Prvé mená Colours of Ostrava 2015: legendy jamajského reggae Sly & Robbie sa spoja s nórskym trumpetistom Nilsom Petterom Molværom.

Prvé potvrdené mená nasledujúceho ročníka medzinárodného hudobného festivalu Colours of Ostrava, ktorý prebehne od 16. do 19. júla 2015 v industriálnych Dolných Vítkoviciach v Ostrave, ukazujú pestrosť a neobvyklé spojenia, s ktorými sa jeho návštevníci stretávajú na všetkých pódiách.

Na spoločnom koncerte tu vystúpia niekoľkonásobní držitelia Grammy – Sly Dunbar a Robbie Shakespeare, ktorí tvoria zrejme najslávnejšiu rytmiku jamajského reggae a dubu, s vizionárskym nórskym trumpetistom Nilsom Petterom Molværom. K nim sa pridá fínsky zvukový elektromág Vladislav Delay a Molværov dvorný gitarista Eivind Aarset.

Sly Dunbar, tournée Black Uhuru,  Vernouillet, mars 2003.

“Pre jednorázové turné v budúcom roku naskúšajú títo prvotriedni hudobníci špeciálny koncertný program. Ako presne bude vyzerať, v túto chvíľu nevieme, ale očakávania po celom svete sú vysoké. Všetci zúčastnení sú totiž známi prekračovaním žánrových hraníc, objavovaním nových hudobných možností a vizionárstvom, ” hovorí riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Niekoľkonásobné ocenenie Grammy a vrcholná svetová sláva sú len pridanou hodnotou historického faktu, že bubeník Sly Dunbar s basgitaristom Robbiem Shakespearom pomáhali doladiť rytmickú kostru jamajského reggae, dubu, dancehallu a ďalších spriaznených štýlov a výrazne zasiahli do vývoja modernej funky music. Doprevádzali snáď všetky slávne jamajské reggae hviezdy, vyžiadal si ich Mick Jagger, Carlos Santana, Madonna, Bob Dylan, Paul McCartney, experimentovali s Billom Laswellom, Howie B, objavili vzťah medzi dubom a latinskoamerickými rytmami, zaradili sa medzi vyhľadávaných a vplyvných producentov a sami nahrali desiatky albumov.

Taxi Gang accompagnant Mickael Rose. Bagnol sur Cèze. Le 28 juillet 2013.

Hudba trumpetistu a skladateľa Nilsa Pettera Molværa nepozná hranice. Priekopnicky mieša severský jazz s elektronikou, drum´n´bass, rockom a dubom. Hlási sa k odkazu Milesa Davisa a necháva okolo seba pretekať ambientný opar Briana Ena. Na Colours of Ostrava v roku 2011 Molvær skvelo zastúpil za náhle nemocného amerického trumpetistu Jona Hassella, ktorý pri otázke koho za seba odporučiť ani na okamih nezaváhal: Nilsa Pettera Molværa. Vladislav Delay je alterego Sasu Ripattiho, inovatívneho fínskeho producenta a vyhlásenej osobnosti sofistikovanej elektronickej hudby. Jeho špecialitou je živý sampling.

Festival Colours of Ostrava 2015 ponúkne v unikátnom industriálnom areáli Dolných Vítkovic štyri dni plné koncertov hviezd svetovej aj domácej hudby, divadiel, diskusií, workshopov, filmov a výtvarných aktivít. Zatiaľ posledný ročník festivalu navštívilo v júli 2014 rekordných 40 777 návštevníkov. Hlavnými hviezdami boli Robert Plant, ZAZ, The National, John Newman, Bastille, MGMT, John Butler Trio a veľa ďalších.

Nils Petter Molvaer - Copyright Lande - 1

Celkovo sa uskutočnilo cez 200 programových bodov na 15 open-air a krytých scénach. V súčasnosti je k dispozícii limitovaná edícia štvordenných vstupeniek za 1690 Kč v e-shope Colours of Ostrava (https://eshop.colours.cz), cena platí pre prvých 4000 kusov alebo do 31. decembra 2014. V predpredaji v e-shope je taktiež aj ubytovanie v kempe pri areáli, parkovanie pri areáli a pri kempe. Viac informácii na www.colours.cz.

Zdroj: Colours of Ostrava