Poogie Bell a Juraj Griglák Company už v stredu odohrajú svoj energický bratislavský koncert!

Presne rok po úspešnom koncerte kapely Poogie Bella s hosťom Jurajom Griglákom v Bratislave sa garde otočí – jeden z najlepších slovenských basgitaristov bude tentokrát na pódiu hostiť fenomenálneho amerického bubeníka. Už 3. apríla sa slovenská hudobná špička spojí s tou americkou v bratislavskom Nu Spirit Clube.

Poogie Bell sa narodil do rodiny profesora hudby, ktorý malého Poogieho nechával sedávať na skúškach svojho jazzového kvarteta. Keď mal Poogie pol roka, bubeník v kapele mu na chvíľu podal paličky, pretože chlapec na ne fascinovane hľadel. Na druhý deň prebudila mama Bellová celú rodinu krikom: “Veď on hrá na bicie!” Malý Poogie sa vyštveral za zostavu a skutočne hral – navyše v tempe! Ako dvaapolročný odohral prvý verejný koncert a odvtedy bol jeho osud spečatený. Dnes tvrdí, že sám nevie ako je to možné, ale jednoducho vždy vedel hrať.

Preslávil sa spoluprácou s Marcusom Millerom, na konte má hrania s menami ako David Bowie, Erykah Badu, Al Jarreau, Chaka Khan či Roberta Flack, jeho bicie možno počuť na bezpočetných albumoch celého spektra hudobných žánrov. Poogie sa rozhodol neviazať sa na jeden štýl a vďaka svojej všestrannosti sa stal jedným z najvyhľadávanejších štúdiových bubeníkov vôbec. So zoskupením Poogie Band neúnavne koncertuje po celom svete, prinášajúc všade svoj nákazlivý zmysel pre humor a nespútanú, veselo rebelantskú energiu, ktoré sa jasne odrážajú aj v jeho hudbe.

Juraj Griglák tiež pochádza z hudobníckej rodiny (otec klarinetista, mama speváčka), v detstve začal s klavírom, od puberty hral na bicích a na gitare. Počas štúdia kontrabasu na konzervatóriu si našetril na prvú Jolanu a basgitaru už neodložil. Vypracoval sa na jedného z najlepších basákov na Slovensku a dnes má za sebou množstvo výnimočných spoluprác s vynikajúcimi muzikantmi z celého sveta (napríklad dodnes nezabudnuteľný spontánny jam so Stanleym Clarkom na jazzákoch v ’85).

V roku 2001 vydal Juraj s hviezdnou muzikantskou zostavou dnes už kultový album Bass Friends, ktorý vyvolal nadšené odborné ohlasy a minulý rok vyšiel na mnohé žiadosti fanúšikov v digitálnej reedícii. Okrem jazzových a občas funkových projektov Griglák hráva aj s filharmóniou a pravidelne vyučuje jazzové dielne u nás aj v zahraničí.

Poogie a Juraj odohrajú energický bratislavský koncert s ďalšími predstaviteľmi našej hudobníckej elity: Michal Bugala na gitare, Eugen Vizvári na klávesoch a Ondrej Štveráček na saxofóne. Po celý večer vás v Nu Spirit Clube správne „funkovo“ naladí DJ Jaslo.

www.jurajgriglak.net
www.poogiebell.net

www.nuspirit.sk

Zdroj: Matej Salek