Profil Týždňa: Peorth!

Vznik vrábeľskej skupiny PEORTH môžeme datovať od roku 2002, odohraním prvého koncertu na známom vrábeľskom festivale Rock Show Vráble. Tento rok teda kapela oslávila 10 rokov svojej existencie.

Peorth vtedy tvorili: Mayo – spev/gitara, Indián – bicie, Kliky – basgitara, Ondro – gitara, Igor – klávesové nástroje a Lenča – flauta. Zostalo už len dať skupine názov. Predstava bola, že názov skupiny by mal mať mystický nádych, mal by znieť tvrdo a pritom by mal byť ľahko zapamätateľný. To vystihuje slovo Peorth, čo je pomenovanie severskej runy, znaku, ktorý znázorňuje “tajomno, niečo skryté a mystické”.

V roku 2004, za finančnej pomoci mesta Vráble, Peorth nahrali svoje prvé oficiálne CD s názvom „Not Civilized Yet?“ v štúdiu B. P. Spirit Communication. CD vyšlo v náklade 100 ks. Peorth sa rozhodli zorganizovať koncert vo Vrábľoch a očakávali reakcie ľudí. Na prekvapenie bol záujem veľký a organizovane koncertov s názvom „Nocturnal Art“ nesie veľkú tradíciu.

Ako mnohé iné skupiny, ani Peorth sa nevyhli personálnym i hudobným zmenám. Skupinu opustil Ondro a Igor z dôvodu podnikania, Lenka a Kliky z dôvodu štúdia na vysokej škole, čo im nedovoľovalo venovať sa hudbe naplno. Do skupiny prišiel mladý veľmi nadaný gitarista Boris. Po odchode klávesáka a flautistky sa skupina vydala tvrdším hudobným smerom. Boris na základe predchádzajúcich kontaktov zavolal do kapely bassgitaristu Johnyho. Ten sa v kapele rýchlo uchytil a po Klikym neprebral len post bassgitaristu, ale aj post textára. V kapele sa tak stretla skúsenosť starších členov s dravosťou tých mladších.

Treba povedať, že ohlasy na novú zostavu kapely boli stále lepšie a lepšie. Kapela sa zohrávala a v tomto období vznikli prvé skladby, na ktorých Peorth prezentovali svoju novú tvár. Po úspešných vystúpeniach v mnohých slovenských mestách sa kapela vrátila k myšlienke znovu zohnať do kapely klávesáka a posunúť svoju hudbu o krôčik ďalej. Johny si spomenul, že pozná klávesáčku, a tak do partie 4 chalanov prišla Júlia. Tá sa okrem hre na klávesy venovala aj spevu a hre na bicie nástroje.

Kapela sa v roku 2008 na týždeň zatvorila do známeho štúdia Exponent a nahrávala v poradí druhý album s názvom „Escape To Prison“. Peorth tu predstavuje svoju novú, melodickú tvár  podfarbenú klávesmi, silnými melódiami a technikou, pričom nezabúda ani na death metalové prvky. Nahraním druhého štúdiového albumu sa pre Peorth skončila jedna etapa a začala nová.

Po personálnych nezhodách a dlhom váhaní opustil kapelu v roku 2009 jeden zo zakladajúcich členov, bubeník Indián. A keďže kapela mala mnoho ponúk na hranie, musela rýchlo nájsť náhradu. Tou sa stal Tomáš, známejší pod prezývkou Kaktus. Rok 2009 bol pre kapelu významný aj preto, lebo pokrstila svoje CD Escape To Prison. CD vyšlo v produkčnej firme Gothoom Productions. Peorth sa tak po kapele Doomas stala druhou kapelou, ktorá sa pripojila ku Gothoom Productions. CD vyšlo v náklade 700 kusov a kapela sa  tak dostala do povedomia väčšieho počtu ľudí.

Onedlho však zostava znova prišla o jedného člena – o klávesáčku Júliu, ktorá sa vybrala vlastnou hudobnou cestou. Pomerne rýchlo za ňu kapela našla náhradu – Niku, a kapela znova fungovala v päťčlennom zložení. Chalanov však nakoniec opustila aj Nika, pretože po skončení vysokej školy skúsila šťastie v zahraničí. Peorth ešte chvíľu koketovali s myšlienkou obsadiť voľný post klávesáka, no nakoniec odkladajú túto myšlienku na neurčito.

Začiatkom roka 2011 kapelu opustil Kaktus a na jeho miesto prišiel mladý bubeník Čviro, čím sa uzatvorila aktuálna zostava bandy Peorth.

Kapela naďalej koncertuje po Slovensku a Čechách a momentálne sa venuje komponovaniu nových pesničiek.

Aktuálna zostava:
Mayo – spev/gitara
Boris  – gitara
Johny – basgitara
Čviro – bicie

Informácie o kapele Peorth a jej tvorbu nájdete na ich stránkach www.bandzone.cz/peorth a https://sk-sk.facebook.com/pages/PEORTH/246245959423?sk=app_2373072738

Zdroj: Peorth