Poslednou zastávkou Českého a slovenského filmového festivalu v Austrálii bude Sydney.

Piaty ročník Českého a slovenského filmového festivalu v Austrálii sa začal už vlani na jeseň, poslednou zastávkou bude Sydney. Od 16. do 20. mája 2018 tam festival ponúkne desať filmov – výber reprezentuje pestrosť súčasnej kinematografie v oboch krajinách. Päťdňovú prehliadku otvorí český film Jana Svěráka Po strništi bos a uzavrie ju slovenský tanečný film Andrey Sedláčkovej Backstage. Festival sa koná v štyroch hlavných austrálskych mestách: Melbourne, Canberre, Perthe a Sydney. Ponúka jedinečnú príležitosť zoznámiť sa so súčasnou kinematografiou a vidieť na veľkom plátne aj archívne snímky.   

„Sme veľmi radi, že môžeme priviesť tento rok do Austrálie aj film, ktorý podáva obraz  o živote mladej generácie Backstage. Naše publikum v Sydney nie len starne, ale aj mladne, rozširuje sa. Sme presvedčení,  že práve tanečným filmom zo súčasnosti oslovíme mladú generáciu divákov. Za týmto filmom, tak ako za väčšinou z nášho výberu, stojí Audiovizuálny fond, vďaka nemu vznikajú u nás filmy a je čo zo súčasnej kinematografie odprezentovať v zahraničí a to hodnotíme veľmi pozitívne,“ povedala producentka za slovenskú stranu Silvia Panáková zo spoločnosti Arina Film production.   

Festival slávnostne otvorí najnovší film režiséra Jana Svěráka Po strništi bos (2017), ktorý tohto roku získal päť Českých levov a bude to jeho austrálska premiéra. Postavy snímky uviedli tvorcovia – otec a syn Svěrákovci už v roku 1991, vo filme Obecní škola. Po rokoch sa vracajú do predhistórie príbehu rodiny Eda Součka, k obdobiu Protektorátu.

Druhý deň je na programe historický triler britského režiséra Seansa Ellisa Anthropoid (2016), film vychádza zo skutočnej udalosti z druhej svetovej vojny a sústredí sa na osudy dvoch českých vojakov zahraničného odboja v operácii atentátu na Heydricha.  Dramaturgovia vybrali aj slovenský divácky úspešný film minulého roku Všetko alebo nič (r. Marta Ferencová). V rovnaký deň  – piatok – uvedú slovensko-maďarsko-český film Out. Koprodukčný debut režiséra Györgya Kristófa mal premiéru vlani na prestížnom festivale v Cannes. Pre rodiny s deťmi je určený animovaný film Lichožrúti, ktorý vznikol v česko-slovensko-chorvátskej koprodukcii. Snímka režisérky, scenáristky a výtvarníčky Galiny Miklínovej získala cenu Trilobit 2017 – Cenu detskej poroty a v kategórii najlepší animovaný film bola nominovaná na Slnko v sieti.

Archívne filmy každoročne poskytuje Slovenský filmový ústav. Aktuálne sú zastúpené dvoma snímkami: československým filmom Jiřího Menzela z roku 1969 Skřivánci na niti, ktorý zostavovatelia programu vybrali ako pripomenutie si 50. výročia Pražskej jari a koprodukčným filmom Československa a Nemeckej spolkovej republiky Zabudnite na Mozarta režiséra Miloslava Luthera z roku 1985. Naopak jedným z najnovších filmov festivalu, ktorý mal premiéru len tohto roku, je komédia Prezident Blaník režiséra Marka Najbrta. Predstaviteľom dokumentárnej tvorby bude slovensko-český dokument Okhwan, na ceste za slobodou režiséra a scenáristu Mareka Mackoviča z roku 2016 o mužovi, ktorý na bicykli prekonáva hranice kontinentov i fyzických síl s cieľom znovu zjednotiť Kóreu.

Festival uzavrie slovenský tanečný film režisérky Andrey Sedláčkovej Backstage, ktorý mal svetovú premiéru v polovici marca 2018 v Bratislave. Odvtedy ho videlo skoro 60 000 divákov a zatiaľ sa drží na najvyššej priečke návštevnosti filmov tohto roka. Po filme bude diskusia s divákmi, na otázky bude odpovedať producentka filmu a jedna z organizátoriek Českého a slovenského filmového festivalu v Austrálii Silvia Panáková.

Okrem celovečerných filmov figurujú v programe aj krátke filmy, filmy študentov vysokých umeleckých škôl – FAMU, VŠMU a filmovej školy v Zlíne. „Diváci, najmä Austrálčania boli týmto výberom na začiatku zaskočení, teraz však oceňujú výber nie len celovečerných, ale i krátkych filmov a tešia sa na ne,“ doplnila Ika de Detrich, riaditeľka spoločnosti IKSIMA Films v Sydney.

Program filmov na festivale:

Sydney 16. – 20. máj 2018, Dendy Cinemas (Dendy Opera Quyas, Dendy Newtown)
16. 5. 2018 o 18.30h Po strništi bos
17. 5. 2018 o 18.30h Anthropoid
18. 5. 2018 o 18.30h Všetko alebo nič
18. 5. 2018 o 21.00h Out
19. 5. 2018 o 13.30h      Lichožrouti
19. 5. 2018 o 16.00h Skřivánci na niti    
19. 5. 2018 o 19.00h Prezident Blaník    
20. 5. 2018 o 13.30h Zabudnite na Mozarta    
20. 5. 2018 o 16.00h Okhwan, na ceste za slobodou   
20. 5. 2018 o 18.30h Bacskstage      

Filmový festival podporuje vzájomné vzťahy medzi Austráliou a Slovenskou a Českou republikou nezáväzným a prirodzeným spôsobom, ktorý ponúka premietanie filmov a organizovanie sprievodných podujatí. Do Austrálie prináša filmy spoločnosť ARINA v spolupráci s austrálskou spoločnosťou IKSIMA Films, Slovenským filmovým ústavom, Ministerstvom kultúry, Českým filmovým centrom, Národným filmovým archívom s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu, Ministerstva kultúry ČR a Ministerstva zahraničia ČR.

Všetky informácie o filmoch v programe festivalu nájdete na internetovej stránke www.iksimafilms.com.au.

Zdroj: TS