Profil týždňa: OK BAND!

Skupina OK Band začala pôsobiť začiatkom roka 1981. Zakladajúcimi členmi sa stali speváčka Marcela Březinová, skladateľ, multiinštrumentalista a spevák Vladimír Kočandrle a gitarista Antonín Manda, ku ktorým sa krátko na to pridal bubeník Pavel Skala a potom aj hráč na klávesové nástroje Josef Přib. Ešte v priebehu roka 1981 s OK Band začal tiež spolupracovať známy textár, manažér a producent Ladislav Vostárek (tiež Katapult a Turbo).

V priebehu rokov 1981-82 vznikli prvé nahrávky – väčšinou v štúdiách ČRo v Českých Budejoviciach. Práve z nich boli vybrané dnes už legendárne úvodné dva single skupiny „Nemùžu psát texty/Žižkovská zeď a Božský klid/Smutný cirkus“. Komplet nahrávok z tejto doby vyšiel o 20 rokov neskôr v roku 2003 pod názvom „Žižkovská zeď – OK Band original 1981-83.“ V roku 1984 odchádza zo skupiny bubeník Pavel Skala a zvuk OK Bandu sa približuje techno-popu. Prvotná inšpirácia Starnglers, Talking Heads, Ultravox alebo B-52‘s je nahradená vplyvom kapiel ako Eurythmics, Yazzoo či Human League. Najväčším hitom tohto obdobia sa stala pesnička „UFO nad rybníkem“ a v roku 1985 sa ako reprezentant nového soundu skupiny objavuje na trhu prvé album „DISKO!“

OK BAND

V nasledujúcich dvoch rokoch OK Band spolupracovala so slávnym producentom a skladateľom Karlom Svobodom, v ktorého štúdiu v Jevanoch vznikol v roku 1986 album „Tvùj čas přichází“ s veľkými hitmi „Pár slov a dost“ alebo „Hádej“ a o rok neskôr aj ďalší album „Stala se nìjaká chyba“. Po jeho vydaní sa OK Band rozchádza s Marcelou Březinovou. Charakteristický hlas Marcely sa však ukázal pre OK Band ako nenahraditeľný. Kapela ale ešte v roku 1988 vydala zvláštny, introvertný album „Slavnost na zámku“, kde sa objavuje jedna z najznámejších pesničiek OK Band „Zámek“.

Činnosť OK Band bola obnovená v pôvodnej trojčlennej zostave na konci roka 1999, a to veľkým comebackovým hitom „Snad za to mùže láska.“ Onedlho po ňom vyšiel album „Ornament osudu“ s nanovo natočenými pôvodnými známymi skladbami a niekoľkými novinkami. Na jeseň roku 2001 nasledoval pôvodný, novinkový album „Za škvírou“ a o niekoľko mesiacov neskôr aj jeho remixová verzia „Mixle v pixle“. Najstaršie pôvodné nahrávky OK Band vyšli v roku 2003 na už spomínanom 2CD „Žižkovská zeď“.

OK BAND

Na konci roka 2011 vychádza k 30. výročiu založenia skupiny kompletná kolekcia všetkých hitov OK Band na jednom CD pod názvom „XXX“. Okrem dvadsiatich najznámejších pesničiek skupiny prináša aj niekoľko úplných novinek vrátane singlu „Chanson d’amour“ alebo skladby „Zámek“ – tentokrát ale s hlasom Marcely Březinové.

Zdroj: OK BAND
Publikoval: Redakcia GREGI.NET