Popolvár – Bratislavské bábkové divadlo prichádza s novým predstavením.

Škaredé káčatko medzi ľuďmi, ale aj medzi Slovákmi. Dobšinského kultový príbeh o ufúľanom lenivcovi a jeho veľkolepom prerode na hrdinu, krásna a ikonická rozprávka Popolvár, dostáva vďaka Bratislavskému bábkovému divadlu novú umeleckú tvár. Premiéra predstavenia Popolvár sa uskutoční 15. februára o 18:00.

Malí aj veľkí návštevníci prežijú dobrodružstvá slovenského hrdinu v premiére 15. februára o 18-tej na Škultétyho 5, kde Bratislavské bábkové divadlo momentálne pôsobí z dôvodu prebiehajúcej rekonštrukcie. Predstavenie bude pokračovať reprízami celý nasledujúci týždeň a tiež v marci. A aký bude nový Popolvár? Slovenskej klasiky sa tentoraz ujali tvorcovia z legendárneho českého divadla Buchty a loutky. Ich nekonvenčný pohľad je bohato korenený humorom a netradičným spojením dvoch verzií tohto známeho príbehu – Popolvár hnusná tvár a Popolvár najväčší na svete. Pod režisérskou taktovkou trojice Marek Bečka, Zuzana Bruknerová a Radek Beran vzniká celkom nové dielo, ktoré poučí a zabaví detského diváka, ale rovnaké potešenie prinesie aj dospelému návštevníkovi.

dav

„My Česi máme Karla Jaromíra Erbena a Boženu Němcovú, vy máte Pavla Dobšinského. A tak som si Dobšinského rozprávky prečítal a veľmi sa mi zapáčili. Chytili ma za srdce najmä preto, že sú iné – drsnejšie a dobrodružné. Občas sa niekde preženie tátoš, inde zase prejdú Tatári. České rozprávky poznám od detstva, mám ich prežité, no slovenské rozprávky ma neprestávajú fascinovať a prekvapovať,“ prezradil režisér predstavenia a kultový predstaviteľ českého bábkového divadla Buchty a Loutky, Marek Bečka.  

Láskavosť, dobrodružstvo, ale aj staré známe ľudské poklesky ožijú aj vďaka nádherným bábkam od Sone Mrázovej a scéne od Markéty Plachej. Nebude chýbať ani talentovaný herecký tím, v ktorom sa predstavia Michal Adam, Miroslava Dudková, Róbert Laurinec, Ľubomír Piktor a Lukáš Tandara. Popolvár je večnou záhadou – alebo žeby nie? Možno si len poriadne neveril a nikto neveril jemu. „S dramaturgom Petrom Galdíkom a dramaturgičkou Kateřinou Schwarzovou sme usilovne pracovali na našej vlastnej verzii a na zachytení archetypu, ktorý príbeh reprezentuje. Myslím, že sa nám to podarilo. Popolvár je skutočne Popolvárom, spočiatku špinavým od popola – najmladší z troch bratov a rozhodne nie ten najúspešnejší. Hrdinom sa stáva až postupne a ku konci mu zase sláva stúpne do hlavy natoľko, že ho na chvíľu oslepí. Našťastie ho od rozmarov zachráni princezná. Rozprávkové zlo predstavuje v príbehu postava trojhlavého Černokňažníka. Ten si princeznú ukradne a drží ju vo svojom sídle. My v Buchtách a loutkách si myslíme, že zlo by malo byť aj trocha hlúpe a obmedzené, aby sa dalo poraziť a aby sa nad ním dalo zvíťaziť nie silou, ale múdrosťou a šikovnosťou. Popolvárov príbeh je plný posolstiev a archetypálneho rozprávania. Príďte sa o tom presvedčiť sami!,“ pozýva na predstavenie samotný režisér, Marek Bečka.  

Informácie:
15. február 2019 o 18:00 na Škultétyho 5
www.babkovedivadlo.sk

Zdroj: TS