Pred marcovými parlamentnými voľbami na Slovensku ožíva aj hudobná scéna: Internetom sa začali šíriť protestsongy.

Zdá sa, že nadchádzajúce parlamentné voľby nenechávajú nikoho chladným a na Slovensku sa prvýkrát objavili aj tzv. prostestsongy. V období vrcholiacich predvolebných kampaní tak nestavili na pesničky len politické strany, k slovu sa hlási aj nezávislá hudobná scéna.

Medzi prvými prišla s protestnou skladbou anonymná a dokonca maskovaná formácia pod názvom Hlas ľudu s pesničkou Slovensko na nohy! Táto skladba sumarizuje krátku históriu našej „nezávislej“ politickej scény po roku 1989 až po súčasnosť. Autor trefne pomenúva problémy, na ktoré sme zatiaľ ako spoločnosť nenašli riešenie. Za prvý týždeň od zverejnenia si ju na sociálnej sieti Facebook pozrelo viac ako 30 000 ľudí, z toho viac ako 500 ľudí sa rozhodlo pesničku zdieľať a poslať ju tak všetkým svojim známym na sociálnych sieťach.

https://www.youtube.com/watch?v=4dMxzhlMGIs

Po pesničke v „unplugged štýle“ sa prihlásila aj rocková scéna. Formácia Zmeň to so skladbou Smradi sa rozhodla spracovať textársky, hudobne aj vizuálne najväčšie kauzy počas uplynulých 8 rokov vládnutia R. Fica. Autori poukazujú predovšetkým na ekonomické pozadie týchto káuz a na skutočnosť, že všetky prípady rozkrádanie štátnych peňazí ostali bez vyvodenia zodpovednosti. Za prvý týždeň od zverejnenia si pesničku pozrelo viac ako 23 000 ľudí.

Najnovším príspevkom do kategórie protestsongov sa rozhodol prispieť aj rapper Opak, člen známej bratislavskej skupiny AMO.  V rámci svojej produkcie predstavil sklabu Preberme sa!

Táto skladba je úplne nová, internetom sa začala šíriť len dnes doobeda (26.2.), za tento krátky čas si ju však už stihlo pozrieť viac ako 300 ľudí.

Názory všetkých poslucháčov sa zhodujú v tom, že skladby sú žial pravdivé a vystihujú aktuálnu situáciu ako aj náladu obyvateľov. Všetky uvedené pesničky sú rôzne, ale spája ich jedno – výrazná nespokojnosť s doterajšou prácou našich volených zástupcov a túžba po zmene a odmietnutí politických rozhodnutí na úkor občanov.

Parlamentné voľby 2016 zobudili hudobnú scénu, 5. marca sa ukáže, či zobudili aj slovenského voliča. Ako sa totiž ukázalo pri predchádzajúcich parlamentných voľbách, takmer každý druhý volič na Slovensku termín volieb jednoducho „prespí“.

Zdroj: Jan Hrasko