Lepšie je vyzliekať sa, ako obliekať. Spieva v novej skladbe Polemic spoločne s Laskym

Početná skupina Polemic je už 35 rokov synonymom leta, dobrej nálady a radosti zo života. Potvrdzuje to aj ich nová pieseň Plážová, ktorá sa svojou emóciou a textom plne hodí k slnečným dňom strávených na kúpaliskách, alebo ako soundtrack cestou na dovolenku. V energickej novinke si zaspieval aj Lasky z Pary. Videoklip sa kapela tentokrát rozhodla zveriť do kreatívnych rúk svojich fanúšikov. 

Kapela Polemic, ktorá je priam zrodená pre koncertné pódia, letné festivaly a priamy kontakt s publikom, už niekoľko mesiacov pracuje na nových skladbách. Prvou ochutnávkou z pripravovaného albumu je pieseň s názvom Plážová.

„Najlepšie sa cítime na koncertoch, kde radi šírime dobrú náladu a pozitívne vibrácie, preto prirodzene inklinujeme k pozitívnu aj v textoch. Negatívnych emócii je v spoločnosti tak veľa, že sa ich snažíme dlhodobo vyvažovať prístupom, ktorý prináša radosť, uvoľnenie a chuť tancovať. Preto vznikla aj Plážová – veď leto je priam stvorené na relax, pohodičku pri vode a pre chvíle ničnerobenia spojené so slnkom, teplom a vodou,“ predstavil novinku Peter „Petko“ Opet.

Priateľskosť, pozitívny prístup k životu a dobrá nálada, ktorá z tvorby Polemicu prirodzene vyžaruje, nie je doménou len ich repertoáru, ale aj ľudí, s ktorými skupina spolupracuje. Do piesne Plážová si preto zavolali svojho dlhoročného kamaráta Laskyho z Pary.

„Už štvrťstoročie sa s kapelou Para okolo seba motáme, stretávame na festivaloch a spoločenských akciách, a pśśśt, niekedy aj na pive. Jedného dňa nám napadlo, že by bolo skvelé, keby súčasťou Plážovej sa stala známa bratislavská postavička menom Lasky. Do štúdia prišiel okolo obeda, spravili sme si pohodičku a do dvoch hodín svojim nezameniteľným hlasom song dokonale spestril,“ teší sa zo spolupráce Petko.

„Polemic sú kolegovia, čo majú dlhoročný rovnaký koníček ako my – hudbu a koncerty. Bola len otázka času, kedy niečo spoločne spravíme. Od začiatku mali jasnú predstavu, ktorú som sa snažil naplniť. Chvíľu som ich však upodozrieval, že tých veľa po sebe idúcich slov s písmenom r, mi napísali schválne. Našťastie, račkovanie vnímam už ako svoj benchmark,“ opísal úsmevnú spoluprácu s Polemicom Tomáš „Lasky“ Šedivý.

Autorom textu, v ktorom Laskyho spievaná časť je ako keby hudobným bedekrom viacerých známych bratislavských kúpalísk a jazier, a ktorý zároveň nabáda na dodržiavanie pitného režimu a krémovania sa, je Michal „Mickey“ Novácky.

„Pri skladaní skladby sa nedá povedať, či bola skôr hudba alebo text, išlo to ruka v ruke. Do gitarového groovu, ktorý je rytmický a nesie sa počas celého songu, mi začali napadať viaceré fragmenty textu, až som musel vybrať, ktoré spojenia nakoniec použijem. Všetky by sa do  trojminútovej skladby totiž nezmestili. Kúpaliská, vodné nádrže a jazerá, ktoré sú v texte spomenuté, som osobne viackrát navštívil. Celý text je postavený na reálnych skúsenostiach a letných zážitkoch,“ priblížil vznik textu Michal „Mickey“ Novácky.

Kapela k novej skladbe, ktorej úvod a záver je obohatený o hlasovú citáciu pochádzajúcu z filmu Mazaní hoši (originál Half Baked), plánuje v blízkej dobe natočiť aj videoklip. Tentokrát ho však nebude točiť konkrétny režisér, ale s obsahom klipu sa členovia Polemicu obrátili na svojich skalných fanúšikov.

„Vymysleli sme si takú príjemnú zdielačku letných vibrácii s našimi fanúšikmi. Budeme radi, ak nás ľudia označia (@polemicska) vo svojich storkách na Instagrame a my to prezdieľame ďalej. Bude to také naše spoločné zdieľanie letného vajbu,“ načrtol koncept klipu Petko, ktorého doplnil Mickey: „Radi by sme videli, kde všade Plážovú naši fanúšikovia počúvajú, a aké emócie pri tom prežívajú. V tom, aké zábery pošlú, majú úplne voľné ruky. Tí, čo leto a teplo milujú – ako my, označia svoje video heštegom #letojekrasne. Ale určite sa nájdu aj takí, ktorým teplo bytostne prekáža. Takže tí z preplnenej a vypečenej električky, nech označia video heštegom #letojestrasne. Fantázii sa medze nekladú. Už teraz sa tešíme na všetky „krejzy“ momenty a spoločný instavideoklip.“

Nová pieseň Plážová sa nahrávala v súkromnom štúdiu Polemicu – One Love Studio v Rači pod zvukovým dozorom Ivana Jombíka, ktorý sa postaral o nahrávku, mix i o výsledný mastering. Novinka zaznie aj na koncertoch počas leta. Všetky termíny blížiacich sa koncertov nájdu fanúšikovia na webe skupiny.

Polemic feat. Lasky – Plážová
Hudba: Polemic
Text: Michal „Mickey“ Novácky

Tak dole tričká a pome sa smažiť
Na pláži spolu stavať pieskové hrady
Pivo z umeláču mi zrazu nevadí
A vypečené hlavy voda okamžite schladí

Leto je krásne
Máme ho radi, milujeme ho a užívame si
Asi aj ty
Leto je strašné
Ne každý to tak vidí

Spája nás horko všetkých starých aj mladých
V rade na nanuky nám narástli brady
V spotenom povetrí sa úpalom darí
Tak dodržuj pitný režim, ten ti hlavu schladí

Leto je krásne
Máme ho radi, milujeme ho a užívame si
Asi aj ty
Leto je strašné
Ne každý to tak vidí

Tehelné pole aj bager je full
Na Zlaté piesky choď, keď chceš byť cool
Šutrovka, Guláška, Draždiak, Košariská, Rosnička a všetky ďalšie kúpaliská
Môžeš si vybrať
Stačí si vybrať

Slniečko peče, peče, pripeká smaží
Bacha, aby si nevidel žlté hady
Nepi už toľko z tej našej limonády
Večer grilujeme a hráme vadí-nevadí

Leto je krásne
Máme ho radi, milujeme ho a užívame si
Asi aj ty
Leto je strašné
Ne každý to tak vidí

Lepšie je vyzliekať sa, ako obliekať
Lepšie je krémovať sa, ako opekať

Zdroj: TS