Polemic – Hey! Ba-Ba-Re-Bop.

Polemic vydal nový album, to musí byť skutočný hudobný sviatok. Ozaj? Vypočujte si album alebo si najskôr prečítajte tento skromný názor.

Polemic si k svojmu dvadsaťpäťročnému výročiu na slovenskej hudobnej scéne nevenoval výberovku najväčších hitov ako to pri takýchto príležitostiach býva, ale rovno album s novými pesničkami. Na “doske” s názvom Hey! Ba-Ba-Re-Bop je ich pätnásť, čo je na súčasné zvyky neobyčajný jav.

Dobrá nálada je samozrejmosťou pri každej skladbe od Polemic-u. Fanúšikovia ich majú radi pre nich typickú veselosť a optimizmus, ktoré sú cítiť v každom tóne ich hudobnej produkcie. Inak tomu nie je ani pri tejto “štúdiovke”. Nečakajte ťažké choroby spoločnosti, ktoré je potrebné vyliečiť, žiadne zlomené srdcia pripravené na ošetrenie. Hey! Ba-Ba-Re-Bop je album, ktorý má naozaj skvelý zvuk. Najprv uvažujete, či máte doma tak skvelé reproduktory, ale neskôr vám dôjde, že zvuk jednotlivých pesničiek je skrátka naozaj tak dobrý. Podobný spôsobom zistíte, že kapela na každom svojom albume priniesla čosi nové. A možno aj to je recept ako si udržať svojich stálych fanúšikov a získavať zároveň nových.

Povahovo je celá “doska” o priateľoch, o blízkych ľuďoch, na ktorých nám záleží. Pri počúvaní prídete na to, že je to v každom z nás byť veselý ako Polemic, byť bláznivý ako Polemic, byť spokojný aspoň pri dobrej hudbe.

Prvou skladbou na albume je pieseň “Dáma”. Vydarený song, s vtipným textom a chytľavou melódiu. Bude zaujímavé na koncertoch sledovať, či sa z nej stane žiadaný hit. Ďalšou v poradí je “Sheriff z River Cross”. Na tejto skladbe spolupracovali Polemic-i s kapelou Divokej Bill a speváčkou Mary Lou (Zuzana Smatanová).

Treťou skladbou je “Mliečna dráha”. Tu už viete, že pri počúvaní ste sa pustili na zážitkovú cestu okolo Zeme po Mliečnej dráhe. Istotne viacerých prekvapilo aj hosťovanie Katky Knechtovej v piesni “Klip Klap”. Musím povedať, že takáto veselá poloha Katke pristala. Najviac sa mi však pozdáva, že túto hudbu si isto pustím, keď bude vonku po horúcom dni úžasná letná búrka a poviem drahému, “Smiem prosiť?” Dokonalá na tancovanie v daždi.

Piatym na rade je song “Kamarát z ďaleka”, kde figuruje ako hosť Robo Grigorov. Už tento fakt naznačuje, že pôjde o dobrý projekt, keďže Robo si svoje pôsobenia starostlivo vyberá. Na túto skladbu nadväzuje pieseň “Džungľa”. Sedmičku na albume má song “Magic”.

A teraz sa dostávame k piesni, kde už budete počuť skutočnú Zuzanu Smatanovú. “Pískaná” je príjemný duet, ktorý vám povie, že  “Máš miesta aj pre druhých viac vo svojom živote,  no tak im ho daj.” Skutočne stačí realizovať.

Deviatku na albume si zaslúžila (a to podľa mňa oprávnene) skladba “Boston”. Keď som album počúvala prvýkrát, vonku bola práve hmla po daždi a ja som si predstavila klasické americké južanské mesto. Na hlave slamený klobúk, vedľa pán so saxofónom a zapálená cigara. Veľmi atmosférická hudba. V každom ďalšom dni, som tejto vecičke pripísala inú dušu.

Ďalšou chuťovkou je pieseň “Moře”. V tomto prípade máte možnosť, ako hostí, počuť Lenku Dusilovú, Matěja Rupperta, Zdenku Prednú či Paľa Haberu. A stopercentne vám garantujem, že Paľa tam spoznáte až na tretie počutie, jeho hlas sa v ska podobe ako keby zmäkol.

“Pena dní” vám pripomenie, že bez blízkeho ste iba ako ihla v kope sena. Nasleduje skladba “Dancehall” – bolo by fajn vidieť ako niekto na túto hudbu vymyslí zaujímavú choreografiu. Šikovných tanečných skupín máme na Slovensku dosť. V prípade, že máte vo svojom okolí hypochondra, pustite mu rovnomenne znejúci song. Doktor zo skladby mu povie, že “Hypochonder nevie kedy prestať.”

Ako posledné dva kúsky sú na albume piesne “Baba ryba”, podľa ktorej je pomenovaný tento album a úplne poslednou je “Tu Vuó Fa L’Americano”, ktorý  Polemic hráva na svojich koncertoch už pár rokov. A je to vlastne staršia verzia hitu “We don’t speak Americano.”

Táto “doska” ukazuje nám všetkým ako to vyzerá keď niekto robí hudbu stále s radosťou a s úmyslom svojich fanúšikov baviť a nenechať ich nohy na zemi len tak stáť. Pohyb je pri tomto albume jednoducho nevyhnutný.

Musím uznať, že tento album si zaslúži vašu pozornosť. Ak máte tú možnosť, odporúčam urýchlene vypočuť a nabiť sa pozitivizmom z kvalitnej hudby, dokonalého zvuku a príjemných textov.

Napísala: Ľudmila Richnavská