Problém obchodovania s ľuďmi sa týka aj Slovenka. Známa kapela téme venovala vlastnú pieseň s klipom.

Skupina Gipsy Čáve, známa viacerými hitmi, ktoré majú na Youtube vyše 40 miliónov pozretí, v rámci kampane pre Slovenskú katolícku charitu nahrala pesničku Dávaj si pozor bráško, ktorá má upozorniť na stále živý fenomén obchodovania s ľuďmi. 

Vo svete je na otrockú prácu zneužívaných až 40 miliónov ľudí! Anglicko patrí stále medzi finálne destinácie obetí obchodovania s ľuďmi a na strane obetí tam končí aj veľa ľudí zo Slovenska. Podľa Jany Verdura, ktorá v Slovenskej katolíckej charite zastrešuje projekt STOP obchodovaniu s ľuďmi, sú v posledných dvoch rokoch najčastejšími obeťami obchodovania ľudia z rómskej komunity, ktorí cestujú za prácou do Anglicka. “V kampani s názvom Nenechaj sa zotročiť sme sa preto zamerali práve na nich,” vysvetľuje, “A keďže Rómovia sú veľmi špecifická skupina so špecifickými preferenciami, na základe dôkladného prieskumu v teréne sme sa rozhodli, že najlepšie im problematiku vysvetlia práve Rómovia, ktorých rešpektujú. Preto padla naša voľba v kampani na jednu z top rómskych skupín Gipsy Čáve.“

K pesničke Dávaj si pozor bráško vznikol aj autentický videoklip z prostredia rómskej osady v Plaveckom štvrtku. Pod kampaňou je podpísaná reklamná agentúra Autentik, ktorá sa pod pesničku podpísala aj autorsky. “Naším cieľom bolo vytvoriť kampaň, ktorá bude mať presah a nadhodnotu. Preto sme boli nadšení myšlienkou osloviť známu kapelu a vytvoriť pesničku s klipom. Pesnička Dávaj si pozor bráško totiž môže žiť svojím životom a môže zasiahnuť aj tú časť cieľovky, ktorá by sa k štandardnej kampani nedostala. Rómovia sú totiž napriek zvýšenej miere chudoby veľmi aktívni na sociálnych sieťach a na Youtube,” povedal Šimon Škoviera z Autentiku. 

Do kampane Nenechaj sa zotročiť sa v edukačných videách zapojili aj ďalšie osobnosti ako Ego či Ricco Šarközi. Ich odkazy mladým budú dostupné na internete v najbližších dňoch.

Kampaň prebieha aj v teréne, kde Slovenská katolícka charita v rámci projektu STOP obchodovaniu s ľuďmi pripravila 13 vzdelávacích podujatí naprieč celým Slovenskom, a to práve v oblastiach, kde je osveta najviac potrebná. Vzdelávanie prebehlo v Orechovom dvore, Šarišskom Jastrabí, Spišskej Novej Vsi, Lučenci, Muráni a Jelšave, do konca mája navštívi odborný tím Slovenskej Katolíckej Charity ešte Stropkov, Lipany, Palovce po Uhom, Sečovce, Plavecký Štvrtok, Brezno a Jarovnice. „Najlepšie je školiť priamo dospelých, ktorí sú schopní vo svojej rodine, dedine a známym odovzdať informácie. Oslovili sme aj terénnych pracovníkov, ktorí s nimi pracujú, aby aj oni vedeli rozpoznať riziká, či nie sú priamo v osade obchodníci alebo či niekto nebol zneužitý,“ hovorí o podstate prednášok rehoľná sestra Bohumila, ktorá je súčasťou tímu STOP obchodovaniu s ľuďmi.

Doteraz sa vzdelávania zúčastnilo vyše 250 ľudí.

Kampaň vznikla za finančnej podpory Veľvyslanectva Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

Zdroj: TS