Bratislavské bábkové divadlo získalo cenu poroty na českom Festivale Radosti

Odborná porota ocenila inscenáciu OkololO za vitálnu energiu, bohatú nápaditosť aj za citlivosť voči detskému divákovi.

Bratislavské bábkové divadlo si odnáša domov ďalšie ocenenie. Medzinárodná súťažná prehliadka Festival Radosti, ktorú organizuje Divadlo Radost v Brne, udelila v nedeľu 15. októbra cenu poroty inscenácii OkololO. 

Porota vyzdvihla vyčerpávajúce naplnenie autorského zámeru, vitálnu energiu inscenácie, jej citlivú vnímavosť voči detskému divákovi, bohatú nápaditosť a škálu použitých foriem, ktorá inšpiruje na chuť objavovať podivuhodné vlastnosti nášho sveta. Samotné predstavenie nazvala malým festivalom radosti.

Autor fotografie: Juraj Starovecký/Bratislavské bábkové divadlo
Autor fotografie: Juraj Starovecký/Bratislavské bábkové divadlo

Vizuálne pôsobivá inscenácia bez slov OkololO odkrýva pohyby, zvuky a farby začarované v kruhoch. Štyria performeri v nej overujú zákony fyziky a nespútanosť imaginácie, pomocou guľôčok, koliesok či valcov zapájajú všetky zmysly divákov a ponúkajú podnety na rozvoj vnímavosti a fantázie detí od troch rokov. Všetko totiž cirkuluje – vzťahy, nálady, ročné obdobia, život aj planéty. 

Autorkou konceptu a režisérkou je Katarína Aulitisová, dramaturgom Peter Galdík. Scénografiu pripravila Ivana Macková, autorom hudby je Pavol Gajdoš a autorkou choreografie Jazmína Piktorová. Účinkujú performeri Frederika Kašiarová, Peter Pavlík, René Sorád a ako hosť Ľuboš Janák. Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Autor fotografie: Juraj Starovecký/Bratislavské bábkové divadlo
Autor fotografie: Juraj Starovecký/Bratislavské bábkové divadlo

Druhý ročník Festivalu Radosti sa konal od 7. do 15. októbra. Na prehliadke sa prezentovali súbory z Nemecka, Poľska, Českej republiky a zo Slovenska. Okrem Bratislavského bábkového divadla bolo ocenené aj české Divadlo Drak a poľské divadlá Grupa Coincidentia a Teatr Lalek Banialuka.

Ide pritom už o druhé ocenenie Bratislavského bábkového divadla v tejto sezóne. V októbri získalo hlavnú cenu na českom festivale Spectaculo Interesse za koprodukčný projekt s Divadlom Drak nazvaný Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko. S touto inscenáciou momentálne súťažia aj o Ceny Divadelních novin a herec Ľubomír Piktor sa za postavu Zbojníka dostal do širšej nominácie na českú Cenu Thálie 2023. 

Pre OkololO je to druhé ocenenie od vzniku inscenácie v roku 2022. Odborná porota na festivale Mateřinka už v júni tohto roka ocenila Katarínu Aulitisovú za jej koncept a réžiu.

Zdroj: TS