Prvý deň výročného Art Film Festu je za nami!

V prvý otvárací deň výročného 20. Art Film Festu najviac zaujal v očakávaní mnohých filmových nadšencov nový Slovenský film Tigre v meste, ktorý bol uvedení za účasti tvorcov na čele s debutantom pri celovečernom filme režisérom Jurajom Krasnohorským. Ten mal doprovod v podaní čoraz viac známej Lucie Siposovej, jej účasť len dodala na významnosti tejto celkom zaujímavej snímky so sviežim podaným a ľahkosťou aká sa v našich končinách moc nevidí. 
Art Film Festival
Siposová ako hlavná spoluautorka scenára mala nápad na tento film už 6rokov, až sa jej ujal sfilmovať jej dlhoročný priateľ a samotný režisér filmu. Okrem toho, že mala veľký podiel na vzniku filmu, sa jej meno dosť spomína vďaka účasti na zahraničnom projekte pod názvom 360 za účasti svetoznámych hercov(Anthony Hopkins, Jude Law) a pod taktovkou režiséra Fernanda Meirellesa uznávaného za Mesto Bohov.


Art Film Festival


V priebehu soboty sa vo festivalových kinách objavili zaujímavé ázijské filmy ako dráma z Južnej Kórei o dospievajúcej mládeži a jej súdržnosti s názvom Sunny(Sseoni), ďalej ide samurajský film z Japonska natočený v duchu 50.-60.rokov akurát že bol obohatení o nadštandardný „krvavý“ masaker v podaní 13 zabijakov(Jusan-nin no shikaku). 


Fico, Lasica - Art Film Festival


Večer už prišla na radu slávnostná otváracia ceremónia, kde nechýbali mnohé významné osobnosti showbiznisu, športu či politiky. Samotný úvod priniesol spot prinášajúci zostrih najvýznamnejších osobností od filmu, ktoré sa tu zúčastnili alebo preberali celoživotné ocenenia. Na rad prišlo aj udeľovanie cien za celoživotné dielo pre kameramana Dodo Šimončiča oceneného Zlatou Kamerou. 


Emmanuelle Béart - Art Film Fest


Cenu Hercova misia si prevzala Emmanuelle Béart, známa z filmov ako 8 žien, či kasového trháku Mission: Impossible kde si zahrala po boku Toma Cruisa. Na záver dostal ocenenie Zlatá Kamera režisér a kameraman Andrej Končalovskij, ktorý ma okrem množstva Ruských filmov na konte aj Hollywoodsku produkciu Tango a Cash s akčnými hviezdami 80.rokov Sylvestrom Stallone a Kurtom Russellom. 



Napísal: Matúš Gajdošech
Foto: Martin Magál – Maggi
Publikova: Redakcia GREGI.NET