Profil týždňa: Dogma Inc.!

Metalová skupina zo Šale DOGMA INC. bola založená v máji 2001. Základ skupiny tvorili Erik Balogh (bicie) a Ján /wanzi/ Beke (gitara). Hudobné smerovanie ešte v tom čase nebolo jasné, avšak skupina chcela hrať rýchlu, agresívnu a svojráznu hudbu a ako lídera chcela ženu vokalistku.

Stala sa ňou v auguste 2001 Jana Décsiová, ktorá v tom čase ešte spievala v punkových kapelách (Sociálny Útlak, Bez Identity). Post bassgitaristu zaujal v septembri 2001 Robert /kuna/ Zsille. Všetci členovia DOGMA INC. majú za sebou aktívne účinkovanie v kapelách rôznych štýlov (punk, industrial, thrash, hc, grindcore). Zmes týchto štýlov je zahrnutá v hudbe skupiny DOGMA INC.

Po roku tvorby a koncertovania (prvý koncert hrala skupina už v októbri 2001) na rôznych podujatiach (okrem iného aj Obscene Extreme 2002) kapela vo februári 2003 nahrávala svoje prvé demo nazvané ?Authority?. Demo obsahuje 11 skladieb + skladbu /Last Day/, ktorá bola nahraná v apríli 2002 na kompilačné CD k festivalu OE 2002. Na nahrávke sa ako hosť zúčastnil kamarát kapely Zoltán Szarka, ktorý nahral sólo k titulnej skladbe /Cruel System/.

Dogma

V súčasnosti skupina stále pracuje na propagácii dema, koncertuje a zároveň hľadá prípadného vydavateľa!

Po nahrávke “Authority” kapela pracovala na podpore albumu, oslovovala labely, ziny, promotérov. Intenzívne koncertovala a snažila sa hrať aj mimo Slovenska. Krátko po deme “Authority” vznikli aj nové skladby. Kapela už dávnejšie uvažovala o zakomponovaní druhej gitary do svojich skladieb, ale nevenovala tomu až takú pozornosť, keďže nepoznali adekvátneho gitaristu v okolí. Po odporúčaní oslovili Alexa Sucháčka, ex-gitaristu kapiel Dementor, Nostrum, Nomen Mortis a v októbri 2005 nastúpil do radov skupiny. Jeho príchodom nabrali skladby nový rozmer a ako človek veľmi vyhovuje ostatným členom.

Po pár vydarených koncertoch si však kapela začala všímať apatické správanie sa speváčky Jany ku kapele. Pocit, že ju to s kapelou prestalo baviť, sa nakoniec potvrdil a v zime 2005 ohlásila odchod z kapely z osobných dôvodov. Po jej odchode kapela oslovila pár dievčat, ktoré by Janu nahradili, ale po krátkom čase si členovia uvedomili, že nájsť náhradu je takmer nemožné, a preto sa spevu ujal Kuna, ktorý na nových skladbách už s Janou spieval a ktorý mal so spevom skúsenosti.

Dogma

V auguste 2006 dostal bubeník Erik pracovnú ponuku a odišiel na šesťmesačnú pracovnú cestu do zahraničia, počas ktorej tiež Alex zmenil zamestnanie a časová a pracovná vyťaženosť bola dôvodom jeho odchodu vo februári 2007.

V tomto čase bolo hotových sedem nových skladieb k materiálu “Before And After”. Po Erikovom návrate kapela intenzívne skúšala a pripravovala materiál na nový album. Do nahrávania sa dokončili ešte ďalšie tri skladby a hneď po Alexovom odchode kapela oslovila Petra Lipovského, ktorý už v júni odohral prvý koncert a v júli s kapelou nahral album “Before And After”.

V súčasnej dobe kapela DOGMA INC. pracuje na podpore albumu, dolaďuje koncertný program a zároveň tvorí nové veci.

Aktuálna zostava:
Kristian“GUMI“Guzman – spev, gitary / sóla
Ján“WANZI“Beke – gitary
FOTHELL – basa
ERIK Balogh – bicie

Informácie o kapele DOGMA INC. a jej tvorbu nájdete na www.bandzone.cz/dogmainc, www.dogmainc.com a www.myspace.com/dogmainc

Zdroj: Dogma Inc.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET