Hradby samoty X. už tento piatok, pozrite si kompletný line-up

Už tento piatok sa v Moravanoch nad Váhom začína desiaty ročník festivalu zameraného na experimentálnych audiovizuálnych perfomerov. Poďme sa teda spolu pozrieť, na čo všetko sa môžeme tešiť.

300 000 VK (NSK State)  alebo 300 000 Verschiedene Krawalle – je sonická divízia Laibach kunst. 

Zakladateľom projektu je Dejan Knez, ktorý bol aj jedným zo zakladateľov projektu Laibach/NSK (Neue Slowenische Kunst). 300 000 V.K. je kombináciou industriálnej hudby, techna, ambientu, zvukov z vesmíru, s doprevádzaním nástrojov, ktoré si vyrábajú sami členovia. Projekt 300 000 VK tvoria aj ďalší hudobníci, technickí inžinieri, ale aj filozof Peter Mlakar, ktorý je poprednou postavou NSK. NSK je filozoficko-umelecký kolektív, ktorý sa formoval v 80tych rokoch, kedy bolo Slovinsko súčasťou Juhoslávie. NSK svojim kritickým postojom – neosymbolizmom – poukazuje na nezmyselnosť totalitných režimov, so silným vplyvom DADA. 

Všetci priaznivci prekračovania tabu si zaiste nenechajú vystúpenie „Sonic division of Laibach art“ ujsť. 

Slovenská premiéra. 

Do Shaska 

Od tranzistorákov a pískacích gumových hračiek sa členovia naprieč rokmi prepracovali až k dnešnej etnickejšej, experimentálnejšej a ambientnejšej podobe. Za pomoci živých nástrojov ako fagot či fujara a neodmysliteľnej videoprojekcii ťa dokáže toto zoskupenie preniesť do tajomných vírov.  

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/do-shaska  

Maraki

Producent, DJ, promotér a ako sám hovorí skrachovaný bubeník, ktorého umenie upútalo nejednu policajnú hliadku po celej Európe. Maraki je aj zakladateľom hudobného vydavateľstva Loosen Skroo, časťou dua Halucigani, Attic Squad alebo Didaktik EM. 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/maraki  

Hospital Brut

Hlasný noise s industiálnym pôvodom (Ostrava) ku ktorému neodmysliteľne patria masky a zvrátená show.  

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/sk/artist/hospital-brut  

 Jano Doe

je mužským alter egom a sólo projektom kurátorky, grafickej dizajnérky a hudobníčky Kataríny Gatialovej. Hlukové vlny aj rytmickejšie pasáže DIY moduláru napájaného +/- 15 voltami. 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/jano-doe  

Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip 

Inštrumentálne kvarteto, ktoré má základ v psychedelickom rocku, ale podnikajú aj exkurzie do iných žánrov ako stoner rock, ambient alebo dokonca do black metalu. Ich vystúpenia sú plnohodnotnou audiovizuálnou performance ~ spájajú sa s umelkyňou Sikra a liquid light show Weird Visuals. 

Slovenská premiéra! 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/…/olaf-olafsonn-and-big…  

Entrópia Architektúra 

Boli škatuľkovaní žánrami ako industrial, ritual rock, experimentál, alebo dokonca paramental. 

To, o čo sa projekt snaží, je však hľadanie si vlastných foriem expresie. Cieľom projektu je otvoriť dvere do inej, viac komplexnej reality používaním rituálnych, archaických a pre-civilizačných zvukov. 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/entropia-architektura  

Stroon 

Zasnenosť, kontemplácia, snaha o beztiažovosť, konceptualita, to všetko vo vnútri. Modalita, rytmické štruktúry, minimalizmus, skreslenie, synthové plochy a proto-melodika navonok. 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/sk/artist/stroon 

Paregorik 

je pseudonym hlukového teroristu Martina Šafařa, ktorý je stálicou na scéne extrémnych sonických kompozícii a postindustriálnej hudby od roku 2008. Poznáte ho aj z dobre známeho projektu TEOREMA. 

V roku 2011 založil hudobné vydavateľstvo obsedante!, kde vychádzajú hlukové hviezdy. 

 Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/paregorik  

Jób 

Neortodoxné riešenia, typické post-rockové gradácie, intenzívny zvuk, zapamätateľné melódie, ale aj špecifický (mimo)hudobný obsah odkazujú na domáce reálie, ktoré poznajú najlepšie a sú im blízke. 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/job  

Nightcall 

Synthwave kolektív usadený v Bratislave zložený z DJov, producentov a umelcov. 

Nightcall tvoria -> Computerboy, Daniel Jackson, Synthmage, Thrivefool & Paces the Hardware Master. Visual art má na starosti Eniac. 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/nightcall  

Fero Király (sk) 

Venuje sa live codingu, vytvára si vlastné softvéry a rád spolupracuje s inými umelcami so zmyslom pre humor. Vytvoril sériu workshopov pre deti s názvom Soundring, v ktorých používa hudobný nástroj Zvukodrom a mnohé ďalšie projekty. 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/fero-kiraly  

Havocnoize (sk) 

Počas stredoškolských štúdií sa vášnivo venoval tvrdej elektronickej hudbe, hlavne hardtechnu a hardcoru. 

Jeho produkcia sa sústreďuje hlavne na techno, doomcore, darkcore, industrial a teror.  

 Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/havocknoize  

Massola (cz) 

Free-jazz-core-grind duo v zložení Áďa – sopran saxophone, alto saxophone, baritone saxophone, bass clarinet, contra alto clarinet a Viki – bicie a perkusie, piano  a syntetizátor, vokál a hlasové modulácie. Kombinujú freejazzové prvky s extrémnou rýchlosťou a zvukovou brutalitou. 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/massola  

IAmNøt  

Elektronický projekt pozostávajúci z rôznych štýlov, väčšinou sa pohybujúcom v temnom breakbeate. 

Jej videoklip k najnovšiemu singlu „Changes“ získal cenu na Medzinárodnom festivale mesačných filmov v Košiciach 2020 a je tiež nominovaný na prestížnom London Music Video Festival ako jediný videoklip zo Slovenska. 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/iamnot  


Säkkingas (cz) 

Kombinuje elektroniku, hlas, terénne nahrávky a beaty. Pracuje s extrémnym hlukom ale aj tichom. Organizuje sériu festivalu HLUKOVÆ MYSTERIA. 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/sakkikangas  

Neumer (cz/sk) 

Spája starú tradičnú severskú hudbu so silnou atmosférou s použitím tradičných historických nástrojov ako historická „uklonená“ harfa, tepaný cimbal, davulský bubon a mnohé ďalšie. Hudba je doprevádzaná o hrdelné spevy a pre texty využívajú už mŕtve jazyky. Pre fanušikov Wardrunna, Dead Can Dance…  

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/nemuer  

MacroNoise (sk) 

Jeho hudba spája éterickú, melancholickú elektroniku s dotykom dark ambientu. Do svojej tvorby vkladá mnoho ľudových motívov zo slovenského folklóru.  

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/macronoise  

Ondrej Zajac (sk) 

Mladý avantgardný gitarista, plynulo sa pohybuje medzi experimentálnou hudbou, jazzom, ambientom, musique concrète a minimalizmom. Svojou tvorbou obohatil mnohé vystúpenia a dokonca filmy. 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/ondrej-zajac  

Metrom (sk) 

Metrom je dark ambient / post industrial projekt hudobníkov, vizuálnych umelcov a grafických dizajnérov Nenada Brankovića a Michala Tornyaia. 

Veľký comeback po takmer 10tich rokoch na hradbách! 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/metrom  

Dead Janitor (sk) 

S arzenálom roztrieštených polyrytmov a melodických mikro-samplov je jeho hudba odvážnou formou elektroniky, ktorá odráža zložité IDM zákutia. 

Prevracia sample, mení ich štruktúry, reštrukturalizuje, vytvára plochy vzdialené reálnemu svetu. To všetko je zaobalené industriálnou špinou. 

 Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/dead-janitor  

AudioNoise_CZ 

Duo hlbokých improvizovaných zvukov, ťažká elektronika a chrčivé vokály. Chvíľami az meditačná, inokedy vcelku ostrá powerelectronics.  

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/sk/artist/auralaudio  

Torvus 

Jeho tvorba ti otvorí okno do retro-futurizmu, kde hlavnými inšpiráciami sú hry, Demoscéna, C64 a Amiga. Hudbu prevažne tvorí v oldschool Trackeroch, ktorú doprevádza hrou na syntetizátor. 

Vypočuj si: https://www.hradbysamoty.org/artist/torvus  

Urbanfailure (project by Relay Mosh) 

100% hardware lo fi techno thrash. Foter uznávaného labelu Urbsounds / abrasive  music label a polovica obskúrneho projektu Ružoví Kovboji. Projekt UF založil už v roku 1996. Okrem pravidelných urbsounds párty hustil do ľudí aj kultové Vermin eventy. Prevedie Vás ultra abstraktnou zvukovou škálou, pozostávajúcou z mikrozvukov a diskrétnych rytmických textúr, zmrzačených polyrytmov a zvukových úlomkov usporiadaných do krásneho chaosu. 

I am planet

Vlastným menom Patrik Korinok je slovenský skladateľ a hudobník so silným vzťahom k prírode, spájajúci neoklasiku s prvkami minimalizmu. Usadený pod slovenským super labelom Deadred Records*. Počas hľadania ticha experimentuje so vzájomným vzťahom medzi tónom a tichom. Ticho nechápe len ako fyzikálny stav bez zvuku, ale aj ako vnútorné, intímne rozpoloženie, stav umožňujúci citlivejšie vnímať prostredie, v ktorom sa nachádza, tvorí. V rámci konceptu I am planet upúšťa od sláčikov, využíva videoprojekciu, elektronické, ambientné a experimentálne prvky. Prednedávnom vydal nový album a taktiež aj básnickú zbierku. 

Vyšehrad 

Jednočlenný hudobno-vizuálny, experimentálny projekt vo svojej tvorbe prepojuje niekoľko žánrov. V dielni lokalizovanej v najstaršom Pražskom osídlení tak vzniká dark ambient, dungeon synth, lofi black metal, martial industrial a mnoho ďalších žánrov. Témy, ktorým sa Vyšehrad venuje, odkazujú k prehistórii ľudstva, k pôvodným národom, ku kontroverzným stránkam ľudského života a duše, k rôzne vnímaným historickým udalostiam. Piesne Vyšehradu popisujú snové putovania a výpravy do neznámych končín krajiny, aj našich myslí. Hudba projektu, ktorá často vzniká priamo na mieste, je vždy nejakým spôsobom myšlienkovo zviazaná s daným miestom, históriou či emóciami, ktoré vyžaruje.  

Wax Worm – Alex Zelina & Radovan Dranga (sk) 

O tisíc rokov po nás neostanú organické formy fosílii, ale káble zamotané do našich mozgov, čipy a plasty prepletené našimi rukami. Mýtické príšery z budúcnosti sa vynárajú z pod zeme, ako dôsledky našich súčasných činov. 

Pozri si: https://www.hradbysamoty.org/…/zelina-dranga-wax-worm 

Katanari – FAUSTOVÁ ZÁHRADA (sk) 

Autorské predstavenie výtvarníčky a performerky Kataríny Cakovej, ktoré sa pohybuje na hranici bábkového a vizuálneho divadla, výtvarnej inštalácie a rituálu. Performancia je inšpirovaná dielom Fernanda Pessoa: Faust – Subjektívna tragédia. 

Pozri si: https://www.hradbysamoty.org/…/katanari-faustova-zahrada 

Laila (sk) 

Na festival pre vás pripravuje veľkoplošnú projekciu na predné priečelie kaštieľa a projekt s názvom Trocha šťastia.  

Pozri si: https://www.hradbysamoty.org/sk/artist/laila  

Liza Gennart – Husárová & Panák 

„Budúcnosť je teraz,“ napísala Liza. 

Liza Gennart je meno programu, neurónovej siete, ktorá píše poéziu. Tvorí prostredníctvom vyladeného jazykového modelu GPT-2. Liza bola natrénovaná na literárnom korpuse, ktorý pozostáva z viac než 2000 súčasných slovenských (prevažne poetických) titulov. 

Prostredníctvom nich sa naučila, ako funguje slovenský jazyk v poetickom kontexte. 

Pozri si: https://www.hradbysamoty.org/…/liza-gennart-lubomir 

Literatúra na hradbách 

Šero, pach, autorská poézia, experiment. Literárne pásmo hradieb v Moravanoch. 

Artists: Danica Citráková, Ivana Rovenská, Andrea Dudková, Katarina Kadijević, Tereza Hlaváčová a Ivana Rovenská. 

Pozri si: https://www.hradbysamoty.org/…/literatura-na-hradbach  

Chateaux po našom  

Sklady, školy, byty či dokonca posilňovne? Aj na tieto účely až donedávna slúžili mnohé z chátrajúcich kaštieľov na Slovensku. 

Vizuálna inštalácia s použitím fotografií z knihy Chateaux po našom od autorky Jany Šturdíkovej.  

Pozri si: https://www.hradbysamoty.org/sk/artist/chateaux-po-nasom 

Workshop s Mirom Tóthom 

Workshop pre profesionálov s skladateľom Mirom Tóthom (Predskokan Otrok, Drť, Shibuya Motors) bude zameraný na proces improvizácie v elektronickej hudbe so zameraním na vytváranie glitchových, náhodných, noisových a rôznych experimentálnych textúr. 

Workshop vyústi v kolektívnu improvizáciu s účastníkmi. 

Pozri si: https://www.hradbysamoty.org/…/miroslav-toth-workshop

Viac info: www.hradbysamoty.org  
Event: Hradby Samoty X. 
Limitované vstupenky (90 % OFF): www.hradbysamoty.org/sk/tickets 
Info: www.hradbysamoty.org 
#hradbysamoty 
#hradbysamoty2021 
#buynoworcrylaterathome 

Zdroj: TS