Putovná výstava Príbehy 20. storočia sa presúva do Trenčína.

Nová putovná výstava Príbehy 20. storočia nadväzuje na rovnomennú predošlú výstavu, ktorú si naposledy mohla verejnosť pozrieť pod hradom Devín v Bratislave. Keďže pôvodná výstava podľahla vplyvom počasia, niektoré jej časti boli ukradnuté a výstava tak už nemohla ďalej putovať, Post Bellum SK sa rozhodlo vytvoriť obdobnú výstavu. Financie na jej zrealizovanie vyzbierali prostredníctvom úspešnej startlabovej kampane, vďaka podpore Nadácie Orange a ďalším podporovateľom.

Po expozícii v Bratislave sa výstava presunie do Trenčína, kde si ju okoloidúci budú môcť pozrieť od 30. apríla do 3. júna na Štúrovom námestí.

Výstava zachytáva formou krátkych citátov príbehy ľudí, ktorí sa stali hrdinami našej pamäti národa počas oboch totalitných režimov. Na štyroch panelových vežiach sa verejnosť môže zoznámiť s príbehmi pätnástich ľudí, ktorí zažili totalitu na vlastnej koži.

Patrí k nim aj príbeh Lýdie Piovarcsyovej (1933), dedičky antikvariátu Steinerovcov, ktorá prežila vojnu vďaka pestúnke, keď arizátor Ľudo Ondrejov poslal jej rodičov do Osvienčimu. Ďalší z panelov prezentuje príbeh divadelnej herečky Dalmy Holanovej Špitzerovej (1925), ktorá prežila holokaust. V pracovnom tábore v Novákoch hrávala divadlo, čiastočne aj preto, aby dokázala prežiť neustálu hrozbu smrti. Výstava sa ale venuje aj obdobiu komunistickej diktatúry. Svedčí o tom napríklad príbeh Antona Tomíka (1932), ktorý bol bezdôvodne zatknutý a odsúdený na 15 rokov za údajnú protištátnu činnosť alebo príbeh Nadi Földváriovej (1933), ktorá si aj spolu s manželom Kornelom Földvárim zažila kruté dôsledky normalizácie. Bola vylúčená zo Zväzu hudobných skladateľov a mala zákaz činnosti.

Púť výstavy sa v Trenčíne zďaleka nekončí, v júni sa presunie do Martina, neskôr do Žiliny a Sobraniec či ďalších miest, pričom v každom si ju verejnosť bude môcť pozrieť po dobu jedného mesiaca.

Všetky príbehy vznikli v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít neziskovej organizácie Post Bellum SK. „Vyhľadávame a dokumentujeme príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia. Našou snahou je osloviť čo najviac ľudí, ktorý si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia. Na ich príčiny aj následky,“ hovorí riaditeľka organizácie Sandra Polovková. „Teší nás, že o výstavu je záujem a že po Slovensku putuje i vďaka iniciatíve našich podporovateľov.“

Zdroj: Post Bellum SK