Profil týždňa: Načo Názov!

Úplné začiatky punkovej kapely NAČO NÁZOV siahajú niekam k jeseni roku 1993, keď Josko (basa) spolu s bratrancom „Bobrom“ (gitara, spev), Kuňom (bicie) a Kuťafasom (gitara), založili prvú púchovskú punkovú kapelu „PUNKHARD“. V tejto kapele sa mimochodom na pár skúškach mihol aj súčasný gitarista Mekýš. [Skúšal to na base, ale moc mu to vtedy nešlo, tak sme ho poslali cvičiť :-)].

Po silvestrovskom koncerte 1993 v Podhorí pri Beluši, ktorý kapela dosť pokazila, odišiel Kuňo do PICASSO BLOT [Panáčkovci tam vtedy ešte nehrali], Josko prešiel na bicie a na basu prichádza Lenka. V tejto zostave kapela odohrala asi 5 koncertov a v lete 1994, keď odišiel Bobor na vojnu, sa zostava rozpadla. Hneď na jeseň sa však Josko pridal do novej kapely S.E.? (Stratená Existencia?), v ktorej už hrali bratia Milan a Peter Panáčkovci. Josko hral naďalej na basu, zhostil sa aj spevu a priniesol do kapely aj niektoré skladby od PUNKHARDU. [V S.E.? to pred Joskom skúšal na basu ešte Kočo].

NacoNazov

Pod názvom S.E.? odohrala táto zostava v decembri 1994 svoj prvý koncert. Na jar 1995 sa kapela definitívne premenovala na NAČO NÁZOV a po nejakých 10-tich koncertoch vydala svoje debutové demo „Komuže je lepšie“ (december 1995). Po natočení dema odišiel Milan na vojenčinu [keďže si deň po termíne spomenul, že má odovzdať žiadosť o civilku :-)] Namiesto Milana prichádza na post gitaristu Reno, ktorý sa v januári 1997 podieľa aj na natáčaní v poradí druhého dema „Krok od zániku“. Dva dni po natočení albumu Reno odišiel bručať do basy za veľké množstvo malých kriminálnych deliktov. Vzápätí sa však z vojny vrátil Milan, takže NN môže pokračovať ďalej. Načo Názov začali koncertovať po celom Slovensku, vrátane letných festivalov, avšak na konci leta 1997 sa kapela po osobných nezhodách rozpadla. Panáčkovci prešli do kapely S.N.T.! a Josko zostal sedieť doma na zadku :-)

V lete 1998 sa Josko pokúšal Načo Názov oživiť s kamarátmi, ktorí dovtedy nedržali v ruke žiaden hudobný nástroj – Ufón (bicie) a Paľo (gitara). Avšak ozajstné prebudenie kapely nastalo až po príchode Mekýša (gitara) z kapely S.N.T.! v marci 1999. Po tvrdej práci [hlavne s Ufónom na bicích :-)] vydali Načo Názov svoj tretí nosič „PROTI VETRU“ (november 1999), po ktorého dokončení už pomaly tradične opustil kapelu ďalší člen Ufón [dôvodom opäť väzenie :-) :-(!] a na bicie prišiel Albert. Josko ostal už iba na sólovom speve a basu zobral Vlado. Začiatkom roku 2001 odišiel Albert do kapely Odpad a na bicích zaskakovali chalani zo S.N.T.! – občas Pišta, občas Galocha. V apríli 2001 odišiel z kapely Vlado a do NN prišli spoločne dvaja noví členovia – Fliper z Affrontu (basa) a Andrej (bicie). V tejto zostave vyšiel na jar 2002 album „MYSLIEŤ NADOVŠETKO“. Skladby od Načo Názov medzičasom vyšli na rôznych slovenských a českých kompiláciách a kapela každý víkend koncertovala, pokiaľ to dovolili pracovné povinnosti. V januári 2004 Andrziej odišiel na 2 roky do Írska na brigádu a bicích sa ujal Maciej. Na jar 2005 si kapela naplánovala vydanie piateho albumu „ZLATÁ STREDNÁ CESTA“.

NacoNazov

Práve zúril rok 2009, krízy, prasačie a iné chrípky, USA mala nového akože prezidenta, mohli sme sledovať neúspechy slovenských hokejistov a úspechy futbalistov… Medzičasom z kapely odišiel bubeník Macziej a vrátil sa Andrziej Mierzievski, takže kapela ďalej pokračovala v zostave z albumu Myslieť nadovšetko z roku 2001. Ešte predtým, ako bolo avizované, kapela natočila a vydala album Zlatá stredná cesta, ktorý už máte určite napočúvaný, takže sa k nemu vyjadrovať nebudem :-) Od roku 2005 je kapela opäť o niečo staršia a skúsenejšia, Mekýšovi sa rozrástla rodinka (má krásnu dcérku Elizabeth).

V novembri 2009 vyšlo nové CD kapely „Fucking Lies!“ a bol natočený klip k skladbe „Vadí Nevadí“ – pozrieť si ho môžete tu:

Aktuálna zostava:
Josko – spev
Fliper – basa
Mekýš – gitara
Andrej – bicie

Informácie o kapele NAČO NÁZOV a jej tvorbu nájdete na https://www.naco-nazov.wbl.sk/ a https://bandzone.cz/naconazov

Zdroj: Načo Názov
Publikoval: Redakcia GREGI.NET