Pro7sport – najväčšie centrum bojových športov v Prahe pozýva na deň otvorených dverí!

Nově otevřené největší centrum v Praze, zaměřené hlavně na bojové sporty, zve všechny příznivce na svůj historicky první den otevřených dveří. Bude se konat ve pátek 13. prosince 2013 od 14 hodin v Praze 7 – Holešovicích, Na Maninách 32a.

Návštěvníci se mohou těšit na ukázky stále populárnějšího typu boxu – Muay Thai. V Čechách je tento typ boxu známý též jako thajský box. Pod vedením trenéra Zdeňka Švamberka budou k vidění ukázky klasického boxu, s asistencí mistra světa v kickboxu Luboše Šudy. nebo trénink vyhledávaného MMA (Mixed Martial Arts), za asistence trenéra, Petra Ondruše, který se již několikrát stal mistrem světa v kickboxu a K1 rulles.

Fitness centrum Pro7sport se nachází v těsné blízkosti centra Prahy – v Holešovicích. Prostory bývalého kina jsou vkusně a účelně zrekonstruované, sportovcům nabízejí zázemí moderních šaten, velkou podzemní tělocvičnu, kde se nachází hlavní působiště bojových sportů, posilovnu pro standardní posilování na klasických strojích nebo pro efektivní kruhový trénink, při kterém se využívá pouze váhy vlastního těla. Na rozehřátí svalů je zde také vybudována kardio zóna, kde naleznete dva běžící pásy, kolo pro spinning nebo eliptický či veslovací trenažér pro zpevnění svalů. Na své si přijdou i dámy, pro které jsou připraveny pravidelné tréninky ženského kickboxu, a to pod vedením zkušených trenérek Martiny Jindrové a Evy Liškové. Účelem tohoto sportu je posílit sebevědomí dam, a to jak na poli sebeobrany, tak na poli estetiky.

pro7sport foto 184 v_logo

Pro pravidelné návštěvníky jsou připraveny permanentky na jednotlivé typy bojových sportů. Zvýhodnění zde naleznou hlavně studenti a mládež do 18 let, pro které jsou k zakoupení permanentky v hodnotě 750 Kč za měsíc. Mládež do 14 let má do centra Pro7sport vstupné ZDARMA!

Speciální zaváděcí akci nabízejí provozovatelé – za veškeré typy sportů zaplatíte 1 550 Kč měsíčně.

Více informací, pravidelné aktualizace, rozpis a rozvrh tréninků naleznete na webových stránkách www.pro7sport.cz nebo na Facebooku https://www.facebook.com/Pro7sport?fref=ts.

Příklady jednotlivých bojových sportů a rozdíly mezi nimi:

Muay Thai

Thajské bojové umění, známé také jako „thaibox“ (thajský box). Jedná se o plnokontaktní bojový sport. Tento sport vychází z čínského bojového umění. Zásadní popularity se dočkal právě v Thajsku. Po počátečních soubojích na veřejných prostranstvích se tento sport postupně přesunul do klasických ringů ve specializovaných halách či na stadionech.

Muay Thai či thaibox je jedním z nejtvrdších bojových sportů. Zápas má pět kol, kdy každé kolo trvá tři minuty a mezi každým kolem je dvouminutová přestávka. Jedno utkání tedy nezabere více než 30 minut. Při zápasu jsou povoleny údery lokty a koleny. Zápasníci bojují bosí a bez jakýchkoli chráničů. Výjimku tvoří chrániče zubů a rozkroku (suspenzoru).

Box

Bojový sport, dříve nazývaný také jako „rohování“. Jedná se o disciplínu, ve které se soupeři snaží navzájem knokautovat, a to pouze údery pěstmi, které jsou v pravidlech vymezeny. Klasický sportovní box vznikl již v 18. století ve Velké Británii. Pravidla boxu se postupně upravovala do stávající podoby, kdy dozorování a úpravu pravidel zastřešila Mezinárodní federace boxerů amatérů (AIBA). Sportovní zápasy se odehrávají ve specializovaném ringu.

V současné době existuje mužský a také ženský box. V některých zemích se mužský box navíc rozděluje na amatérský a profesionální. Boxeři (ať muži či ženy) jsou v rámci zápasení vždy rozděleni do váhových kategorií.

Klasický amatérský boxerský zápas má tři kola, kdy každé kolo trvá tři minuty a mezi každým kolem je minutová přestávka. Protivníci boxují s ochrannou helmou a s oblečeným nátělníkem. Profesionální boxerský zápas může mít až dvanáct kol, kdy každé kolo trvá tři minuty a mezi každým kolem je minutová přestávka. Protivníci boxují bez ochranné helmy a svlečeni do půli těla. V obou případech pravidla vylučují údery na záda.

Vzhledem k tomu, že box je nejrozšířenějším individuálním sportem na světě, zaštiťuje jej pět profesionálních boxerských asociací. Každá z nich pravidelně pořádá své vlastní souboje o titul mistra světa.

MMA

Mixed Martial Arts neboli „smíšená bojová umění“ je sportovní odvětví, ve kterém se, jak už samotný název napovídá, míchají různé bojové styly, a to například thajský a francouzský box, taekwondo, ale také řecko-římský zápas, judo nebo jiu jitsu.

Z uvedeného vyplývá, že MMA je boj na všech úrovních – v postoji a na zemi, navíc s prvky zápasu. V této disciplíně zkrátka sebelepší, ale jednostranně zaměřený bojovník mnoho šancí na vítězství nemá. Profesionální zápasy mají vymezený počet kol s určitým časovým limitem. Zápasníci bojují bosí a v šortkách či trenkách, bez jakýchkoli chráničů. Výjimku tvoří chrániče zubů a rozkroku (suspenzoru). K boji se používají speciální MMA rukavice – bezprsté, které umožňují snadnější úchop protivníka. Pravidla nejsou zcela jednotná, ovšem údery do rozkroku a píchání do očí bývá zakázáno zpravidla ve všech mutacích pravidel.

Zdroj: Nikol Poselová