POLEMIC, SĽUK a AL McKAY´s  EART WIND & FIRE EXPERIENCE objímali deti svojimi tónmi.

Levice žili siedmykrát benefičným podujatím Objatie tónov. Pozvanie Občianskeho združenia Ostrov z Levíc a Občianskeho združenia Milan Štefánik prijalo 847 hendikepovaných ľudí z 37 zariadení.

Benefičnú akciu odštartovala v piatok 20. januára 2017 o 15:00 hodine sa v športovej hale so svojou zumbou Gabika, ktorej sa okamžite podarilo roztancovať celú športovú halu. Vo výbornej nálade a v skvelom rytme pokračovali Polemic. Ich texty nenechali nikoho chladným a každý si medzi skladbami „Komplikovaná“, „Ona je taká“ alebo „Ja som to vedel“ našiel svoju „srdcovku.“ „Keď máme voľný termín, veľmi radi podporujeme benefičné akcie, preto sme neváhali nad prijatím pozvania ani teraz. V Leviciach sme hrali naposledy asi pred štyrmi rokmi, preto už bolo načase, aby sme sa vrátili (úsmev). Pre mňa je tento koncert špeciálny v tom, že tu vždy dostávame darčeky a inak tomu nebolo ani dnes, za čo pekne ďakujeme. Tieto podujatia majú úplne inú atmosféru a my si nesmierne vážime energiu, akú tieto deti dokážu vytvoriť. Dali si záležať na tom, našli fotky, vystrihli ich, vyrobili plagáty… a ich čas, ktorí nám venovali, je pre nás najväčšou odmenou,“ poďakoval sa Bejzo z Polemicu.   

Ako ďalší vystúpil na pódium ľudový umelecký kolektív SĽUK. Členovia súboru predviedli nádherné spevy, krásne kroje a v neposlednom rade tanečné kombinácie, vďaka ktorým sa im úžasným spôsobom podarilo prepojiť tradičné so súčasným. Úlohy moderátora sa zhostil Peter Sklár. Starosta obce Hornej Dolnej vymenil svoje povinnosti za moderátorský mikrofón a neopakovateľnou charizmou prispel k vydarenému popoludniu. „Tieto deti sú svojom vnútornom svete možno spokojnejšie a šťastnejšie ako my, ktorí sa stále niekde a za niečím naháňame. Napriek tomu by sme si mali nájsť na nich čas a pomôcť im zažiť napr. aj takéto zážitky. Dnes sme sa stretli na 7. ročníku a ja verím, že ich bude minimálne ešte päťkrát toľko,“ zaprial si Peter Sklár. 

Svojou návštevou a účasťou na tomto podujatí poctila Objatie tónov aj americká kapela Al McKay´s Earth Wind & Fire Experiens, ktorá tento nádherný benefičný koncert ukončila veľkolepou šou. Po úžasnom vystúpení totiž odchádzala táto skvelá zostava vo veľkom štýle, pretože posledné tóny zazneli v sprievode ligotavých konfiet v tvare srdiečka… Radi podporujeme takéto benefičné akcie, lebo veríme, že ak pre niekoho robíte niečo dobré, dobro sa Vám potom vráti. Pozdravujeme všetkých, ktorí sa zúčastnili na tomto skvelom podujatí, prajeme všetko len to najlepšie a tešíme sa na ďalšie budúce stretnutie,“ nechali sa počuť americkí hostia na čele s lídrom pánom Al McKay´som.

Po celý čas v hale nechýbalo ani občerstvenie v podobe chutných koláčikov, či výdatnej ovocnej šťavy. Týmito dobrotami ponúkali ľudí ochotné dobrovoľníčky zo Strednej odbornej školy pedagogickej v Leviciach. Rovnako, ako súčasné žiačky tejto školy, sa akcie zúčastnili aj bývalé študentky, ktoré počas svojho štúdia na SOŠ Pedagogickej pôsobili ako aktívne dobrovoľníčky. V neposlednom rade dobrovoľníci zo SOŠ pod amfiteátrom Levice tiež odviedli kus práce počas večera, predvečer koncertu pri stavbe pódia, ako aj po skončení koncertu.  

Tak, ako je každoročným zvykom, ani tento rok nesmeli chýbať tvorivé dielne. Ich súčasťou boli enkaustika (maľovanie horúcim voskom), pletenie košíkov a kvetiniek z pedigu, modelovanie z hliny, pletenie náramkov, výroba šperkov z drôtu, pletenie z papiera, ozdobovanie sadrových odliatkov a veľký úspech, ako každý rok, malo maľovanie na tvár. Zrazu celú halu zaplnili rôzne zázračné bytosti, motýle a kvietky. Krásne dámy sa menili pod šikovnými rukami dievčat na ešte očarujúcejšie. Účastníci koncertu mali možnosť tvoriť, nápomocné im boli šikovné dobrovoľníčky, ktoré podporovali ich tvorivého ducha a s trpezlivosťou im krok po kroku vysvetľovali postup. Myslím si, že už dávno táto hala nezažila toľko pozitívnej energie, ako zažíva vždy pri tomto koncerte. Ľudia s postihnutím totiž dokážu vytvoriť spontánnu a vynikajúcu atmosféru, lebo sa vedia úprimne tešiť z toho, čo im umelci prinesú a túto vďaku určite cítia aj samotní interpreti. Koncert sme pripravovali niekoľko mesiacov a teraz môžeme povedať, že sa to vyplatilo,“ zdôraznila Lenka Udvardy-Liptáková z Občianskeho združenia Ostrov. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a podporovateľom za pomoc!

Text: Lenka Liptáková a Imrich Makó
Foto: Petra Sekáčová, Igor Frimmel a Milan Maršalka.
Video: Leviceonline.sk 
Video: Igor Kolesár