Profil týždňa: Panychida!

Blackmetalová kapela z Plzne vznikla vo dvojici GHM a Sinneral. Spoločné dieťa sa od prvej minúty volalo (po dohode) PANYCHIDA. Myšlienkovou inšpiráciou bola bohatá zásoba mytologických príbehov a štúdií (egyptských, germánskych, slovanských). Slovo „panychida“ predstavuje tryznu alebo pohrebnú ceremóniu… smútočný obrad.

Úplne prvá skladba Dream About the Roaring Sky vznikla v októbri 2004. Objavila sa dva roky potom ako súčasť 2-skladbového CD, nazvaného prozaicky „Promo 2006“. Skladba ako taká plní tretiu časť 5-dielneho fantasy príbehu s prvkami mytológie. Ďalej nasledovali ďalšie skladby a druhý koncept, tentokrát inšpirovaný knihou Slovanské nebo od J. Tomana.

Osud kapele prial, a tak sa pridali ďalší dvaja spoločníci: najskôr v apríli 2005 (vo veľmi provizórnych panelákových podmienkach) Honza a v októbri toho roku i Talic.

Prvá živá skúsenosť bola učinená na domácej pôde plzeňského Parlament Clubu 29.12.2005.

Panychida

„Promo 2006“ si vypočuli kritici z radov rôznych zinov i publika a zožalo celkom pozitívne reakcie. V roku 2006 Panychida odohrala okolo 25 koncertov. Od novembra toho roku za gitaristu Honzu (ten podľahol volaniu diaľok) zaskakuje Pavel (Mormotic), ktorý bol s kapelou do marca 2007. Od ostatných členov kapely mu navždy patrí večné ďakujem a čestné členstvo za obrovský tàň, ktorý kapele svojou ochotou a spoľahlivosťou vytiahol z päty!

Vo februári 2007 kapela očakávala odozvy na prvú “veľkú“ dosku, ktorej promo bolo rozoslané iba labelom. Materiál je na cca 41 minút a obsahuje desať skladieb + jeden česky spievaný bonus. Hosťoval Honza Kapák – bicie (Avenger, Morrior, Mistrovo Kladivo), Helča Petráková (MaMuMa) – gajdy, flauty, Lukáš Pavlovský – zbory. Prvotina niesla názov „Paganized“.

V marci 2007 sa kapele ozval Jörg z vydavateľstva Folter Records (Nemecko). Napísal, že sa mu materiál páči a chce ho vydať. Nasledoval podpis zmluvy počas festivalu Ragnarök v Nemecku. Zmluva obsahovala okrem iného 2 radové dosky. Prvotina mohla byť vydaná, a stalo sa tak skraja jesene 2007. Medzitým sa stal Honza Kapák plným členom kapely. Panychida odohrala festivaly Brutal Assault, AFOD, Under the Black Sun (Nemecko). Krst dosky prebehol 13.10.2007 za plnej podpory plzeňského (i cezpoľného) obecenstva. Týmto koncertom začala tiež éra jesenných festivalov „Phantoms of Pilsen“!

Zhruba rok po vydaní dosky sa ozvalo volanie odinakiaľ a spevák G.H.M. dal kapele zbohom. Potreboval viac priestoru, času a energie, aby sa mohol venovať rodine, ktorú si práve založil. Posledný koncert odspieval na Phantoms of Pilsen 2 – 9.11.2008.

Panychida

Nasledovalo zimné minitour so srbskými The Stone a kapela zháňala nového frontmana. Veľkú, aj keď len dočasnú podporu našla kapela v Markéte (kapela Belligerence). Tá s členmi Panychidy odohrala spomenuté turné a pár ďalších koncertov, vrátane Northern Lights festu v Rakúsku. Jej angažmány boli ale už dopredu dohodnuté ako dočasné, takže hľadanie pokračovalo. Veľkou náhodou kapela narazila na mladého nádejného Vlčáka. Zapadol skvelo, prvý koncert odohral 18.9.2009 v Kutnej Hore.

V decembri 2009 začala kapela nahrávať predprodukciu k novému dlhohrajúcemu albumu. V januári 2010 nasledovala návšteva štúdia s nahrávaním na ostro. Za prvý týždeň boli nahrané základy a v priebehu jari a leta 2010 bola doska hotová. V apríli sa uskutočnilo turné s kapelami May Result (Srbsko), Avenger a Asgard. Na jaseň vyšiel v poradí druhý dlhohrajúci album s dvojjazyčným názvom „Mìsíc, les, bílý sníh ~ Moon, Forest, Blinding Snow“.

Vo februári 2011 kapela absolvovala minitour s francúzskou kapelou Svart Crown. Ďalšie koncerty nasledovali až v lete z časových dôvodov všetkých členov. Medzitým vzniklo množstvo nového materiálu, ktorý bude použitý na tretí album.

Aktuálna zostava:
Vlčák – lead vocals, backing vocals
Sinneral – guitars, backing vocals, accordion, mouth harph
Honza V. – guitars, backing vocals
Talic – bass, backing vocals, lead vocal
Honza R. – drums, backing vocals, guitars

Informácie o kapele Panychida a jej tvorbu nájdete na www.panychida.com, www.facebook.com/panychida a www.bandzone.cz/panychida.

Zdroj: Panychida
Publikoval: Redakcia GREGI.NET