Studená vojna: NAJNOVŠÍ FILM PAWŁA PAWLIKOWSKEHO V NAŠICH KINÁCH.

Filmová prehliadka PROJEKT 100 už pravidelne prináša najočakávanejšie artové tituly roka. Inak tomu nie je ani tento rok. Za jeden z jej najväčších vrcholov môžeme bezpochyby označiť film Studená vojna. Po oscarovej Ide sa tak poľský režisér Paweł Pawlikowski vracia do slovenských kín  s ďalším dychberúcim čiernobielym titulom.

V roku 2013 prišla do filmového sveta IDA. Na začiatku nenápadný titul Pawła Pawlikowskeho, ktorý neštartoval svoju cestu na žiadnom veľkom festivale, sa stretol s nečakaným úspechom. Film získal Oscara, cenu BAFTA, Európsku filmovú cenu a ďalších , spolu viac ako 60, ocenení po celom svete. Jeho ďalší režisérsky počin bol teda prirodzene veľmi očakávaný. Prvé reakcie hovoria, že nesklamal. STUDENÁ VOJNA mala premiéru tento rok na festivale v Cannes. Už odtiaľ si Pawlikowski odniesol cenu za réžiu.

STUDENÁ VOJNA je milostným príbehom. Odohráva sa na pozadí udalostí v období budovania stalinovského Poľska, ale tiež modernej Európy a je osudovej láske speváčky Zuly a skladateľa Wiktora. Nedokážu spolu byť, ale zároveň sa neuveriteľne priťahujú a nevedia byť ani od seba. V kulisách Varšavy, Berlína a Paríža znie jazzová a folklórna hudba a Zula s Wiktorom rozohrávajú nádhernú, ale trpkú baladu, svoju vlastnú studenú vojnu. Nehovorí teda len o vzťahu dvoch ľudí, hovorí o dobe, jej premenách a formovaní krajiny. „ Důležité je pochopit, že kombinace formálni čistoty, promyšlené hudobné draturgie a morální ambivalence nám o nás jako přeživších 20. století v krvavém středoevropském prostroru říka víc, než Idin ušlechtilý příbeh,“ píše Přemysl Martinek ,umelecký riaditeľ MFFK Febiofest v zvláštnom vydaní Film.sk k PROJEKT 100│2018.

Aj na Slovensku sa už film stretol s prvými úspechmi. Na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch si odniesol až dve ceny – Meeting point Europe a Cenu divákov. Asociácia slovenských filmových klubov film zaradila do prehliadky PROJEKT 100│2018 a uvedie ho do kín už od štvrtka 4. októbra.

Zdroj: TS