Profil týždňa: Editor!

História punk rockovej skupiny Editor z Martina je pomerne bohatá, ale prvým naozaj prelomovým počinom bolo nepochybne vydanie prvého albumu „Shut Up!“ v roku 1994. Predtým už skupina mala síce na konte štyri demo nahrávky, ale tie sa niesli skôr v thrash metalovom duchu a skupina v tomto období ešte stále hľadala svoju tvár. Album „Shut Up!“ priniesol svojské poňatie hardcoru, ktoré potom skupina rozvinula na ďalšom albume „Zero Option“ z roku 1996.

Ďalším prelomovým rokom v histórii skupiny bol rok 2002, ktorý naštartoval novú etapu vývoja skupiny, ktorej predchádzali viaceré personálne zmeny. V tomto roku vyšiel aj album „Game Over“, ktorý Editor opäť posunul štýlovo trochu inam a skupina sama seba definovala ako hardcore punk. Nepochybne ale najväčšou zmenou v tomto období bol prechod spevu od angličtiny k slovenčine, nad ktorým skupina dlho váhala, ale ktorý bol napokon poslucháčmi veľmi pozitívne prijatý.

Editor

V roku 2004 skupina Editor vydala ďalší album „Realita“, za ktorým v roku 2006 nasledoval album „Svet je proti nám“. Na oboch albumoch skupina dokázala, že vie hrať nielen tvrdo, ale i melodicky, a textovo sa zaoberať najmä bežným životom a problémami, s ktorými sa stretáva každý z nás. Ostro a kriticky sa vyjadruje k politickej situácii, k náboženstvu, k sociálnym problémom, ale nevyhýba sa ani humoru a irónii.

Predposledný album Editoru „Pod parou“ pokračoval v nastolenom hudobnom i textovom trende s tým, že Editor k týmto prvkom pridal navyše ešte poriadnu porciu melodiky, na čom malo veľkú zásluhu aj rozšírené nástrojové obsadenie kapely o saxofón. Album priniesol aj hitovku kapely, generačnú pieseň „Iné už to nebude“, na ktorú bol spravený úspešný animovaný videoklip, a tiež koncertnú istotu, bez ktorej sa žiadny koncert kapely nezaobíde, mužom zákona venovanú pieseň A.C.A.B. Album vyšiel u nadnárodného vydavateľstva EMI a distribuoval sa v celej Slovenskej a Českej republike, vďaka čomu sa Editor dostal aj na koncerty a festivaly do Čiech.

Editor

Zatiaľ posledný album „Dovidenia v pekle“ vyšiel vo februári 2011. Asi najlepšie ho pár slovami charakterizuje gitarista Luboslav: „Celý album sa nesie tentokrát vo veselšom, povedal by som „skotačivom“, duchu. Naša nová muzika je pestrá, melodická, rytmická a vďaka hosťujúcim nástrojom si myslím aj omnoho zaujímavejšia. Benjo, husle, flauta, harmonika, saxíky, trúbky. NECH SA PÁČI! Rock´n´roll? Punkrock? Či Ska? Tento album netreba riešiť – treba ho prežiť, prepiť a pretancovať! Na bonusovom DVD si fandovia našli kompletnú diskografiu kapely vo formáte mp3, všetky videoklipy, 7 historických koncertných záznamov a pár raritiek, ktoré sa naozaj oplatí vidieť.

Na 29. januára 2012 pripravuje kapela premiéru svojho nového klipu k titulnej piesni z nového albumu „Dovidenia v pekle“, ktorý si budú môcť fanúšikovia prvý raz pozrieť na Facebook stránke kapely.

Aktuálna zostava:
Milan „Doctor“ Jakubík – spev
Ľubomír „Luboslav“ Šimo – gitara, spev
Martin Vanko – gitara
Michal „Denys“ Kuciak – bassgitara, spev
Michal „Hali“ Haľama – saxofón, spev
Jozef „Swarog“ Vydra – bicie

Diskografia kapely:
1994 – Shut Up!
1996 – Zero Option
2002 – Game Over
2004 – Realita
2006 – Svet je proti nám
2008 – Pod Parou
2011 – Dovidenia v pekle

Informácie o kapele EDITOR a jej tvorbu nájdete na https://www.facebook.com/pages/Editor/170896871886 a www.bandzone.cz/editor

Zdroj: Editor
Publikoval: Redakcia GREGI.NET