Punk-rockeri Billy Talent po rokoch opäť u nás!

Kanadská gitarová úderka prinesie do Bratislavy hudobný uragán a predstaví svoj najnovší album.

Na Slovensku známa a veľmi obľúbená formácia pochádza z Ontária. Spevák kapely Benjamin Kowalewicz, gitarista Ian D’Sa, basák Jonathan Gallant a bubeník  Aaron Solowoniuk tvoria nemenné jadro od začiatku 90. rokov. 

Ťažko napodobniteľná identita a takmer endemické hudobné aranžmány ich zaniesli za okraj bežnej žánrovosti. Skupina dotiahla svoju produkciu až k celosvetovým oceneniam a výrazne ovplyvnila aj globálny trh hudobného mainstreamu.

Rôznorodé albumy, nekonvenčnosť pri ich tvorbe a miešanie muzikálneho imidžu prinášajú punk-rockový základ, vyladený do ucha lahodiaceho alternatívneho rocku a v prípade potreby turbulentne explodujú do svetového Punk ‚n‘ Rollu v najmodernejšej verzii Emo.

Za roky pôsobenia v prvej svetovej lige rocku nestratili nič zo schopnosti ovládať svojou nadupanou muzikou a vyhrotenými textami masy fanúšikov a často im patrí pozícia headlinera veľkých festivalov. 

Najznámejšie skladby Red Flag, Surrender, Fallen Leaves,  Surprise Surprise, Rusted From The Rain znejú z obrovských pódií doslova hymnicky a pritiahnu si často celý dav.

Nový album “Talenťákov“ je produktom takmer šiestich rokov zadržiavaného hnevu a frustrácie z toho, čo vidia vo svete, vo svojich komunitách a vo svojich životoch. V ich hudbe vždy existovalo sociálne povedomie ale teraz ho cítiť obzvlášť výrazne. Samotný názov  Crisis of Faith vyjadruje pocit bezmocnosti, ktorý hraničí s úplným zúfalstvom ľudstva. 

Crisis of Faith je o tom, ako urobiť svet lepším miestom – nielen so spravodlivým hnevom a rozhorčením ale aj s láskou a súcitom.

„Na tomto albume je možné počuť širokú škálu zvukov. To isté platí aj o textoch, v ktorých sú zakomponované všetky emócie, ktoré nami počas písania a nahrávania hýbali. Táto rozmanitosť spája všetko, čo z nás robí to, kým sme, čím sme si prešli a kde sme ako kapela“. 

Do našej metropoly sa vrátia po 6-tich rokoch  a prinesú svoj najnovší, celkovo šiesty štúdiový album,  a s trochou symboliky  je aj ich dátum plánovaného vystúpenia v očakávaní priam pekelnej šou. Mimoriadny hudobný večer bude mať veľmi bohatý sprievod. 

Okrem headlinera akcie vystúpi aj populárny Angličan – originálny folk-punkový Frank Turner, kapela The Menzingers z Pennsylvánie a štvorlístok umelcov doplní  formácia z Chicaga Sincere Engineer.

Toto ojedinelé hudobné podujatie s bohatou dramaturgiou sa odohrá 6. júna 2023 v Bratislavskej Refinery Gallery.

BILLY TALENT, support Frank Turner, Sincere Engineer, The Menzingers
Refinery Gallery
Utorok 6.6.

Zdroj: TS
Foto: Jana Holičková