Projekt FRESH AIR prinesie na festival NEXT 2016 vrcholové medzinárodné koprodukcie.

Štvrtý večer medzinárodného festivalu súčasnej hudby NEXT 2016 sa uskutoční pod hlavičkou FRESH AIR NIGHT. V piatok 25.11. budú môcť návštevníci festivalu zažiť inšpiratívny program pozostávajúci z dvoch medzinárodných koprodukcií: Drums a Fermata, ako aj  vystúpení britskej legendy Chrisa Watsona a dánskeho dua Damien Dubrovnik.

Vďaka spolupráci s partnerom projektu FRESH AIR – nórskym festivalom experimentálnej hudby Borealis prebiehajú tento týždeň v Bratislave dve umelecké spolupráce. Prvou je nová spolupráca štyroch bubeníkov pod priamočiarym názvom Drums, ktorá vznikla počas krátkej rezidencie v našom hlavnom meste. Chris Corsano, je americký virtoúzny bubeník ktorý v minulosti spolupracoval so špičkovými umelcami ako Björk, Jim O’Rourke alebo Paul Flaherty. Anja Jacobsen, známa už z vystúpenia na festivale NEXT 2013, dánska bubeníčka a skladateľka na európskej scéne pôsobí od roku 2008. Nórsky bubeník Øyvind Skarbø, zakladateľ vydavateľstva a festivalu Øyvind Jazzforum, patrí medzi nórsku elitu, o čom svedčí aj jeho zbierka ocenení a štipendií za posledné roky. Michaela Antalová, ktorá momentálne študuje a pôsobí v Osle, je známa z vystúpení so skupinami Dunajská Vlna, Fennel či Pražský improvizačný orchester.

Druhou medzinárodnou koprodukciou je projekt kolektívnej kompozície s názvom Fermata. Tento projekt prebieha pod vedením skladateľa, programátora a elektronického hudobníka Thora Magnussona, autora zvukového nástroja Threnoscope, so švédskou speváčkou Sofiou Jernberg (SWE) a slovenskými improvizátormi Robom Kolářom a Michalom Matejkom. Threnoscope je deskriptívny notačný systém, ktorý využíva písanie počítačového kódu priamo medzi divákmi (tzv. live coding).  

Okrem spomínaných premiér budú mať návštevníci možnosť vychutnať si aj dva ďalšie koncerty. Dánske duo Damien Dubrovnik patrí k popredným škandinávskym predstaviteľom novej vlny postindustriálnej hudby, niekedy označovanej ako synth noise. Ich vystúpenia sú známe svojou hĺbkou, drsnosťou a nepredvídateľnosťou. Ich hudba je oslavou ľudských emócií –pozitívnych ako aj tých negatívnych, a návštevníkom sľubujú hlboký zážitok.

Chris Watson je žijúcou legendou anglickej hudobnej scény. Jeho kariéra je skutočne pestrá. Osem rokov pôsobil v anglickej skupine Cabaret Voltaire, neskôr v experimentálnom zoskupení The Hafler Trio, vydal niekoľko sólových albumov, a okrem toho sa mnoho rokov venuje nahrávaniu zvukov divočiny pre dokumenty BBC. Jeho nahrávky sa ocitli aj v počítačovej hre World of Warcraft, ale aj na prestížnom vydavateľstve Touch spolu s BJ Nielsenom, Philipom Jeckom či Biospherom. Na FRESH AIR NIGHT predstaví svoju aktuálnu osemkanálovú kompozíciu Okeanos, ktorá je časozberom zvukov z plavby po mori, od severného pólu k južnému a zachytáva zvuky z hĺbky oceánu. Okeanos je zatiaľ najambicióznejší projekt tejto legendy terénneho nahrávania.

FRESH AIR NIGHT sa uskutoční v piatok 25.11.2016 od 19.00 v A4 – priestor súčasnej kultúry na Karpatskej ulici 2 v Bratislave v rámci 17. ročníka festivalu súčasnej hudby NEXT.

Projekt obojstrannej medzinárodnej výmeny FRESH AIR organizuje A4 od augusta 2016 do apríla 2017 s partnerskými festivalmi Borealis a Piksel z Bergenu – na Slovensko prináša súčasnú (nielen) nordickú tvorbu, ale taktiež exportuje slovenskú tvorb do Nórska.

Súčasťou prezentácie celého cyklu v A4 sú aj filmové projekcie – priaznivci novej tvorby si prídu na svoje 7.12. pri snímkach Grandma Lo-Fi Pawel i Wawel.

 V piatok 16.12. sa v rámci FRESH AIR uskutoční aj predvianočný trojkoncert elektronickej hudby – do Bratislavy zavítajú čoraz známejšie mená André Bratten (NO), Ventolin (CZ) a RSS B0YS (PL). Pre viac informácií o nadchádzajúcich podujatiach a novinkách navštívte stránku www.a4.sk/freshair.

Predpredaj: https://a4.interticket.sk, https://nextfestival.interticket.sk
FB event: https://www.facebook.com/nextfestival/?fref=ts
Info o projekte: https://a4.sk/freshair

Projekt Fresh Air: Súčasné trendy v hudbe, kine, divadle a mediálnom umení, bol podporený z grantov Európskeho hospodárskeho spoločenstva, Nórskych grantov  a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, v celkovej výške 160 430 €. Pre viac informácií o fondoch EHP navštívte www.eeagrants.sk„Zachráňme dedičstvo našich predkov“ – „Save the heritage of our ancestors“   

A4 – priestor súčasnej kultúry  je multifunkčné nekomerčné centrum súčasnej kultúry v centre Bratislavy (Karpatská 2) orientované na tvorbu, prezentáciu a vzdelávanie v aktuálnych prejavoch súčasného divadla, tanca, hudby, filmu, súčasnej vizuálnej kultúry a umenia nových médií. Projekt A4 – priestor súčasnej kultúry  je vyústením niekoľkoročného úsilia viacerých občianskych kultúrnych organizácií o vytvorenie centra na podporu a prezentáciu aktuálnych umeleckých prejavov v oblasti javiskového umenia („performing arts“) a nových médií, podporujúcich živú a inovatívnu umeleckú tvorbu.

Zdroj: A4