisti Anita Soul, Anabela Mollová, Teri Čikoš, Samo Hošek, Markus Daniel, František Báleš ansámbel, Juraj Turtiev, Erich Boboš Procházka a ďalší.

Limitovaný počet vstupeniek priamo na galakoncert v Slovenskom rozhlase v Bratislave je poslucháčom k dispozícii dostupných zdarma na stránke http://rtvs.sk/koncerty/ Poslucháči si budú môcť v priamom prenose vypočuť celý Galavečer od 19.00 h na vlnách Rádia Devín a RTVS prinesie aj televízny záznam slávnostného večera 25. septembra vo večerných hodinách na Dvojke.

Zdroj: RTVS