Profil týždňa: Morta Shuppoplex!

Kapela MORTA SHUPPOPLEX vôbec nie je nováčikom slovenského undergroundu. Vznik tejto kapely je logickým vyústením niekoľkých dôležitých dejinných momentov. Kapela vzniká cca. na začiatku roku 2002 v malom meste Nová Dubnica.

Dvaja spolužiaci z vtedajšieho maturitného ročníka na cirkevnom gymnáziu sv. Jána Bosca na Trenčianskej ulici v hore uvedenom meste sa v adventnom období roku 2001 stretli v dnes už nejestvujúcom pohostinstve na miestnom už nejestvujúcom kúpalisku. Ku vzniku kapely by možno nikdy nebolo došlo nebyť správy v televíznych novinách, ktoré preznievali z prijímača zaveseného kúsok od nerezového pultu s výčapom: „V Ground Zero bude stáť obrovský vianočný stromček…“ Cítiac potrebu vyjadriť svoju otrávenosť z reklamno-politickej kampane okolo 11. septembra 2001 ešte v ten osudový večer chlapci píšu na dva podpivníky text skladby WTC-Song. Deň nato je oslovený PhDr. Milan L., ktorý disponuje technickou vybavenosťou na zosnímanie zvuku. Vzniká prvá nahrávka (vtedy ešte vo dvojici) budúcej kapely. Ide o zlomový bod a už niet cesty späť. Bubeník je poruke, za krátku dobu sa nedopatrením nachádza aj hráč na basovú gitaru. Na prelome rokov 2001/2002 sa rodí kvarteto MORTA SHUPPOPLEX.

Morta Shuppoplex

Nasleduje obdobie skúšania a prvé koncerty (úplne prvý sa koná niekedy zhruba začiatkom jari 2002, v krčme, čo stojí v obci Opatová /dnes už časť mesta Trenčín/ na futbalovom ihrisku).

Leto 2002 prináša zmenu na poste bubeníka. Starého a pôvodného Petra „Kýbla“ Junu nahrádza nový: Jaroslav „malý Jaro“ Bežák. Malý Jaro nahráva po 2 týždňoch v kapele prvý demáč, ktorý sa na svetlo sveta hrabe priamo z bombového krytu pod Novou Dubnicou (oproti tržnici, ulica SNP), za spolupráce s PhDr. Milanom L. niekedy v januári 2003, a dostáva názov „Holé Fakty“. Od tej doby až do roku 2005 kapela pokračuje vo fungovaní hlavne na úrovni občasného koncertovania.

V lete tohto roku sa dejú hneď dve závažné udalosti. Koncom júna sa ozýva producent Vlado Lamoš, zastupujúci v tomto prípade Universal Music, za účelom zaradenia kapely MORTA SHUPPOPLEX na kompiláciu SKA-Collection. Je tu umiestnená skladba „Hráme iba v šľapkách“ z prvého dema.

Morta Shuppoplex

V júli kapela sadá na vlak, smer Liptovský Mikuláš, aby sa zrodila v poradí druhá nahrávka. (Miesto nahrávania musíme žiaľ utajiť, a rovnako ľudí, ktorí sedeli za mixpultmi a počítačmi, napovieme len, že dnes sú to vychýrení džezoví muzikanti európskeho formátu.) Koncom toho istého roku sa dokončujú posledné práce na druhej snímke s názvom „Pozitívne rozladení(ý)“.

Onedlho sa opäť ozýva Vlado L. a o pár mesiacov vychádza MORTA SHUPPOPLEX na ďalších dvoch kompiláciách: Na PUNKROCK made in SLOVAKIA vol. 5 sa objavuje skladba „Grupík“ z druhej nahrávky a na kompiláciu SKA-Collection vol. 2 (opäť z iniciatívy Vlada L.) sa zaraďuje skladba „Shit“ z toho istého albumu.

Žiaľ, ani MORTA SHUPPOPLEX sa nevyhla finančnej núdzi a v priebehu rokov 2007/2008 pomaly začínajú členovia prchať za lepším zárobkom do zahraničia. Najvýraznejšie tento trend postihuje bassgitaristu Jaroslava Šebeňa, ktorý po niekoľkých kratších pobytoch v Nórskom kráľovstve, potom po niekoľkých dlhších pobytoch a krátkych návratoch, v roku 2008 definitívne vešia basu na klinec a odchádza z kapely. Práve niekedy v tom období odchádza za „lepším životom“ do Manchestru aj frontman a mikrofónista Lukáš „Šukal“ Bežák. Odrazu doma zostávajú len zakladajúci člen a gitarista Peter „Vlasáč“ Múčka spolu s malým Jarom. Napriek nepriazňam osudu toto zredukované jadro pomaly vťahuje Martina Gábora na prázdne miesto bassgitaristu. Príležitostné Šukalove návštevy poskytujú síce veľmi obmedzený, ale predsa priestor na koncertovanie, kde sa Martin osvedčuje ako vynikajúca voľba a muž na správnom mieste.

Morta Shuppoplex

V roku 2009 podniká MORTA SHUPPOPLEX pokus natočiť tretí album. Skompletizovať sa však podarí len 4 skladby, 4 skladby zostávajú rozrobené a niekoľko ďalších nedotknutých. Ťažko nahrávať so spevákom v Spojenom Kráľovstve, inak známom ako Spojené Britské Emiráty, a zvyškom kapely v okrese Ilava. Onánia sa však končí s umierajúcim rokom 2010, kedy Šukal prichádza z dočasnej emigrácie späť na Slovensko.

V marci 2011 sa koná prvá skúška v kompletnej zostave po dlhých 2 rokoch, o mesiac neskôr prvý koncert po rovnako dlhej koncertnej pauze. Mesiac september sľubuje návštevu štúdia.

MORTA SHUPPOPLEX tento rok oslávi 10 rokov svojej existencie, ktorá bola pomerne pestrá, kde obdobia rozpuku vystriedalo zopár období odmlky, ale tak to asi chodí. Za ten čas kapela mala možnosť vystupovať na jednom pódiu s naozaj rozmanitou škálou kapiel od death metalových Suburban Terrorist až po pop-punkové Horkýže Slíže, či nedávno so Smolou a Hruškami, alebo Heľeninými Očami. Po dobu niekoľkých rokov bola táto kapela pravidelným účastníkom festivalu Gympelrock a dokonca odohrala koncert aj priamo na chodbe istého internátu v Trnave či s Vlasáčovou nohou v sadre.


Aktuálna zostava:
ŠUKAL (mikrofón)
VLASÁČ (gitara)
Malý JARO (bicie)
MARTIN (basová gitara)

Informácie o kapele Morta Shuppoplex a ich tvorbu nájdete na https://bandzone.cz/mortashuppoplex a https://sk-sk.facebook.com/pages/MORTA-SHUPPOPLEX/45752583105

Zdroj: Morta Shuppoplex
Publikoval: Redakcia GREGI.NET