Prago Union: Leto je preč, nech žije leto!

I když se to po loňské velké festivalové jízdě Prago Union nezdálo možné, nakonec bylo léto 2012 ještě lepší. Bylo totiž dosud koncertně nejlepší léto flinků a floutků. Statistika úplnej triple double.

Od února do srpna objeli Prago Union 62 koncertů, z toho 36 s Livě Bandem a dorazilo na ně přes 75.000 lidí. Objevili spoustu nových fesťáků, čuchali šesťákovou člověčinu od Plzně po Piešťany, objeli většinu zastávek skvělého Red Bull Tour Busu, na pažbu si přidělali festivalové zářezy za: Votvírák, Blatenský Fest, Valašský Špalíček, SPLIFF festival, Rock For People, Colours Of Ostrava, Proti proudu, Beseda u bigbítu, Festival dokořán, High Jump, Fly Fest, Grape Festival, Open Air Festival, Hip Hop Kemp, Uprising, Pilsner Fest… 16 kousků. Kdo by to byl čekal?

JAK ŽAMPYJON PO DEŠTI

Skvělé léto bylo začátkem září korunováno i pro b-boy funkový projekt Prago BanduChampion Sound. Po největším masu u nás: SDK Europe a Outbreaku přišla asi největší výzva, jaká mohla. První šance hraní na akci opravdu světového významu. Začátkem září se totiž Champion Soundu dostalo té cti, že byl jako jediný live band pozván na dost možná nejlepší bboy akci na světě – The Notorious IBE, konající se v Holandském Heerlenu. 3 dny, 10 různých cyphers, více jak 10.000 návštěvníků, kompletní Red Bull BC One All Stars… Mám pokračovat?

Champion Sound se ale ani na takhle mamutí akci neztratil a se ctí si odehrál svoje. Vedle 3 plánovaných battlů v pátek a sobotu – Return Of The Bboy Block Jam: Concrete Bboy Battle, We B*Girlz 2on2 Battle a Solo Locking Battle nakonec ještě neplánovaně zazářili v hlavní den celé akce – v neděli 9.9. To spontánně zahráli na workshopu One With Music s legendou jménem Maurizio a pak ještě na dance session Footwork Fundamentals, jíž vedly ikony Focus a Storm.

A jestli to k něčemu reálně bylo? Jistě. Krom nezapomenutelných zážitků (ty můžete s CS prožít, když mrknete na obr report, fotky a videa na jejich stránkách www.championsound.cz) si kapela odvezla hromadu kontaktů a spoustu rozjednaného hraní v zahraničí na příští rok. Tomu se říká zanechat hlubokou stopu, když o vás ikona jako Storm řekne: Champion Sound played for the dancers at the locking competition and made us judges move like we were in the contest as well. Live music is the future. Champion Sound made the spiritual connection possible. We took ‘Let’s dance to the drummers beat’ literally.” A pak že to od nás nejde.

Pragofka (opět) podpořila dobrou věc

Před nějakou dobou oslovil Lukáš Plaček po jednom ostravském koncertě kapelu Prago Union s dotazem, zda by nechtěli podpořit jednu dobročinnou akci. A protože se z projektu nakonec vyklubal projekt velice zajímavý, tak Prago souhlasili a Kato + Radimo přiložili v jeho rámci ruce k dílu. O co jde? V sobotu 22.9. byla na webu www.artaukce.com spuštěna dražba pod heslem „Vydraž si hezkou věc a podpoř tím ty, kteří přišli kvůli přírodní katastrofě o domov!“ Ta podpora a výdělek z oné dražby půjde na podporu projektu www.shelterbox.org, který se snaží poskytnout lidem postiženým přírodní nebo člověkem způsobenou katastrofou základní prostředky na přežití těch nejhorších prvních dní. Každá z těch velkých KáPéZeTek obsahuje například prostředky na čištění vody, rodinný stan, co odolá i nejextrémnějšímu počasí, deky, nástroje a další potřebné, aby pomohla rodině přežít po katastrofě.

A jak to souvisí s Prago nebo k čemu že tedy Kato a Radimo přiložili tu ruku? Ač ani jeden z nich běžně do strun nehrabe, dostali každý jednu kytaru, a tu pomalovali dle svého. Výsledek jejich práce, stejně jako vše ostatní (dražených uměleckých předmětů je celkem 40) v aukci si můžete prohlédnout na www.artaukce.com a pokud to i od teď do ukončení aukce dne 22.10.2012 vydražíte, pomůžete tak dobré věci.

Diamond D a Livě Band na společném evropském turné?

Už je to tak. Po úspěšném testování komba Diamond D + Livě Band na lidech na Hip Hop Kempu 2012 bylo zjevné, že by byla hodně velká škoda něco podobného takhle utnout. Aby byla takhle vydařená premiéra zároveň i derniérou by možná byl styl, ale styl hodně blbý. O dost lepší styl je, dovézt u příležitosti dvacátého výročí vydání klasiky Stunts, Blunts & Hip Hop tohle balení k lidem do klubů po celé Evropě. Stačilo trochu práce a přesně tohle – Evropské turné Diamond D + Livě Band je na světě. Aktuálně čítá šňůra na přelomu Listopadu / Prosince celkem devět zastávek, roztažených od Německa, přes Dánsko a Anglii, až po Rusko. Když Prago Band mluví o Evropském turné, nemyslí předskakování v jednom malém klubu v Německu, co se doma prezentuje jako nad mapou rozkročené boření hranic. Když Livě Band mluví o Evropském turné, myslí tím opravdové Evropské turné.

Další praha bude veliká

Že se okolo 17.Listopadu v Praze v rámci klubové noci Boombox uskuteční koncert Prago Union, to už začíná být celkem zavedená tradice. Nebo třetí rok po sobě, to už by si mohli lidi všimnout, ne? Letos tenhle datum připadá na čtvrtek 15.11. A place to be bude jako vždy Lucerna Music Bar, tedy „malá“ Lucerna. Co se v ní ale bude dít, to bude jako vždycky velký. Tenhle jeden speciální koncert se chystá a cvičí už od léta a plánuje se ještě déle. V tuhle chvíli vám vykecáme jen to, že tam budou zvláštní hosti, že se Prago představí v různých sestavách a prostředích, že to bude opět jedinečná akce, která bude k vidění jednou jedinkrát právě tady a teď. Zazní skladby, co jste dlouho neslyšeli, zazní i skladby úplně nové, co jste ještě neměli kdy slyšet, protože je ještě neslyšel nikdo. Těšte se, bude to Řáholec!

www.pragounion.cz
www.boombox.cz

Jsem vyvr-hell

Vyvrhlo mě hell. Z festivalových pódií přímo do tmavých děr klubů, kde Prago Pyčo stráví čas do Jara 2013. Pokud byste chtěli nabookovat Prago Union ať už s Livě Bandem nebo v klasickém MC/DJ balení do vašeho klubu nebo na indoor festival, do konce roku zbývá jen posledních 6 volných termínů. Kdo dřív přijde, tam dřív hrajem:

Listopad 2012:
2.11., Pátek
3.11., Sobota
24.11., Sobota – možno jedině BEZ kapely
30.11., Pátek – možno jedině BEZ kapely

Prosinec 2012:
28.12., Pátek
29.12., Sobota

Zdroj: Prago Union / BOOMBOX booking