Priestory kaštieľa v Moravanoch nad Váhom oživí medzinárodný festival experimentálneho audiovizuálneho umenia Hradby Samoty.

Počas 3 dní a 3 nocí v prvý júlový víkend oživí tajuplné priestory kaštieľa v Moravanoch nad Váhom v rámci festivalu Hradby Samoty nielen experimentálna, či elektronická hudba, na festivale môžete toho očakávať omnoho viac: rozsiahle výstavy výtvarných diel v kaštieli a priľahlom parku, workshopy, svetelno-zvukové inštalácie, veľkoformátové premietanie na priečelia kaštieľa, premietanie artových, animovaných, aj dokumentárnych filmov, prednášku o paleolite a známej Moravianskej Venuši, či komentovanú prehliadku kaštieľa.

Festival je vo svojom koncepte už od roku 2010 úzko spätý s jedinečnými miestami, na ktorých sa koná. S úctou sa uchyľuje medzi historické múry kultúrnych pamiatok v rámci Slovenska i Česka (v minulosti zrúcaninu hradu Cimburk u Koryčan, Holíčsky zámok, Hrad Veveří, kaštieľ v Jelšave, Zámok Rosice). Mnohokrát sú to žiaľ schátrané stavby, festival im však prinavracia život a kultúrnymi aktivitami ich dostáva do povedomia. Doposiaľ hostil viac než 200 hudobných účinkujúcich, vyše 50 vizuálnych umelcov, básnikov a performerov, počas ročníka v Jelšave bol súčasťou programu dokonca aj poznávací výlet po technických pamiatkach Gemera v spolupráci so združením Čierne diery. Na festival každoročne prichádzajú fanúšikovia z celej Európy. Koncept je zameraný na audiovizuálne projekty dotýkajúce sa hudobných žánrov ako súčasná experimentálna hudba, dark ambient, elektronika, dark folk, drone, industrial, noise, experimental-jazz, ale aj techno. Myšlienkou projektu je prepájať rôznorodé umelecké žánre s tajomnou atmosférou pamiatok poznačených zubom času. Pamiatka sa tak stáva priamo súčasťou podujatia a výsledný efekt je o to okúzľujúcejší.

Súzvuk priestorov a umenia

Aktuálny 9. ročník sa prvýkrát koná v Kaštieli v Moravanoch nad Váhom, ktorý zažíva vďaka jeho novým majiteľom, manželom Petre a Róbertovi Vydrovcom novú éru. Kaštieľ rekonštruujú pod záštitou občianskeho združenia Kaštieľ Moravany, zatiaľ z vlastných finančných prostriedkov a majú zámer rozvíjať v ňom výtvarné aktivity, v nadväznosti na jeho niekdajší účel. Kaštieľ za minulého režimu a chvíľku po ňom slúžil pre umelcov na tvorivé pobyty, maliarske a sochárske sympóziá pod vedením Fondu slovenských výtvarných umení. Jeho privatizácia v 90. rokoch mala postupne devastačný dopad, dlhé roky chátral. Objekt síce vyžaduje ešte veľa práce pre jeho úplné zrekonštruovanie, organizátori festivalu v ňom však objavili zaujímavý alternatívny výstavný priestor. Audiovizuálny festival za účasti množstva profesionálnych umelcov bude prvým komplexným podujatím, ktoré predstaví tieto priestory širokej verejnosti. Množstvo miestností, bývalých hotelových izieb, ponúkne divákom jedinečný zážitok, kde sa v každej komnate môžu nechať prekvapiť osobitou atmosférou autorských inštalácií od významných súčasných umelcov. Táto rozsiahla výstava vizuálneho umenia vzniká z partnerskej spolupráce Hradieb samoty a tvorivého centra 4D Gallery. Okrem množstva inštalácií v interiéri budú súčasťou výstavy aj veľkorozmerné sochy v parku kaštieľa. Vystavených bude 35 autorov, so širokým záberom naprieč umeleckými generáciami. Najstaršiu generáciu tu zastupujú významný slovenskí autori, ktorí nás už žiaľ opustili, ako Ján Mathé a Milan Adamčiak. Za života vytvorili v 4D Gallery veľkorozmerné sochárske diela, ktoré budú prezentované v parku. Rovnako tak aj sochy od Laca Terena, Ivana Csudaia, Petra Rollera, Ladislava Saba, Jakuba Trajtera, Zuzany Sabovej. Dionýz Troskó vytvára špeciálne pre túto výstavu nové dielo, ktorého sa môže stať divák súčasťou – 8 m vysokú vyhliadkovú vežu. Vo vnútri to budú sochy a objektové inštalácie od Jaroslava Kyšu, Mateja Rosmányho, Matúša Lányiho. V silnom zastúpení sa odprezentuje aj košická sochárska škola – ateliér 3D Fakulty výtvarných umení pod vedením Radovana Čerevku. Známi slovenskí maliari a grafici ako Lucia Dovičáková, David Demjanovič s Jarmilou Mitríkovou, Tomáš Klepoch, Paľo Čejka, či z najmladšej generácie Ľubomíra Sekerášová, Kristína Hejlová a mnohí ďalší.

Výstava bude počas trvania čiastočne meniť svoju podobu. Časť výstavy bude pozostávať zo zvukových objektov a inštalácií, ktoré umelci rozsvietia a rozozvučia naživo iba počas festivalu. Budú to projekcie ako mapping na predné priečelie celého kaštieľa od Nano VJs, a zadné priečelie od Samayela, taktiež mnohé doprovodné projekcie k hudobným vystúpeniam. Na prízemí kaštieľa budú sústredené zvukové objekty, z ktorých mnohé zaznejú iba ako súčasť festivalového programu – napríklad káblové roboty od Radovana Drangu, inštalácia s nekonečným echom od Jiřího Suchánka, meditatívna projekcia s ambientným zvukom od Borisa Sirku, zvukový objekt Luba Mikleho, na ktorom si zahrá RBNX. Síce teda mnohé objekty stíchnu po festivale, expozícia sa však obohatí o kresby a veľkoformátové grafiky, ktoré budú vytvárať umelci v spolupráci s návštevníkmi priamo na festivale. Výstava potrvá celé leto.

Dve hudobné pódiá

Na festivale sa predvedie takmer 50 hudobných vystúpení a stručne opísať program nie je úplne najjednoduchšie. Premiérovo sa u nás predstaví švédsky projekt otca známeho labelu Cold Meat Industry – Roger Karmanik s industriálnym projektom Brighter Death Now, sprevádzať ho bude Lina Baby Doll (Deutch Nepal). Neofolkové podanie známych songov odohrajú tajuplní Death In Rome, predstaví sa zvukový alchymista a mág z Francúzska Sonic Area, atmosféru à la Twin Peaks prinesú Arrm, z Poľska zavíta aj zakladateľ tamojšej elektronickej scény Wieloryb, šamanské bubny, hrdelné spevy a rituálnu atmosféru môžeme očakávať od ruského projektu Nytt Land, ale aj od moravskej skupiny Jeden Kmen, ktorá bude na festivale prezentovať aj výstavu a workshop alikvotného spevu. Krásne dark ambientné atmosferické skladby bude servírovať česká legenda Tábor Radosti, ale aj kolaborácia nemeckého Emerge spoločne s Instinct Primal, slovenský Keosz (Cryo Chamber), ale aj ďalšie domáce projekty ako Brada, Casi Cada Minuto či Untitled Sea. Hlukové extrémy budú zastúpené aj tento rok v hojnom počte a určite bude dobré nevynechať vystúpenie Inocenc (Jano Doe+Lovci Lebek), švajčiarskeho protest performera Dave Phillipsa alebo 7 členné zoskupenie Opening Performance Orchestra s hosťovačkou Guldura, či českých V0NT. S presahom do japonského freejazzcorenoisu vystúpia Miro Tóth a Slávo Krekovič s ich projektom Shibuya Motors. S prvkami metalu tu máme jednu z prvých českých undergroundových kapiel M.A.C. OF MAD, ako aj mladú krv na scéne Black Hole Constellation. Tak ako po minulé roky bude aj teraz mnoho rytmickej hudby od klasikov ako Maraki, Redrum, Kazetor alebo Onnn, premiérovo vyskúšame zájsť  aj do vôd synthwave, goth, ebm vlny a to s kolektívom NIGHTCALL, či rezidentom batcave party SAINT MARKom.

V ponuke toho bude omnoho viac a už toto krátke predstavovanie je pre mnohých z vás vyčerpávajúce a možno vám to ani veľa nenapovie….Všetky potrebné informácie nájdete na oficiálnom webe festivalu, ako aj na Facebook evente – skúste si vyčleniť jeden večer, vypočuť si aspoň zopár zo spomínaných mien a objaviť možno doposiaľ nepoznanú atmosférickú hudbu, ktorá vás bude skutočne baviť. Možno si nájdete svoj nový obľúbený projekt a vidíme sa v prvý júlový predĺžený víkend na kaštieli v Moravanoch nad Váhom.

Termín festivalu: 4.-5.-6.7.2019 predpredaj na https://bit.ly/2YvFsCn
Termin vernisáže kolektívnej výstavy s komentovanou prehliadkou kurátorky Zuzany Sabovej: 29.06.2019 o 17:00 – vstup voľný
Trvanie kolektívnej výstavy v priestoroch kaštieľa a parku: 7.7.2019-31.8.2019 – vstup voľný

Web: hradbysamoty.org 
Facebook event 2019: https://www.facebook.com/events/1177402719078418
Facebook stránka: https://sk-sk.facebook.com/hradbysamoty
Instagram: https://www.instagram.com/hradbysamoty
Videoteaser link: https://youtu.be/xP-Rr4a8kYQ

Zdroj: TS