festival NEXT 2016: Jedným z lákadiel NEXTu bude laserová projekcia Roberta Henkeho!

Tohtoročný festival NEXT prinesie do Bratislavy vizionárske audiovizuálne predstavenie Lumière II nemeckého umelca Roberta Henkeho, využívajúce laserovú projekciu. 17. ročník festivalu súčasnej hudby sa uskutoční 22. až 26. novembra v A4 – priestore súčasnej kultúry a ďalších priestoroch v hlavnom meste.

Robert Henke patrí medzi najzvučnejšie mená elektronickej hudby a zvukového umenia súčasnosti. Ako producent klubovej hudby je známy pod pseudonymom Monolake a takisto stál pri zrode populárnehohudobného programu Ableton Live. Jeho ambiciózne audiovizuálne inštalácie a performancie neprestávajú diváka ohromovať prepojením moderných technológií a brilantnej hry so zvukom.

robert-henke

Keď v roku 2013 v Krakove premiérovo uviedol predstavenie Lumière, bol to jeden z jeho prvých krokov v práci s laserovou projeciou. Napriek úspechu pôvodnej verzie sa Henke neuspokojil s jej finálnym štádiom a rozhodol sa ju celú koncepčne prepracovať, vrátane vlastného softvéru ovládajúceho štyri výkonné laserové projektory. Tak vznikol kus Lumière II, ktorý mal svoju premiéru minulý rok v parížskom Centre Pompidou. Druhá verzia ponúkaešte fascinujúcejší a dokonalejší audiovizuálny zážitok, ktorý sa už s Henkeho prácou neodmysliteľne spája. Ak vás zaujíma viac, Robert Henke bude hovoriť o svojom diele na prezentácii a diskusii s názvom NEXTalks I v stredu 23.11. v A4, ktorá je otvorená všetkým záujemcom o aktuálnu zvukovú a multimediálnu tvorbu.

thighpaulsandra

Päťdňovú prehliadku nových zvukov však otvorí už v utorok 22. novembra sólový organový koncert v Malom evanjelickom kostole. Diváci otváracieho večera sa stanú svedkami jedinečnej situácie, kedy bude parížsky skladateľ a hudobník Jean-Luc Guionnet improvizovať na historickom organe. Jedným z nosných záujmov Guionneta ostáva testovanie výdrže a „inej“, netradičnej zvukovosti organa, definujúc ho ako „organické zariadenie na polceste medzi vozidlom a umelou inteligenciou“.

vlad-kreimer

Organ ako filter počúvania, gesta a architektúry, nástroj znejúci vždy inak, keďže ani jeden nie je skonštruovaný rovnako. Nový život starému organu dokázal tento nápaditý hudobník vdýchnuť už v chrámoch na viacerých miestach sveta.

damien-dubrovnik

Ako však potvrdil umelecký riaditeľ NEXTu Slávo Krekovič, program nie je postavený na headlineroch, ale chce skôr ponúknuť prierez rôznorodými a živými smermi v súčasnej hudbe: od komornej improvizácie až po elektroniku a multimediálne projekty. Každý z koncertov preto predstaví iný, osobitý pohľad na to, ako vyzerá hudba dneška.

Podrobný program tohtoročného festivalu vrátane workshopov a prednášok nájdete na https://nextfestival.sk.

pelikan

NEXT 2016
17. ročník festivalu súčasnej hudby
22.-26.11.2016 Bratislava

Hlavný organizátor: Atrakt Art, https://atrakt.sk
Spoluorganizátori: A4 – priestor súčasnej kultúry, Borealis – Festival experimentálnej hudby (Bergen, Nórsko)
Miesta konania: A4 – priestor súčasnej kultúry, Galéria Photoport, Progressbar, Fuga
https://nextfestival.sk

Zdroj: NEXT festival