PROJEKT 100 V ROKU 2016 OPÄŤ PLNÝ SILNÝCH TITULOV.

Slávnostným otvorením sa 9. septembra divákom predstaví už 22. ročník najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku – PROJEKT 100. Do tohtoročného programu vybrala Asociácia slovenských filmových klubov až 11 titulov, pričom posledný z nich bude v kinách predstavený v januári ako PROJEKT 100 – špeciál. 7 zahraničných noviniek, 1 slovenská a 3 snímky zo zlatého fondu kinematografie sa divákom postupne predstavia v slovenských kinách a filmových kluboch. K dvom titulom budú uvedené aj krátke predfilmy – Braček Jelenček Zuzany Žiakovej a Superbia Lucy Tóth. Prehliadka bude trvať do konca februára 2017.

USL_still_1

PROJEKT 100 – 2016 pozostáva z týchto titulov:

SPOJENÉ ŠTÁTY LÁSKY /Zjednoczone stany milosci / ( r. Tomasz Wasilewski, Poľsko/Švédsko , 2016 ) / Premiéra: 8. 9.

Poľsko, 1990. Prvý euforický rok slobody, ale tiež neistá budúcnosť. Štyri, na prvý pohľad šťastné ženy, v rôznom veku sa rozhodnú, že je čas zmeniť život a splniť si sny. Agáta je mladá matka, nešťastne vydatá, ktorej útekom je ďalší, nezmyselný, vzťah. Renáta je staršia učiteľka fascinovaná jej susedkou Marzenou – osamelou miestnou „kráľovnou krásy“, ktorej manžel pracuje v Nemecku. Marzenina sestra Iza je riaditeľkou školy, zaľúbenou do otca jedného z jej študentov.

SEDEM STATOČNÝCH /The Magnificent Seven/ (r. John Sturges, USA , 1960 ) / Premiéra: 15. 9.

Legendárny western Johna Sturgesa nie je iba majstrovským príbehom o siedmych pištoľníkoch, ktorí sa nechajú najať hŕstkou chudobných mexických dedinčanov, aby bránili ich životy a majetok pred bandou chamtivých banditov. Ide zároveň o prvý remake diela japonského klasika Akira Kurosawu, ktorý dokazuje, aká úspešná môže byť kultúrna inšpirácia, z ktorej ťažia obe strany. Akokoľvek je morálny kódex pištoľníkov a samurajov odlišný, obe skupiny sa púšťajú do boja, v ktorom vyhráva ten najslabší.

MUSTANG /Mustang/ (r. Deniz Gamze Ergüven, Turecko/Francúzsko/Katar/Nemecko , 2015 ) / Premiéra: 22. 9.

Dedina na severe Turecka, začiatok leta. Lale a jej štyri dospievajúce sestry sa po ceste do školy hrajú s miestnymi chlapcami. Po dedine začnú kolovať správy o domnelých nemravnostiach a nevinná hra rýchlo prerastie do škandálu s nečakanými následkami. Dom sa mení na väzenie, školu nahradia lekcie domácich prác a varenia, rodina začína dohovárať sobáše. Päť sestier spojených túžbou po slobode sa rozhodne vzoprieť útlaku a rozbiť okovy konzervatívnej spoločnosti, ktorá ich zväzuje. 

CESTA DO FANTÁZIE /Sen to Chihiro no kamikakushi/ (r. Hajao Mijazaki, Japonsko , 2001 ) / Premiéra: 29. 9.

Vrcholné dielo najvplyvnejšieho svetového animátora Hajaa Mijazakiho pred publikom rozprestiera fascinujúci svet nespútanej obrazotvornosti. Cesta do fantázie je dobrodružná snímka, kde sa neodohrávajú boje, hlavná postava nemá nadprirodzené schopnosti ani sa tu neháda dobro so zlom. Rozprávanie o desaťročnom dievčatku, ktoré sa ocitne v čarovnom meste duchov, bôžikov a strašidiel, sa obíde bez schém a prvoplánových atrakcií sezónnych animovaných hitov.

5 OCTOBER /5 October/ (r. Martin Kollár, Slovensko/Česko , 2016 ) / Premiéra: 6. 10.

Tichý príbeh o mužovi, ktorý čaká na dôležitú operáciu. Keď sa dozvie, že mu možno ostáva iba pár mesiacov života, vydá sa na cestu bez cieľa, no s „konečným termínom“, ktorým je 5. október. Je to príbeh o hľadaní miesta na svete, o tom, aké je ťažké opäť si nájsť domov. Cesty hlavného hrdinu sú kombináciou útekov a stavov absolútneho pokoja. Sú útekmi pred sebou samým, neznesiteľnými situáciami a počasím, naplnené zháňaním peňazí a každodenným hľadaním miesta na prespanie.

TOTO JE NÁŠ SVET /Captain Fantastic/ (r. Matt Ross, USA , 2015 ) / Premiéra: 13. 10.

V lesoch na severozápade USA žije Ben, ktorý oddane vychováva, tu v srdci divokej prírody, svojich šesť detí. Následkom nečakaných tragických udalostí je nútený spolu s nimi opustiť ich alternatívny svet a vydať sa do toho skutočného. Dochádza ku konfrontácii s realitou a otázkou, čo znamená byť rodičom. 

OHEŇ NA MORI /Fuocoammare/ (r. Gianfranco Rosi, Taliansko/Francúzsko , 2015 ) / Premiéra: 20. 10.

Dokument ukazuje život na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý sa nachádza asi 200 km od južného pobrežia Talianska. V posledných rokoch sa spája najmä s migračnou krízou. Pre jeho polohu sa z neho stala vstupná brána pre tisícky migrantov z Afriky a Blízkeho Východu, ktorí chcú nájsť v Európe lepší život. Režisér Gianfranco Rosi strávil na tomto ostrove niekoľko mesiacov, zachytil jeho históriu, kultúry a aktuálnu každodennú realitu života na ostrove, ako aj cestu migrantov na malých člnoch v katastrofálnych podmienkach.

ZVÄČŠENINA /Blow-up/ (r. Michelangelo Antonioni, VB/Taliansko/USA , 1966 ) / Premiéra: 27. 10.

Hlavným hrdinom príbehu je módny fotograf Thomas – bohatý, úspešný a sebavedomý. Jedného dňa ide bezcieľne do opusteného parku a v ňom fotí, bez konkrétneho zámeru, až sa do jeho zreteľa dostane milenecký pár. Žena z fotografií od neho žiada negatívy, keď ju odmietne, navštívi ho následne aj v jeho ateliéri a ponúka svoje telo výmenou za nafotené snímky. Thomas tuší, že zachytil niečo viac ako horúce objatia. Zväčší ich a zistí, čo sa v skutočnosti v parku udialo.

SKÚŠKA DOSPELOSTI /Bacalaureat/ (r. Cristian Mungiu, Rumunsko/Francúzsko/Belgicko , 2016 ) / Premiéra: 3. 11.

Romeo Aldea býva v malom horskom mestečku v Transylvánii a svoju dcéru vychovával v predstave, že keď dovŕši 18 rokov, odíde žiť a študovať do zahraničia. Jeho plán sa blíži k svojmu úspešnému koncu – Eliza dostala štipendium na štúdium psychológie vo Veľkej Británií. Už len musí urobiť skúšku dospelosti – maturitu – pre dobrého študenta ako je ona je to len formalita. Deň pred jej prvou písomnou skúškou ohrozí jej plány nehoda. Teraz je Romeo ten, kto musí urobiť rozhodnutie.

KOMORNÁ /Ah-ga-ssi/ (r. Chan-wook Park, Južná Kórea , 2016 ) / Premiéra: 10. 11.

Film je kórejskou interpretáciou románu Zlodejka od spisovateľky Sarah Walters. Je príbehom mladej ženy, ktorá sa stáva slúžkou tajomnej bohatej japonskej dedičky. Jej úloha však nespočíva v tom, aby jej slúžila. Je len súčasťou plánu ako sa dostať k jej majetku. Film je silnou drámou s nečakaným zvratom v druhej polovici. 

V PROJEKT 100 – ŠPECIÁL uvedie ASFK:

JE TO LEN KONIEC SVETA /Juste la fin du monde/ (r. Xavier Dolan, Kanada/Francúzsko , 2016 ) / Premiéra: 12. 1. 2017

Louis je spisovateľ a je smrteľne chorý. Po rokoch sa preto rozhodne, že navštívi svoju rodinu, aby im oznámil, že zomiera. Rodinné stretnutie je plné napätia a hádok. Celý film sa odohráva počas jedného dňa a je adaptáciou divadelnej hry.

 

PROJEKT 100 je už 22 rokov významnou súčasťou filmovej kultúry a vzdelávania na Slovensku. Hlavným zámerom organizátora prehliadky je (znovu)uvedenie mimoriadnych filmových diel zo zlatého fondu svetovej kinematografie a predstavovanie výnimočných súčasných filmov.  V roku 2015 sa do Projektu 100 zapojilo spolu 91 kín, už dávno teda nie je výsadou len filmových klubov.

Informácie o filmoch nájdete na www.asfk.sk

Zdroj: ASFK