Profil týždňa: Antares!

Thrash deathmetalová kapela ANTARES bola založená na jeseň roku 1994 v Martine, zakladajúcimi a stále aktívnymi členmi: Michal „Torhorc“ Puškár – gitara, Juraj Mác – gitara, Michal Miko – bicie a Peter Kaštíl – basa a vokály. V tom čase mala kapela názov S.W.A. a bola projektom spolužiakov zo strednej školy, pričom hrala najmä prebraté skladby a postupne začínala s vlastnou tvorbou, ktorá sa niesla vo vodách hard rocku.

V roku 1996 prišiel premiérový koncert v Čadci a ďalšie doma v Martine, Hlohovci a Liptovskom Mikuláši. Prvý polrok roku 1997 sa už skupina pripravovala na premiérový pobyt v štúdiu a nahrávanie prvého dema. Už pod názvom ANTARES tak vznikol rovnomenný demo debut, kde je 8 skladieb už v metalovejšom duchu.

Potom prišla vojenčina dvoch členov kapely, ale napriek tomu hneď o rok, na jar 1998, kapela nahrala v lučeneckom Power Sounde promo tape Bleeding Sun s dvomi skladbami, ktoré predznamenávali ďalšie hudobné smerovanie skupiny. Stále viac a viac sa približovali k melodickému death-metalu. Klávesové party boli neodmysliteľnou súčasťou. Kapela viac a viac koncertovala a dostávala sa do povedomia metalového undergroundu na Slovensku.

Antares

V roku 2000 prišiel na svet prvý oficiálny album s názvom Sad Hope, ktorý vyšiel pod hlavičkou rakúskeho vydavateľstva CCP Records. Nahrávalo sa znovu v lučeneckom Power Sounde. Objavili sa aj prvé recenzie v renomovaných časopisoch po celej Európe a ANTARES sa objavili naživo na pódiách už aj v Čechách a najmä v Rakúsku.

Ďalšie tri roky sa teda niesli v duchu častého koncertovania a príprav ďalšieho materiálu. Do kapely prišiel nový člen, hráč na klávesy Juraj Dubovský, ktorý so sebou priniesol mladú a dravú krv. Tentokrát sa kapela rozhodla pre pobyt v štúdiu Exponent, kde nahráva slovenská rocková a metalová špička a výsledkom bol mimoriadne úspešný album Made in Fear, kde sa naplno kryštalizovala hudobná tvár ANTARES, s dôkladným využitím atmosferických klávesových partov i hosťujúcich vokálov. Kapela s novým albumom zmenila aj vydavateľa, a druhý album tak vyšiel v ruskom mega labeli CD Maximum. Recenzie na vtedy aktuálny materiál oscilovali okolo maximálnych hodnôt a kapela zažívala boom aj na pódiách. Obdobie v rokoch 2003-2005 sa nieslo v znamení častých koncertov a aj personálnej výmeny na komplikovanom poste klávesáka. Jura Dubovského na krátky čas nahradil Michal Patúš, aby ho po niekoľkých mesiacoch vymenil najmladší člen Antaresu v jeho histórii, v tom čase len 17-ročný Juraj Šimek.

Album s poradovým číslom 3 a názvom Mind Collectors vyšiel o ďalšie tri roky ako vlastný náklad ANTARES. Opäť vznikol v Exponente a hudobne je prakticky pokračovateľom Made in Fear. Kapela natočila aj svoj prvý klip na titulnú skladbu z albumu. V tomto období bola kapela už prakticky stálicou slovenského undergroundu a mala za sebou desiatky koncertov na Slovensku, v Čechách, Rakúsku a Poľsku.

Antares

Krátko po vydaní albumu však prišiel útlm spôsobený pracovnou i rodinnou vyťaženosťou zakladajúcich členov, a preto sa kapela stiahla viac-menej len na tvorbu nového materiálu a len sporadické koncertovanie. Z dôvodu nie úplnej spokojnosti so zvukovou kvalitou zo slovenských štúdií sa členovia rozhodli, že nasledujúci album si budú produkovať i nahrávať vo vlastnej réžii.

V priebehu rokov 2008-2010 tak vzniklo úplne nové domáce štúdio ROOM STUDIOS, kde sa začalo kreovať nové znenie ANTARES, úplne nový zvuk, nové aranžmány a tvár skupiny sa približoval surovosti švédskeho melodického deathmetalu göteborgskej scény. Nové skladby prešli skúšobným nahrávaním, na ktorom sa doladil finálny zvuk. Koncom roka 2010 sa dokončilo nahrávanie a po dlhej odmlke bol tak kompletne pripravený nový album s príznačným názvom RESURRECTION. Vyšiel pod hlavičkou produkčnej spoločnosti KASTIL PICTURES. Ide o najkvalitnejšiu, najtvrdšiu, najenergickejšiu a najvyváženejšiu nahrávku skupiny. Zvuk znesie tie najprísnejšie kritériá. Postupne sa ANTARES znovu prebúdza aj čo sa týka živých koncertov a začína sa jeho návrat na stratené pozície.

DISKOGRAFIA:
1997 – demo ANTARES
1998 – promo BLEEDING SUN
2000 – album SAD HOPE /CCP Records/
2003 – album MADE IN FEAR /CD Maximum/
2006 – album MIND COLLECTORS /samovydanie/
2011 – album RESURRECTION /Kastil Pictures/

Aktuálna zostava:
Peter Kaštíl – basa, vokály
Michal Puškár – gitara
Juraj Mác – gitara
Michal Miko – bicie
Juraj Šimek – klávesy

Informácie o kapele ANTARES a jej tvorbu nájdete na https://www.antares.foryou.sk a https://bandzone.cz/antares

Zdroj: ANTARES
Publikoval: Redakcia GREGI.NET