Radikálneho kritika extrémizmu aj terorizmu, režiséra Alana Clarkea, predstaví Art Film Fest v novej sekcii.

Radikálny, nekompromisný a novátorský. Taký bol britský režisér Alan Clarke, ktorý patril k najlepším umelcom svojej generácie. Slovenskému publiku priblíži jeho diela blížiaci sa Art Film Fest, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Nová sekcia Profil: Alan Clarke uvedie najvýznamnejšie filmy súputníka legendárnych režisérov Kena Loacha, Mikea Leigha alebo Stephena Frearsa.

„Hoci jemu sa nikdy nedostalo dostatočného uznania, predsa sa stal inšpiráciou pre dnešnú mladú generáciu ostrovných filmárov, ktorá je rovnako radikálna, ako bol on pred časom vo svojich filmoch,“ odôvodnil vznik novej sekcie riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Alan Clarke, ktorý až na pár výnimiek ostal verný televízii a azda aj preto je dnes viac-menej zabudnutým menom, vzbudzoval svojimi filmami v 70-tych rokoch kontroverzie a dokonca sa dostal do rúk cenzorov. Kritizoval spoločnosť, sociálne inštitúcie aj vládu železnej lady Margaret Thatcherovej.

„Nekompromisne a miestami veľmi provokatívne prezentoval rôzne druhy extrémizmu a fanatizmu – výtržnosti futbalových fanúšikov, terorizmus v Severnom Írsku, život mladistvých delikventov v polepšovniach či nemožnosť prispôsobenia sa radikálnych skinheadov spoločenským normám,” opísal zostavovateľ sekcie Daniel Vadocký.

Jeho filmy ani dnes nestratili na aktuálnosti a v mnohých ohľadoch zostali neprekonané

„Alan Clarke bol jedinečným vizionárom. Jednoduchý a úprimný v rozprávaní svojich príbehov, no zároveň drsný a nekompromisný v ich vyznení a pôsobení na diváka,” dodal Daniel Vadocký.

Diváci Art Film Festu zhliadnu na festivalových plátnach aj tri najslávnejšie filmy Alana Clarkea, ktoré možno označiť za voľnú trilógiu vypovedajúcu o násilí mladých ľudí.

Obrovský rozruch spôsobil jeho film Spodina/Scum. V roku 1977, keď vznikla jeho prvá verzia pre televíziu BBC, ho chytila do rúk cenzúra a nepustila ho do vysielania. Alan Clarke film prerobil a o dva roky ho premietal v kinách. Príbeh o mladistvom delikventovi, ktorý sa snaží získať autoritu vo väzení, je plný drsných, naturalistických scén násilia a psychického týrania. „Clarke v tomto filme z veľkej časti sformoval svoj vizuálny aparát a výrazové prvky, ktoré následne využíval v obmenenej podobe vo svojich filmoch ďalšiu dekádu,” povedal Daniel Vadocký.

Ďalším majstrovským dielom Clarkea, ktorým chrstol do tváre spoločnosti aj Thatcherovského režimu otvorenú kritiku, bol film Made in Britain. Sleduje mladého skinheada, ktorý sa snaží prejsť systémom sociálnej pomoci. Na jednej strane je dostatočne inteligentný, aby svoju situáciu napravil, na druhej strane je však príliš nahnevaný na celý systém, než aby mu na niečom naozaj záležalo. Vďaka snímke objavil Clarke pre filmový svet výnimočného herca Tima Rotha, ktorý si v Made in Britain odbyl úspešný debut.

Svoju režisérsku kariéru ukončil Clarke snímkou Firma/The Firm, čo bol jeho posledný a zároveň najosobnejší film. Prezentoval v ňom zvrátený a zlomyseľný útok jednak na Thatcherovskú Britániu a jednak na futbalových chuligánov, ktorí zničili dobré meno futbalu, ktorý Clarke od detstva miloval. Vo filme exceluje Gary Oldman, ktorý stvárnil zaujímavého hlavného hrdinu. Na jednej strane vedie normálny rodinný život, no zároveň je veľkým zástancom svojho futbalového klubu a využije akúkoľvek príležitosť na fyzickú demonštráciu svojej „záľuby“. Na túto projekciu nebude potrebný lístok, cinepass či akreditácia, vstup bude pre divákov Art Film Festu voľný.

„V súčasnej mladej generácii britských filmárov by sa našla len veľmi malá skupinka tých, ktorá sa jeho tvorbou neinšpirovala či nenechala ovplyvniť. Odkaz Alana Clarkea zostáva nadčasový,” uzatvoril Daniel Vadocký.

art film artfilm

Zdroj: Forza, a.s.