Pozrite, ako sa dajú zrežírovať sny. Panáčik predstavil nový klip!

Tomáš Moravanský známy pod pseudonymom Panáčik je na slovenské pomery kontroverzným zjavom. Vo svojej tvorbe používa vlastný jazyk, vlastné pravidlá, pracuje s emóciami aj silnou iróniou. Koncom jesene vydal  nový album Postmoderna, ktorý avizoval singlom Banán. Včera uverejnil na Youtube nový videoklip k druhej pesničke z tejto platne 3 Citróny.

„Text vznikal asi pol roka takým spôsobom, že som mal vedľa postele na stene nalepený papier a pero. Keď som sa zobudil zo sna, automaticky som si rýchlo zapísal, čo sa mi snívalo. Neskôr som mal veľa textového materiálu, ktorý som starostlivo  vytriedil. Vznikol z toho sled udalostí, ale aj zábleskov myšlienok, z ktorých som vytvoril nový krátky sen,“ približuje avantgardný umelec Panáčik proces písania novej skladby.

prom c

Samotný vizuál pre videoklip natáčal Panáčik asi týždeň. „Bral som to ako skladačku vizuálnych kompozícií, zároveň som sa snažil dodržať jazyk albumu, ktorý by ho mal sprevádzať aj neskôr pri ďalších videách,“  hovorí Panáčik o dodržaní integrity diela.

Vznikne „Videosleep“

Panáčik pracuje konceptuálne a v prípade albumu Postmoderna sa rozhodol pre koncepciu, ktorá presahuje súbor pesnička – videoklip. Aktuálny klip 3 Citróny nadväzuje na pripravovanú sériu krátkych filmov, nie videoklipov, ktoré Panáčik vydá k celému albumu Postmoderna ako jednotný celok pod názvom Videosleep. Pôjde však o dielo, ktoré album sprevádza. „Každý môj album je súčasťou väčšieho celku, ktorého časti postupne odkrývam. Niekoľko záberov použijem aj z tohto klipu, čím neskôr môže získať niečo navyše,“ upresňuje mladý avantgardista, ktorý zakaždým stavia vlastný svet, vytvára mu charakter, estetiku aj ideu.

Album Postmoderna má viacero tvárí. Jedna z nich je aj práca s vyprázdnenosťou diela ako takého, k čomu Panáčik pristupuje narozdiel od iných interpretov už zo zámeru. „Baví ma staviať veci na vyššie úrovne, rozdeľovať ich a prepájať. Kopec ľudí si myslí, že to vzniká na drogách, musím ich sklamať. Tie som nikdy nebral a priznávam, všetko robím s čistou hlavou.“

Panáčik je pseudonym Tomáša Moravanského, ktorý v rokoch 2006 – 2009 vytváral experimentálne zvukové koláže a venoval sa žánru video art. Debutovým albumom Comeback (2010) dáva o sebe vedieť  slovenskej hudobnej scéne. V roku 2012 mu vychádza album Záhrada, ktorým sa definitívne zapisuje u publika ako interpret so sklonmi k avantgardnej tvorbe. Záhrada získala hodnotenie viacerých hudobných portálov ako jeden z najlepších zahraničných hudobných počinov roku 2012. Na svojom konte má mnoho videoklipov a krátkych filmov. Natočil dlhometrážny film Záhrada, krátky film Mrakodrap a dva divadelnéakty. Má za sebou galérijné výstupy, performance a happeningy. Celosvetová recenzná platforma virtualfestivals.com vysoko ohodnotila (8/10) jeho vystúpenia na festivale Pohoda dvakrát za sebou  a prirovnala ho k avantgardnej scéne Berlína 20tych rokov minulého storočia.  V roku 2013 vychádza album Mrakodrap a o rok neskôr Postmoderna. Panáčik využíva na svojich albumoch širokú škálu hostí, hlasov a charakterov. Takto spolupracoval s Fiordmoss, burningboy, významným českým performerom a maliarom Václavom Stratilom, Petrom Marekom (Midi Lidi), Pavelom Fajtom (Dunaj), Shinou (Longital), Rasťom Kopinom (Nocadeň) a ďalšími. Vystupoval na rovnakom pódiu ako Major Lazer, Karin Park, Justice, Amon Tobin, Peaches, Esben and the Witch aď. Viac sa dozviete na panacik.com alebo facebook.com/panacik.

Album si môžete vypočuť a kúpiť tu: https://panacik666.bandcamp.com/releases

Zdroj: Edo Kopček, PR manažér Tomáša Moravanského